1. L’objectiu és donar resposta a les necessitats dels catalans i catalanes residents a l’estranger que volen tornar a Catalunya, a curt o a mitjà termini
  2. Es preveu que el pla estigui enllestit a finals d’any i que els serveis es puguin posar en marxa el 2024


El Govern ha convocat aquesta tarda la primera reunió de la Comissió Interdepartamental per a l’elaboració del Pla de retorn de Catalunya, que té com a objectiu activar diverses polítiques del Govern per facilitar el retorn dels catalans que viuen a l’exterior o que es plantegen tornar a Catalunya. 

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha explicat que “és un pla ambiciós que agruparà accions de diversos departaments de la Generalitat” per donar resposta als catalans residents a l’exterior i que volen tornar al país. Es preveu que el pla estigui enllestit a finals d’any i que els serveis es puguin posar en marxa el 2024.

El pla de retorn oferirà serveis d’àmbits diversos com l’empresa i el treball, la hisenda pública, les migracions, l’acció exterior, l'educació, la recerca, l'habitatge, la salut i els drets socials, amb l’objectiu final “d’atraure talent que faci encara més dinàmic alguns sectors econòmics i estratègics del país”, ha remarcat la consellera.

En paral·lel, el Govern ha posat en marxa una campanya prèvia de testatge per conèixer les necessitats i expectatives dels catalans residents a l’estranger amb l'objectiu de millorar els serveis que se’ls ofereix. Aquesta roman oberta i està adreçada a tots els catalans i catalanes majors d’edat que viuen a l’estranger i que hi vulguin participar. 

La reunió ha estat presidida per la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, que ha estat acompanyada del secretari d’Acció Exterior del Govern, Miquel Royo Vidal, i del director general de la Catalunya exterior i secretari de la comissió, Rafael Caballeria Perramon. En coordinació amb el Departament d’Igualtat i Feminismes, la Comissió Interdepartamental està formada per nou departaments, i té l’encàrrec de coordinar l’acció de tots els departaments del Govern competents en matèries concernides pel fet emigratori i el retorn de talent: empresa i treball, hisenda pública, migracions, acció exterior, educació, recerca i universitats, habitatge, salut i drets socials.

La Comissió té per missió analitzar les necessitats dels catalans i catalanes residents a l’estranger que volen retornar, a curt i a mitjà termini, i es constitueix amb l’objectiu principal d’elaborar el Pla de retorn i fer-ne el seguiment i l’avaluació, amb una anàlisi global i en profunditat de l’emigració de retorn i de les possibles accions que cal desenvolupar en aquest camp.

Els catalans residents a l’exterior, una prioritat per al Govern

Una de les prioritats del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea és l’acompanyament als catalans residents a fora del país. És per això que a través de la direcció general de la Catalunya Exterior, el Govern atén les necessitats de les comunitats catalanes a l’estranger per oferir-los serveis que els connectin amb Catalunya.

Aquest Pla de retorn és, doncs, un pas més en el catàleg de serveis que el Govern està elaborant per als catalans residents a l’estranger. Alguns serveis disponibles per aquesta comunitat són els programes de l’Estiu és Teu o Vacances en Família, el certificat idCAT, la targeta sanitària, entre molts altres.