- El Departament de Recerca i Universitats impulsa el portal CORA desenvolupat pel CSUC per millorar el posicionament, la visibilitat i l'impacte de la recerca duta a terme a Catalunya
- El conseller Nadal creu que és fonamental que “CORA esdevingui el paraigua de la ciència oberta del país”
- El desplegament de la Llei de la ciència de Catalunya preveu l’aprovació els pròxims mesos d’una estratègia catalana de ciència oberta
El Departament de Recerca i Universitats, a través del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), ha posat en funcionament un nou portal web per centralitzar i promoure la ciència oberta i l'accés obert en l’àmbit acadèmic i de recerca de Catalunya. El llançament del web CORA, sigles corresponents a l’acrònim Catalan Open Research Area, ha coincidit amb la celebració enguany de la Setmana Internacional de l'Accés Obert.
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha destacat la utilitat “de disposar d’un espai comú que reculli les informacions, els serveis, els recursos i les activitats d’impacte sobre la ciència oberta que es despleguen a Catalunya”. En opinió del conseller Nadal, és fonamental que “CORA esdevingui el paraigua de la ciència oberta del país, un punt d’accés que posi a l’abast els recursos de les universitats i els centres de recerca del sistema, a banda d’informació sobre accés obert, polítiques de gestió de dades, fulls de ruta de ciència oberta, entre altres elements”.
La finalitat de CORA és contribuir a millorar el posicionament, la visibilitat i l'impacte de la recerca duta a terme a Catalunya, així com situar el sistema català de recerca i universitats en la línia de les directrius europees de transparència. Amb aquests objectius, el nou portal aplega en un únic espai els diferents serveis de ciència oberta que es proporcionen des del CSUC i reuneix els diferents recursos en línia que promouen l'accés obert en la recerca a Catalunya. A més, CORA ofereix també informació sobre la ciència oberta a les universitats i centres de recerca al territori i inclou un apartat amb informació sobre l'accés obert, dins del qual es detallen els acords transformatius per publicar en obert en editorials de referència o un indicador que monitoritza el grau d'accés obert de les publicacions.
El nou web desenvolupat pel CSUC també proporciona visibilitat a l'actualitat sobre ciència oberta a Catalunya amb un espai específic sobre les activitats i notícies rellevants, tant del sector públic com de la resta d’agents del sistema de coneixement. Segons la directora general del CSUC, Olga Lanau i Rami, “CORA recull i mostra tota la feina feta des de les universitats i centres de recerca de Catalunya en els darrers anys al voltant de laciència oberta, al nivell del que s'ha fet arreu d'Europa pels centres de referència. Des del 2017, l’impuls a la ciència oberta ha estat una de les línies estratègiques del CSUC i, ara, CORA serà l’aparador per mostrar-ho al món”.
La nova marca CORA, a més, integrarà a partir d’ara portals i serveis ja en funcionament com ara el Portal de la Recerca de Catalunya (PRC), el Repositori de Dades de Recerca (RDR), l'eiNa DMP per a l'elaboració de plans de gestió de dades, i Tesis Doctorals en Xarxa (TDX). Es preveu que més endavant incorpori també altres repositoris que afavoreixen l'accés obert i la visibilitat de continguts, com ara el Dipòsit de la Recerca de Catalunya (RECERCAT) i Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO). D’aquesta forma, el portal aglutina en un únic punt un gran volum de dades científiques en règim d’accés obert: 48.558 grups de recerca i 777.753 publicacions del PRC; 40.221 tesis accessibles al TDX; 751 datasets i 32.823 fitxers a l’RDR, o els 23 plans de gestió de dades de l’eiNa DMP.
Estratègia catalana de ciència oberta
Sota la denominació de ciència oberta es defineix una nova forma de fer recerca desenvolupada en un entorn obert, és a dir, en un ecosistema de comunicació on els resultats de la recerca siguin transparents, accessibles, interoperables i reutilitzables. Més enllà de la posada en disposició pública en accés obert de publicacions i dades de la recerca, la ciència oberta reforça la recerca i innovació responsable, així com la transferència del coneixement científic al conjunt de la societat. L’accés obert, per la seva part, és l’accés gratuït, permanent i sense restriccions als continguts de recerca buscant el benefici de la ciència i de la societat.
La Llei de la ciència de Catalunya, aprovada per ampli consens parlamentari el desembre de 2022, incorpora en el seu desplegament el disseny d’una estratègia catalana de ciència oberta que es presentarà en els pròxims mesos, amb la finalitat de fomentar que el personal investigador dipositi la producció científica i les dades de l’activitat de recerca en repositoris amb accés obert i seguint els principis FAIR, és a dir, de forma trobable, accessible, interoperable i reutilitzable (en anglès Findable, Accessible, Interoperable, and Reusable).
El disseny del portal CORA ha rebut el suport econòmic del Pla de Recuperació Next Generation, finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER) com a part de la resposta de la Unió a la pandèmia de COVID-19 en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.