Justícia, Drets i Memòria

zona de detinguts

Finalitzada la remodelació integral de l'edifici judicial d'Esplugues de Llobregat

query_builder   2 novembre 2023 11:34

event_note Nota de premsa

Finalitzada la remodelació integral de l'edifici judicial d'Esplugues de Llobregat

  1. S’han guanyat el doble de metres quadrats per a usos judicials i s’han millorat espais essencials, com ara el Registre Civil o els d’atenció a la víctima
  2. Aquesta reforma és un pas previ necessari per a la implementació de la nova oficina judicial, que s’iniciarà de forma immediata

Les obres de remodelació integral de l’edifici judicial d’Esplugues de Llobregat, al carrer Tomàs Bretón, ja han finalitzat, d’acord amb la calendarització prevista. El conjunt d’actuacions en aquest equipament ha permès passar dels poc més de 1.000 m2 de què disposava a una superfície total de 2.564 m2 –un increment de més del doble–, la qual cosa es tradueix en millores substancials del servei públic de la justícia al partit judicial: una millor redistribució dels òrgans judicials dins de l’edifici i l’habilitació d’espais més amplis i funcionals, ja siguin d’atenció a la víctima o d’atenció ciutadana. La secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, ha reivindicat avui, en la seva primera visita als nous jutjats d’Esplugues “la necessitat de dignificar els espais per millorar la justícia i el compromís del Departament per avançar en aquest objectiu”.

Víctimes i detinguts: noves sales i circuits

El projecte ha permès reubicar diferents òrgans judicials dins de l’edifici amb criteris funcionals. En concret, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm.1 es troba situat a la planta tercera, mentre que el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 i el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 3 (amb funcions de VIDO) s’aglutinen a la quarta planta en espais més amplis. En aquesta mateixa planta també s’hi han habilitat una sala d’espera exclusiva per a víctimes i una sala multiús dotada d’un equip de gravació, que permetrà prestar declaració de forma directa i sense necessitat de desplaçar-se per l’edifici.

La sala de víctimes, pensada molt especialment per acollir amb la màxima atenció i confort les víctimes de violència masclista, reprodueix un prototip de sala, que serà únic per als diferents partits judicials a Catalunya, i que respon a la voluntat que totes aquestes sales siguin homogènies en termes ambientals, funcionals i decoratius.

Una altra de les millores significatives és la creació d’una zona de custòdia i de cel·les de detinguts, que facilitarà els trasllats que realitzen els Mossos d’Esquadra. També s’han millorat els espais d’espera dels detinguts. L’objectiu és fer de l’equipament judicial un lloc més segur per a les víctimes, amb espais i circuits que garanteixin que víctima i detingut no es creuin en cap moment.

El ciutadà: al centre del projecte

L’equipament s’ha redissenyat tenint en compte un accés més fàcil i uns espais més òptims per al ciutadà, i per això el nou edifici judicial compta amb una entrada directe des del carrer i un itinerari sense barreres arquitectòniques, des del vestíbul a totes les plantes. Amb aquest mateix objectiu, el Registre Civil s’ha reubicat de la segona planta –on estava abans del projecte– a la planta baixa, la qual cosa facilita que el ciutadà faci de forma més ràpida i còmode les gestions de registre, com ara certificats de naixement, matrimoni o defuncions. Una altra novetat és la creació d’una Oficina d’Atenció Ciutadana, que sovint és el primer contacte del ciutadà amb el sistema de la justícia.

Un impuls cap a la modernització

Un cop acabada la remodelació integral de l’edifici, el Departament de Justícia, Drets i Memòria ja pot començar a desplegar-hi la nova oficina judicial. Es tracta d’un nou model organitzatiu, que es basa en la compactació de funcions en serveis comuns, en un millor suport a la funció del jutge, en l’establiment de noves metodologies de treball i mecanismes de direcció, i amb l’accent posat en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a instrument de treball, que inclou, entre d’altres, l’expedient judicial electrònic. Amb tot, aquesta nova oficina judicial prioritza la racionalització dels recursos i l’objectiu “paper zero” per tal de prestar un millor servei als professionals del dret i als ciutadans en general.

El partit judicial d’Esplugues dona servei a una població total de 66.216 ciutadans, corresponents als municipis d’Esplugues i Sant Just Desvern. Aquest partit té 3 jutjats de primera instància i instrucció, dels quals el número 3 té assignats els assumptes de Violència sobre la Dona (VIDO). També compta amb el Registre Civil, el Deganat, la Fiscalia, els equips tècnics i una Oficina d’Atenció Ciutadana.

3  

Imatges

Visita als jutjats d'Esplugues de Llobregat

Visita als jutjats d'Esplugues de Llobregat 168504

Nova sala d'atenció a la víctima, a l'edifici judicial d'Esplugues de Llobregat

Nova sala d'atenció a la víctima, a l'edifici judicial d'Esplugues de Llobregat 269899

Nova zona per a detinguts, als jutjats Esplugues de Llobregat

Nova zona per a detinguts, als jutjats Esplugues de Llobregat 48722

Justícia
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia