Els interns podran especialitzar-se en logística, microinformàtica o instal·lacions fotovoltaiques
El nou programa també amplia l’oferta de pràctiques a dins de les instal·lacions dels centres
Uns 750 interns dels 3.000 que forma anualment el CIRE obtindran certificats homologats pel SOC
El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) amplia l’oferta formativa dels cursos homologats pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) a què poden accedir els interns dels centres penitenciaris i de justícia juvenil de Catalunya. El nou acord de col·laboració en el marc del Programa de FSE+ a Catalunya, signat aquest dilluns i amb validesa fins al 2027, permetrà que els interns es puguin formar, per primera vegada, en l’especialitat formativa de logística, microinformàtica o instal·lacions fotovoltaiques.
A més, amb el nou conveni s’amplien les pràctiques obligatòries dels certificats de professionalitat que es poden fer a dins dels centres penitenciaris i de justícia juvenil, sempre que hi hagi activitats empresarials similars dins el centre. Aquest fet farà més accessible la posada en pràctica dels coneixements adquirits i facilitarà l’objectiu final de la formació especialitzada, que és la reinserció laboral de les persones internes.
El director del CIRE, David Font, explica que la signatura d’aquest conveni “significa consolidar el model formatiu als centres penitenciaris i educatius, en similars condicions que a qualsevol centre formatiu del país, amb una oferta adaptada a les oportunitats laborals del mercat actual”.
Segons Juan José Torres, director del SOC, "amb aquest conveni donem continuïtat a un enfocament pioner, que centra el seu objectiu en la formació i el treball de les persones privades de llibertat com a instruments per facilitar el seu retorn a la societat. En aquest model, que combina formació, ocupació i inserció, el treball a la presó passa de ser un fi, a ser una eina”.
Aquest acord es tradueix en una mitjana anual d’uns 80 cursos, entre els quals s’hi troben cursos amb certificats de professionalitat i cursos no formals d’especialitats formatives. En un any, es preveu que un total de 750 interns es matriculin en algun dels cursos. Les formacions estan adreçades a totes les persones internes dels centres penitenciaris i educatius de justícia juvenil de Catalunya. Els matriculats en cursos homologats pel SOC suposen el 25% del total d’alumnes del CIRE, que capacita en oficis i habilitats prop de 3.000 persones internes cada any.
L’acord contempla l’obligació de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats a l’àmbit laboral. Així mateix, s’adoptaran mesures adreçades a evitar qualsevol mena de discriminació laboral entre homes i dones, tal com indica la vigent legislació. L’objecte és establir els termes de col·laboració entre el SOC i el CIRE per donar més cabuda formativa al col·lectiu, adquirir més competències i escurçar la bretxa respecte a la resta de ciutadans en la reinserció laboral de les persones internes. “Confiem que el conveni permeti arribar a un major nombre de persones internes i capacitar-les amb uns cursos formatius que els donin majors probabilitats d'aconseguir un lloc de treball i, per tant, la seva reinserció sociolaboral i comunitària”, assegura Font.
Nous certificats de professionalitat
Els interns podran especialitzar-se, per primera vegada, en les especialitats formatives de logística, microinformàtica i instal·lacions fotovoltaiques. A partir de la signatura del conveni els alumnes podran obtenir el certificat de professionalitat en Activitats auxiliars de magatzem, Operacions auxiliars de muntatge, Manteniment de sistemes microinformàtics, Confecció de pàgines web o Muntatge i Manteniment d’instal·lacions solars fotovoltaiques, entre d’altres, per tal d’encaminar la formació a la realitat actual i així facilitar la incorporació al mercat laboral.
Actualment, el CIRE està treballant per poder impartir en un futur la formació en línia. Amb aquesta gran novetat, es preveu donar més cabuda formativa al col·lectiu, donar-los competències digitals i escurçar la bretxa digital respecte a la resta de ciutadans. A més, també es preveu impartir continguts complementaris a les especialitats que ja s’imparteixen als centres. Un exemple és la introducció de les xarxes socials, l’aprofundiment en competències digitals o l’aplicació de les noves tecnologies a les empreses.
Amb la signatura del nou programa, s’amplien les pràctiques professionals no laborals que es poden dur a dins del centre penitenciari o educatiu, quan es puguin realitzar en un taller productiu o en tallers interiors que tinguin vinculació amb l’acció formativa. És el cas de les especialitats de Retocs i adaptacions en peces i articles en tèxtil i pell, Serveis auxiliars de perruqueria, Soldadura en elèctrode revestit i el curs d’Operacions bàsiques de restaurant i bar.
Un procés de reinserció integral: Formació, ocupació i inserció
L’objecte base del CIRE és facilitar la reinserció sociolaboral dels interns mitjançant la creació, l’aplicació i el desenvolupament de programes formatius i educatius, la creació de llocs de treball adaptats a les necessitats d’aquestes persones i altres actuacions encaminades a aconseguir-ne la reinserció. El procés d’inserció es concep d’una manera integral i conjuga formació, ocupació i inserció (FOI).
Per generar ocupació per a les persones internes, el CIRE compta amb més de 70 tallers productius, especialitzats en muntatge, impremta, serralleria, fusteria o confecció, entre d’altres, a més dels serveis de cuina i cafeteria, dels quals té transferides totes les competències. Un dels eixos principals d’aquests tallers és la formació continuada de les persones internes que hi treballen. Com a resultat, obtenen ocupació i la possibilitat d’incorporar-se al mercat laboral en sortir de la presó.
Programa FSE+ Catalunya 2021-2027
El programa FSE+ Catalunya 2021-2027 (PCAT+) és un document d’abast plurianual en què es defineix l’actuació estratègica de Catalunya en els àmbits propis de l’FSE+: Ocupació, inclusió social, educació i formació, ocupació juvenil, innovació social i garantia infantil, a través d’actuacions que donin respostes als principals reptes detectats.
S'ha elaborat amb la col·laboració dels principals agents socials i econòmics de Catalunya, les organitzacions municipalistes, la Taula del Tercer Sector i altres departaments de la Generalitat involucrats per raó de les seves competències. El va aprovar la Comissió Europea el 15 de desembre de 2022, amb l’objectiu d’aconseguir una Europa més social mitjançant l’aplicació del Pilar Europeu de Drets Socials.
En línia amb el programa, la funció del CIRE és oferir i desenvolupar un projecte de formació professional per a l’ocupació als centres penitenciaris i de justícia juvenil. Per la seva banda, la funció del SOC és gestionar els programes de formació professional per a l’ocupació i garantir-ne la coordinació amb el sistema de formació i qualificació professionals vigent a Catalunya.