•Protecció Civil de la Generalitat i Mossos d’Esquadra l’han organitzat aquesta matinada per posar a prova la resposta operativa dels cossos de seguretat i el sistema d’atenció a les víctimes
•L’acció s’ha desenvolupat a la meitat nord de l’estació, incloent el vestíbul i les andanes, amb múltiples ferits i víctimes mortals
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha supervisat aquesta matinada la realització d’un simulacre d’operatiu antiterrorista organitzat a l’Estació de Sants a Barcelona i ha destacat que es tracta del “simulacre més gran que s’ha fet mai a Catalunya sobre un operatiu antiterrorista”.
El simulacre, de resposta a un atac amb múltiples ferits i víctimes mortals, ha tingut com a objectiu de posar a prova la resposta operativa dels cossos de seguretat i el sistema d’atenció a les víctimes afectades en actes terroristes. Ha comptat amb la participació d’unes 500 persones, entre membres dels cossos d’emergències, seguretat, de la pròpia instal·lació i figurants.
El simulacre ha estat organitzat per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, conjuntament amb els Mossos d’Esquadra i ADIF, i ha servit també per provar l’aplicació del pla d’actuació del PROCICAT per emergències en el transport de viatges per ferrocarril (FERROCAT) en escenaris de terrorisme. A banda, els Mossos han posat a prova els protocols policials per actes terroristes.
El conseller Elena ha destacat que “el simulacre ha sigut un exercici amb el màxim realisme i amb l'objectiu principal de perfeccionar la resposta dels Mossos d’Esquadra i la resta de cossos en un cas d’emergència real”. “La preparació i l’anticipació és clau en la gestió de les emergències”, ha subratllat.
El titular d’Interior ha posat en valor els “250 efectius dels diferents cossos de seguretat i emergències i fins a 250 figurants”, i ha detallat, pel que fa al cos de Mossos d’Esquadra,el desplegament de fins a 170 agents d’unitats com el GEI, Tedax, Subsòl, la unitat canina, BRIMO, ARRO o Seguretat Ciutadana.
Elena ha posat de manifest que “el simulacre d’avui és una peça més de la feina que des de fa anys fa el cos de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra per respondre a la situació d’alerta terrorista que viu la nostra societat".
Al seu torn, el sotscap de la Comissaria Superior Tècnica de Mossos, l’intendent Josep Saumell, ha assegurat que “el simulacre permet posar en pràctica els entrenaments continuats que fan els mossos en les galeries de tir, així com posar a prova la capacitat de reacció”. “Disposem de material balístic per fer front a qualsevol eventualitat com poder neutralitzar una persona en actitud hostil. Aquesta nit fem el desplegament d’un Centre de Comandament Avançat de nivell 3 bàsic a l’exterior de Sants, que ens permet fer un seguiment del que està succeint a través de pantalles i millorar d’aquesta manera la presa de decisions”.
D’altra banda, el subdirector en programes de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, ha manifestat que “el simulacre d'avui és un exercici d'alta complexitat pel dimensionament de professionals de cossos de seguretat i emergències i figurants i també pel fet que es tracti de la resposta dels sistema d'emergències a un atac terrorista”.
Delgado també ha destacat que “a banda de l'actuació policial i l'atenció sanitària i hospitalària, Protecció Civil ha posat a prova els protocols desenvolupats arran de les lliçons apreses del 17 d'agost de 2017 i del treball amb altres organismes per donar una atenció integral i des del primer moment a les desenes o centenars d'afectats que provoca un fet d'aquestes característiques”. “Ens podem trobar de cop amb desenes de persones, moltes estrangeres, que s'han separat de familiars o amics, sense cap vincle a la ciutat, amb angoixa i totalment desorientats", ha ressaltat, alhora que ha posat en valor “la coordinació de la resposta policial a un atemptat amb l'atenció a ferits i afectats des del sistema d'emergències i protecció civil”.
Al simulacre també hi han assistit el director general de la Policia, Pere Ferrer; la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el comissari en cap de Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, o el tinent de l’Alcaldia de Seguretat, Prevenció, Convivència i Règim Interior de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle.
