El titular del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural viatja a Lisboa per participar en una missió conjunta amb el Govern portuguès per compartir experiències sobre bones pràctiques aplicades als usos costaners i marítims
En les trobades s’abordaran temes com les perspectives de col·laboració entre els ports de Lisboa i Barcelona, experiències de desenvolupament d’energia eòlica marina, formació marítima o de col·laboració científica en l’àmbit marí
El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subirana, encapçala la delegació catalana que participa avui i demà en una missió conjunta amb el Govern portuguès, per l’intercanvi de coneixements i de projectes en l’àmbit de l’economia blava i política marítma. Mascort estarà acompanyat pel delegat del Govern a Portugal, Rui Reis, i els directors generals de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela i Casanovas, i la directora de l’Institut Català d’Energia, Marta Morera Marcè.
Units per una immensa vocació i trajectòria marítima
El conseller d’Acció Climàtica ha començat la seva estada inaugurant la jornada sobre economia blava, Atlant & Med, on s’han abordat temes com ara les estratègies d’energia eòlica d’ambdues regions i possibles cooperacions, s’han compartit els projectes portuaris de Portugal i Catalunya vinculats a l’economia blava, amb especial referència als ports de Lisboa i Barcelona, i debatut mètodes de recollida de dades ambientals que actualment desenvolupen els organismes científics portuguès i català, per establir la cooperació científica en l’àmbit marí.
En la seva intervenció, Mascort ha afirmat que “amb Portugal ens uneix una immensa vocació i trajectòria marítima, i compartim també la mateixa visió de la importància de desenvolupar una política marítima innovadora, puntera, sostenible, inclusiva i participativa”.
La Delegació del Govern a Portugal ha organitzat l’Atlant & Med juntament amb la Secretaria d’Estat del Mar. El delegat Rui Reis destaca “les fortes relacions impulsades entre els dos governs en matèria d’economia blava gràcies a la bona sintonia des d’un bon principi amb la secretaria d’Estat del Mar”.
Durant la jornada, el conseller ha visitat el Control Marítim de Portugal, que ha permès tractar experiències en l’àmbit de la formació marítima, necessitats de perfils professionals per a l’economia blava, infraestructures formatives i sobre innovació i transferència als sectors. En aquest terreny, s’ha fet especial atenció a l’electrificació dels diferents sectors econòmics, on Catalunya està apostant per formar els alumnes i futurs professionals en la descarbonització de la nàutica i la pesca a través d’una embarcació elèctrica i tallers de motors elèctrics, així com nous materials més sostenibles per a la construcció d’embarcacions.
En matèria d’energia eòlica, la comitiva catalana viatjarà demà a Viana do Castelo, al nord de Portugal, on visitarà el Parc d’Energia Eòlica Offshore WindFload Atlantic. Participarà també en la visita el secretari d’Estat del Mar, José Maria Costa.
La robòtica submarina, un sector per explorar
La missió acabarà amb les visites al Centre d’Enginyeria i Desenvolupament de Productes, a Matosinhos, i a l'Institut d'Enginyeria de Sistemes i Informàtica, Tecnologia i Ciència (INESC TEC), a Porto, que permetran compartir experiències empresarials entre operadors econòmics portuguesos i catalans on es promoguin les relacions econòmiques bilaterals. Entre els sectors econòmics representats destaca el de la robòtica submarina, que en el cas de Catalunya compta amb empreses i centres de recerca que estan desenvolupant projectes de robots submarins que millorin les seves prestacions i autonomia per ampliar funcionalitats i poder oferir nous serveis. També s’han compartit experiències de projectes relacionats amb el sector l’aqüicultura, com ara el cultiu d’algues, que garanteixin el subministrament d’aliments nutritius i saludables amb un impacte ambiental positiu.
Països marítims amb objectius comuns
Les reunions d’enguany permeten a Catalunya consolidar les relacions prèviament establertes amb Portugal al voltant de l’economia blava, quan el Govern català, juntament amb la Xarxa d’R+D+I Marítima de Catalunya (BlueNetCat), va triar Portugal com a protagonista de l’edició del Maritime Hub 2022 celebrat a Barcelona.
Aquest esdeveniment va permetre tractar diverses temàtiques com les energies renovables d’origen marí, la innovació en l’aqüicultura de baix nivell tròfic, i en especial el cultiu i aprofitament d’algues, la robòtica submarina i el potencial de la ciència ciutadana, en les quals s’ha pogut avançar en aquesta nova cimera.
Portugal és un país marítim pròxim a Catalunya amb el qual es comparteixen paral·lelismes en la importància dels sectors de l’economia blava i amb uns indicadors econòmics similars. El pes de l’economia blava de Portugal en relació amb el conjunt de l’economia del país ocupa el setè lloc a Europa, amb una valor afegit brut (VAB) del 3,3% i una ocupació del 5,7% del total, valors molt semblants als de Catalunya, on l’economia blava representa un 3,1% del VAB i un 5,4% de l’ocupació dels valors globals al país.
Portugal té una Estratègia nacional para o mar 2030 i Catalunya l’Estratègia marítima de Catalunya 2030. Totes dues coincideixen en l’objectiu de desenvolupar de manera sostenible l’economia blava, descarbonitzar els sectors marítims, protegir el capital natural, promoure la salut i el benestar de la ciutadania i reforçar l’educació i la cultura marítima.
Portugal és pioner en el desenvolupament de l’Observatori d’Economia Blava i un Compte Satèl·lit del Mar, i actua com a model a seguir per part de Catalunya, que també duu a terme cada any un informe d’economia blava i compta amb l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), serveis d’assessorament en pesca i el Servei d’Oceanografia Operacional de Catalunya.