Els governs català i portuguès estrenyen llaços en matèria de política marítima aquesta setmana a Lisboa i al nord de Portugal
El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, visita Portugal per participar a l’Altant & Med – Fòrum de l’Economia Blava, organitzat per la Delegació del Govern a Portugal i la Secretaria d’Estat del Mar de l’executiu portuguès.
El delegat Rui Reis acompanya el conseller i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, així com la directora de l’Institut Català de l’Energia, Marta Morera. El fòrum compta amb l’assistència del secretari d’Estat del Mar, José Maria Costa. “Es tracta d’una gran oportunitat per continuar impulsant les fortes relacions existents entre els dos governs en matèria d’economia blava gràcies a la bona sintonia que hem tingut des d’un bon principi amb la Secretaria d’Estat del Mar”, destaca Rui Reis, delegat del Govern a Portugal.
El conseller d’Acció Climàtica ha inaugurat el Fòrum, on s’han abordat temes com ara les estratègies d’energia eòlica d’ambdues regions i possibles cooperacions, s’han compartit els projectes portuaris de Portugal i Catalunya vinculats a l’economia blava, amb especial referència als ports de Lisboa i Barcelona, i debatuts mètodes de recollida de dades ambientals que actualment desenvolupen els organismes científics portuguès i català, per establir la cooperació científica en l’àmbit marí.
En la seva intervenció, Mascort ha afirmat que “amb Portugal ens uneix una immensa vocació i trajectòria marítima, i compartim també la mateixa visió de la importància de desenvolupar una política marítima innovadora, puntera, sostenible, inclusiva i participativa”.
Durant la jornada, el conseller i el delegat visiten l’Escola Nàutica Infante D. Henrique i el Control Marítim de Portugal, que ha permès tractar experiències en l’àmbit de la formació marítima, necessitats de perfils professionals per a l’economia blava, infraestructures formatives i sobre innovació i transferència als sectors.
En matèria d’energia eòlica, la comitiva catalana viatja demà a Viana do Castelo, al nord de Portugal, on visitarà al Parc d’Energia Eòlica Offshore WindFload Atlantic. La visita comptarà amb la participació del secretari d’Estat del Mar, José Maria Costa.
Les relacions entre els Governs de Catalunya i Portugal
La Delegació del Govern a Portugal ha estat responsable per l’establiment dels contactes que han permès la celebració d’aquesta missió conjunta entre ambdós executius. Aquesta relació remunta a la celebració de la Conferència dels Oceans a Lisboa el juny del 2022, que va tenir la participació de l’aleshores consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. En el marc de l’esdeveniment, es va celebrar una reunió amb el secretari d’Estat del Mar, José Maria Costa, el delegat del Govern a Portugal, Rui Reis, i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, amb l’objectiu de reforçar la col·laboració entre ambdós governs en matèria d’economia blava.
Aquesta trobada va permetre la participació de Portugal com a país convidat a la Conferència Maritime Hub el novembre del 2022 a Barcelona. El secretari d’Estat del Mar portuguès va intervenir a l’acte organitzat per la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible i el BlueNetCat – Xarxa Martíma de Catalunya. Un esdeveniment que representa l’avantsala del Fòrum d’Economia Blava celebrat ara a Lisboa.
“Un dels pilars de la nostra tasca és crear i enfortir relacions entre els Governs de Catalunya i Portugal. Aquest cas n’és un gran exemple, amb l’establiment d’una sèrie de contactes que s’han materialitzat en l’organització de diverses iniciatives conjuntes i en l’intercanvi de bones pràctiques en temes com l’economia blava i la política marítima”, defensa el delegat Rui Reis.