Desenvolupament del simulacre
L’exercici, que s’ha allargat fins a les 4.00 hores (aproximadament), s’ha portat a terme en tres escenaris ubicats en tres zones diferents de l’estació. L’exercici s’ha iniciat a la zona ubicada al vestíbul de l’entrada principal, quan 2 figurants terroristes han efectuat un atac indiscriminat contra els figurants usuaris de l’estació, amb resultat de diversos morts (representats amb ninots “dummies” de Bombers de Barcelona), i un ferit greu policial. Durant l’actuació policial, la GUB ha abatut un dels terroristes i el segon ha estat abatut per l’àrea regional de transport urbà (ARTU) de la PG-ME. Durant aquesta fase s’ha activat el dispositiu Gàbia per localitzar el vehicle del que haurien baixat els terroristes i que havia marxat amb un ocupant.
Després, l’exercici s’ha portat a terme en una segona zona, compresa en els espais centrals de l’estació i alguns comerços que estaven oberts. En ella, 2 terroristes han atacat els figurants usuaris de l’estació. En l’actuació policial, l’ARRO ha abatut un dels terroristes i la BRIMO l’altre. S’ha simulat detectar una armilla explosiva en un dels terroristes i UCAN i TEDAX han actuat per assegurar la zona. La darrera zona, ubicada a la planta -1, a l’andana 1, ha comportat la utilització d’un vagó de tren estacionat. Un terrorista figurant ha retingut a alguns figurants usuaris. El GEI ha alliberat els ostatges i ha aconseguit detenir un terrorista i abatre un segon terrorista que també hi havia.
Alguns usuaris s’han amagat en diversos establiments comercials i als serveis, i han estat evacuats quan Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana els ho han indicat.
A l’exterior de l’Estació de Sants, concretament a la Plaça Països Catalans, s’hi ha ubicat el Centre de Comandament Avançat (, l’Àrea Sanitaria i el Àrea temporal d’Atenció als afectat i familiars (ATAF). L’ATAF es dedica a tasques d’atenció psicològica i d’assistència psicosocial, tant a víctimes com a possibles familiars, i està format per representants de l’Operativa Territorial de Protecció Civil, Creu Roja i el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).
Més de 500 participants
En aquest simulacre hi han participat els següents mitjans:
●El Grup d’Ordre, integrat principalment pels Mossos d’Esquadra, amb 28 vehicles i 170 efectius -Seguretat ciutadana, Transport Urbà, ARRO, BRIMO, Unitat Canina, TEDAX, GEI, Sala Central, Serveis de la comissaria Tècnica i de l’oficina de comunicació. El cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona ha participat al simulacre amb una vintena d’efectius.
●Estació de Sants - ADIF. El simulacre ha servit a Adif per revisar els protocols de seguretat existents, identificar possibles vulnerabilitats i garantir una resposta coordinada i eficient ensituacions d’emergència. El personal d’ADIF que ha participat en el simulacre ha avaluat l’estat de seguretat de l’estació, amb els temps de resposta i l’efectivitat de les comunicacions. Amb aquesta informació revisarà els protocols i proporcionarà formació adequada al personal de seguretat.
Renfe ha cedit el tren en què s'ha simulat un dels atacs dels terroristes i ha mobilitzat personal tècnic.
●Grup sanitari. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès a 72 afectats i ha desplegat gairebé 40 professionals i un total de 12 unitats, entre elles: 2 Unitats de Suport Vital Avançat, 1 Unitat de Comandament Operatiu ECO, 1 equip de psicòlegs, 3 unitats de suport de logístic, 2 vehicles de transport col·lectiu i 3 comandaments.
