1. Garriga obre la jornada amb una trobada educativa de l’escriptor Josep Vallverdú amb alumnes de l’Escola Alba de Corbins


La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, visita avui la ciutat de Lleida, on participarà en diversos actes i activitats culturals al llarg del dia. La jornada s’iniciarà a les 10 hores a l’Escola Alba de Corbins, on la consellera Garriga assistirà a l’activitat participativa organitzada en el marc de l’Any Vallverdú en què el narrador, poeta i lingüista lleidatà respondrà les preguntes dels alumnes de cinquè i sisè de primària del centre.

Habitualment, aquesta activitat es realitza els centres educatius mitjançant una entrevista enregistrada a Vallverdú, acompanyada d’una guia didàctica, en què l’autor contesta diverses preguntes sobre la seva trajectòria professional, les seves obres i el valor de la lectura. En aquesta ocasió, però, l’autor respondrà les preguntes dels alumnes en persona. L’activitat pretén fer despertar l’interès per llegir textos de l’autor, acostar la seva figura als alumnes, donar-los a conèixer en quin context històric i sociolingüístic ha viscut i, així, motivar-los a llegir, a escriure i a tenir cura de la llengua. Cal destacar, a més, que Vallverdú té un fort vincle amb l’Escola Alba, que va ser fundada per la mestra i pedagoga Isabel Arqué i Gironès, ja traspassada, que va ser la primera dona de l’autor.

També assistiran a aquesta activitat la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; ladelegada territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés Saura; el director dels Serveis Territorials d'Educació a Lleida, Claudi Vidal, així com l’equip docent de l’escola i representants de l’AFA.

Més tard, a les 11.30 hores, la consellera Garriga, visitarà la Paeria de Lleida, on serà rebuda pel paer en cap, Fèlix Larrosa.

Posteriorment, a les 12 hores, la consellera de Cultura, acompanyada de la directora general adjunta de la Fundació “la Caixa”, Elisa Duran, de l’alcalde de Lleida i del bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez, visitarà les recents obres de restauració de l’església de Sant Llorenç de Lleida, realitzades en el marc del programa Temps de Gòtic.

L'església de Sant Llorenç és un dels monuments més importants de la ciutat de Lleida, juntament de l'antiga catedral, coneguda com la Seu Vella (segles XIII-XV). Es tracta de l'únic edifici medieval que continua complint les seves funcions litúrgiques. És un edifici romànic, del segle XII, amb les naus gòtiques afegides a llarg dels segles XIV i XV. L'interior guarda un dels conjunts escultòrics més importants de Catalunya, amb obres entre les quals destaquen els retaules de pedra del segle XIV, de Sant Llorenç, de Santa Llúcia, de Sant Pere i de Santa Úrsula.

La intervenció realitzada suposa una actuació rellevant que permet mantenir el monument en condicions òptimes de seguretat i, alhora, en un bon nivell de conservació que permet gaudir-lo amb tota la seva esplendor.

A la tarda, a les 16 hores, la consellera Garriga visitarà l’exposició “Romans a Ponent. Ilerda, Iesso, Aeso” al Museu de Lleida, acompanyada del director de l’equipament,Josep Giralt. Finalment, assistirà a la reunió del Patronat del Consorci de la Seu Vella.