El Govern obre dues noves convocatòries per ajudar el sector a promoure de manera segura, sostenible i inclusiva la pràctica de l'esport i l'activitat física

sge{"name":"2023/10/27/14/57/2cb6dff3-a12c-45b3-9e84-8cf11c655aca.jpg","author":"sge","type":"0","location":"0","weight":4113388}

Esportcat-Generalitat de Catalunya destinarà 3 milions d’euros més per a fer possible activitats de promoció de la igualtat en l’esort i la prescripció de l’activitat física entre la ciutadania. A través de dues noves convocatòries de subvencions, el Govern vol acompanyar el sector esportiu per modernitzar-lo i empoderar-lo, i afavorir el desenvolupament sostenible, la cohesió social, la igualtat d’oportuntitats i l’atenció a col·lectius vulnerables a través de les iniciatives impulsades.

Les dues convocatòries, que s’emmarquen en el Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation EU, pretenen ajudar el sector de l'esport a adaptar-se a la nova realitat socioeconòmica mitjançant la transformació digital i l’adaptació a la transició ecològica. Alhora, “busquem promoure de manera segura, sostenible i inclusiva la pràctica de l'esport i l'activitat física i els seus beneficis per a la salut de tota la ciutadania”, apunta la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula.

La primera de les convocatòries, dotada amb 2 milions d’euros a través del Consell Català de l’Esport (CCE), se centra en la promoció de la igualtat en l'esport a través de quatre programes:

Programa 1- Suport a l’organització de formats innovadors o extraordinaris de competicions esportives femenines i en igualtat dins i fora de l’àmbit federatiu, amb l’objectiu d’augmentar la participació i la visualització de l'esport femení i de l'esport adaptat i inclusiu.

Programa 2 - Suport a la formació del personal tecnicoesportiu en igualtat i detècniques, àrbitres, jutgesses, tutores de joc i entrenadores.

Programa 3 - Suport a les campanyes de sensibilització entre la població infantil i adolescent de la pràctica esportiva en igualtat de gènere i en inclusió de persones amb discapacitat.

Programa 4 - Suport a la pràctica esportiva de les persones amb discapacitat dels centres d’educació especial.

Els ajuts d’aquesta convocatòria beneficiaran, en funció de cada programa, federacions esportives catalanes, consells esportius, universitats, clubs, centres educatius -de primària i secundària, públics i concertats reconeguts pel Departament d’Educació-, entitats esportives, entitats no esportives amb seccions esportives i centres d’educació especial reconeguts pel Departament d’Educació.

Promoure l’activitat física com a hàbit diari

Pel que fa a la segona convocatòria d’ajuts, centrada en el foment de l’esport mitjançant la prescripció de l’activitat física i exercici físic per a la ciutadania, està dirigida a ens locals i consells esportius, i està dotada amb 1 milió d’euros per part del CCE. Aquests agents rebran suport per crear estructures esportives o comunitàries locals (unitats actives d'exercici físic) mitjançant la implementació de la recepta d'exercici físic i esport en el marc del Pla d'activitat física, esport i salut (PAFES), un programa impulsat pels Departaments de la Presidència (Esportcat) i Salut (Agència de Salut Publica de Catalunya). L’objectiu és incorporar la cultura de l’esport en els hàbits diaris de salut a través d’una activitat continuada al llarg de l’any.

sge{"name":"2023/10/27/15/07/7287cdc5-4a7a-480f-b520-47ad47cc8a98.jpg","author":"sge","type":"0","location":"0","weight":1843171}

En ambdues convocatòries, en règim de concurrència competitiva, les activitats objecte de subvenció s'han de dur a terme en el període comprès entre l'1 d'octubre de 2022 i el 30 de desembre de 2023. D’altra banda, el pagament de les subvencions concedides serà amb una bestreta del 100% de l'import total de la subvenció concedida.

El termini de presentació de sol·licituds és de 10 dies hàbils. En el cas de la subvenció d’igualtat, ja es pot demanar l’ajut a través d’aquest enllaç fins al 10 de novembre a les 23.59h, i pel que fa als ajuts per al foment de l’esport, es poden demanar a partir del proper dilluns dia 30 i fins al 13 de novembre. Les sol·licituds i la resta de tràmits associats al procediment de concessió dels ajuts s'han de presentar únicament per via telemàtica a través del portal Tràmits gencat (tramits.gencat.cat), del Departament de la Presidència. En el cas dels ens locals i entitats públiques,cal presentar la sol·licitud per mitjans electrònics a través de l'EACAT (eacat.cat).

Aquesta nova partida d’ajuts s’afegeix a la resta d’accions que Esportcat ha impulsat durant aquesta legislatura per afavorir la igualtat d’oportunitats i projectar l’esport femení. Així, l’executiu ha multiplicat per quatre els ajuts a l’esport femení -de 750.000 euros a 3 milions l’any passat, i arribant a 4,5 aquest 2023-, cosa que ha permès arribar a més clubs per reforçar la seva activitat i la base; ha ajudat, via patrocini, a competir a esportistes com l’equip de ciclisme UCI Massi Tactic o les pilots del Dakar Laia Sanz i Mercè Martí, i ha afavorit la celebració del primer Catalonia Open WTA 125 a Reus, prova del circuit professional femení, entre d’altres.

Així mateix, el Govern ha impulsat nous projectes de difusió i reconeixement, com la multitudinària trobada ‘Entre totes, tot’ a Tarragona; l’espai lúdic per a infants ‘Totesport’, el congrés 'La igualtat en Joc' i accions de visibilització com el programa de TV3 ‘Una de les nostres’, el recull de contes "Superheroïnes de l'esport" o l’exposició ‘Jugo com una nena’, que han permès mostrar els referents de l’esport femení català i anar trencant els estereotips per avançar cap a la igualtat d’oportunitats.