Un cop rebuda l’alerta del 112, el SEM ha enviat tres unitats a l’Estació de Sants. Quan la primera unitat ha arribat al lloc i ha pogut avaluar la situació, ha ampliat la informació a la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM, sol·licitant l’enviament de més recursos. A continuació, s’han presentat diverses dotacions més, entre elles, el camió logístic portador d’una àrea sanitària, un grup electrogen, i material específic per Incidents Múltiples Afectats. Al tractar-se d’un Incident amb Múltiples Afectats (IMA), s’ha realitzat el triatge per ordenar la prioritat d’assistència i evacuació als centres sanitaris. Simultàniament, s’ha filiat a totes les persones utilitzant la nova plataforma informàtica de gestió d’afectats que millora la traçabilitat de tots els implicats des del moment que entren en contacte amb SEM fins que són derivats als centres sanitaris. El SEM també ha activat l’equip de psicòlegs d’emergències per oferir assistència psicològica a aquells passatgers que ho han requerit.
·Grup Logistic i atenció a les persones afectades. Integrat per la Direcció General de Protecció Civil, amb tècnics de l’operativa territorial. Han estat presents al CCA per garantir les comunicacions i traslladar la informació al CECAT. També han coordinat el grup logístic per garantir l’atenció psicosocial a totes les persones afectades.
D’altra banda, el CUESB hi participat amb 3 vehicles i 7 professionals entre treballadors socials i/o psicòlegs, tècnics d’intervenció logística, cap de torn i direcció tècnica, així com l’Equip de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) de Creu Roja amb 8 persones, un vehicle d’avituallament (3 persones) i una carpa.
●Protecció Civil de la Generalitat, sala CECAT: El personal de guàrdia de la sala ha simulat la recepció de les trucades, i s’han enviat comunicats i SMS de seguiment. El CECAT s’ha coordinat també amb la resta de sales dels cossos d’emergències, ADIF i Renfe. També ha participat el gabinet de premsa de la DGPC.
●CAT112: Durant el simulacre hi ha participat el personal de guàrdia de la sala. L’activació del telèfon d’emergències 112 s’ha fet a partir de l’avís del personal de seguretat de l’estació i també mitjançant les trucades dels figurants participants
●Xarxa RESCAT: antena TBS mòbil per a la millora de la cobertura a l’andana.
●Grup d’Intervenció: El Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament (SPCPEIS) de l’Ajuntament de Barcelona hi ha participat com a observador
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) també ha participat en aquest simulacre revisant el seus protocols en cas d’un fet d’aquestes característiques, especialment pel que fa als canals d’informació interns i a la coordinació. Durant el simulacre, TMB ha col·laborat amb la resta d’entitats i Protecció Civil donada l’afectació que s’ha produït a les instal·lacions de les línies 3 i 5 de metro de Sants-Estació.
Els 250 figurants han estat alumnes del Grau d’Emergències sanitàries dels Instituts Alexandre Satorres, Francesc Ferrer i Guàrdia, La Guineueta, Les Vinyes; del Grau en Seguretat de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral (EPSI), i del Grau en Seguretat de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). També hi han participat alumnes del grau de Caracterització i maquillatge professional de l’Institut Salvador Seguí, realitzant les caracteritzacions dels ferits.
Objectius generals del simulacre
A més de posar a prova els protocols policials per actes terroristes, també s’ha provat la coordinació d’aquests protocols amb la resposta del sistema de protecció civil per l’atenció de les persones afectades en actes terroristes. Així mateix, pel que fa al sistema de protecció civil, han estat també objectius del simulacre:
•Posar a prova l’aplicació del pla d’actuació del PROCICAT per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril en escenaris de terrorisme.
•Comprovar l’aplicació dels protocols de protecció civil per l’atenció a les persones (filiació, atenció sanitària i psicològica i atenció social) en cas d’acte terrorista. Aquests protocols es van desenvolupar posteriorment als atemptats del 17A i és la primera vegada que es posen a prova en un simulacre d’atemptat terrorista.
•Comprovar la integració en el PROCICAT del pla municipal de protecció civil de Barcelona, del pla d’autoprotecció de l’estació d’ADIF en les actuacions operatives, i dels plans d’autoprotecció de Renfe i Transports Metropolitans de Barcelona.
Una vegada realitzat el simulacre, es farà una reunió amb tots els participants per avaluar les actuacions i els procediments del simulacre, i així poder detectar punts de millora.