Polítiques Digitals

Imatge de l'estand del Govern a la darrera edició de l'Smart City Expo World Congress

El Govern mostra a l'Smart City Expo l'aposta per la quàntica per assolir grans avenços en comunicacions, salut i mobilitat a Catalunya

query_builder   3 novembre 2023 09:30

event_note Nota de premsa

El Govern mostra a l'Smart City Expo l'aposta per la quàntica per assolir grans avenços en comunicacions, salut i mobilitat a Catalunya

  1. Sota el lema ‘Catalonia is ready for the next quantum leap’, l’estand de la Generalitat posarà en valor el paper pioner de Catalunya en l’impuls i desenvolupament de les tecnologies digitals basades en les lleis de la física quàntica
  2. El conseller Roger Torrent, juntament amb la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, inauguraran dimarts l'estand del Govern a l'SCEWC 2023, que comptarà amb 19 empreses i centres tecnològics de l’ecosistema digital català que hi participen amb el suport de la Generalitat
  3. L’Smart City Expo, que se celebra del 7 al 9 de novembre a Barcelona, és l'esdeveniment més gran i influent del món sobre innovació urbana i preveu més de 25.000 assistents presencials i 30.000 en línia


Viatjar al segle passat per repassar alguns descobriments i desenvolupaments tecnològics basats en la física quàntica sense els quals la societat digital actual no seria possible i, en un mateix espai, descobrir l’impacte que tindran en un futur pròxim les tecnologies fotòniques i quàntiques en àmbits cabdals com les comunicacions, la mobilitat i la salut a Catalunya és l’experiència que podran viure de primera mà els visitants de l’estand ‘Catalonia’ del Govern a la tretzena edició de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), que se celebrarà del 7 al 9 de novembre a Fira de Barcelona Gran Via.

Liderat pel Departament d’Empresa i Treball, l’estand ‘Catalonia’ compta amb una superfície de 621m2 a l’espai D60 del Hall 2 i inclou un espai tancat de demostració d’uns 45m2 on es desenvoluparà la ‘demo’ d’enguany, a càrrec de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), centre tecnològic català reconegut a escala mundial i agent clau de la comunitat quàntica europea. Aquesta ‘zona quàntica’ es complementarà amb un espai annex, el ‘Quantum Point’, on l’ICFO i les empreses Quside i LuxQuanta oferiran informació sobre la recerca, el desenvolupament i les aplicacions de les tecnologies quàntiques a Catalunya.

La ‘demo’ consisteix en una experiència audiovisual immersiva 360 que té per objectiu donar a conèixer als visitants el potencial transformador de les tecnologies quàntiques i la seva importància en la millora de la vida de la ciutadania. La ‘demo’ convida els visitants a explorar el passat, present i futur de la física quàntica i descobrir, a través d’escenes quotidianes com poden ser una compra en línia, la càrrega d’un vehicle elèctric o la telediagnosi d’una lesió esportiva, com aquest camp innovador redundarà, d’aquí a 10 anys, en benefici d’unes comunicacions ultra-segures i ràpides; de tractaments i diagnòstics mèdics a temps real amb dispositius i tecnologies revolucionàries, i d’una mobilitat més eficient, sostenible i neta.

Amb aquesta proposta, i sota el lema ‘Catalonia is ready for the next quantum leap’ (Catalunya, preparada per al proper salt quàntic), el Govern vol mostrar l’impacte que les tecnologies quàntiques tindran en les ciutats, territoris i ciutadania de Catalunya d’aquí a una dècada, i, al mateix temps, posar en valor el paper pioner del Govern, en col·laboració amb l’ecosistema quàntic del país, en la promoció i el desenvolupament d’innovacions en aquest revolucionari camp de la tecnologia.

Impuls a l’ecosistema digital

Des de la seva primera edició, la Generalitat de Catalunya participa a l’SCEWC per, d’una banda, promoure a escala local i global la seva aposta per la innovació digital i les tecnologies digitals avançades per impulsar el creixement econòmic i promoure una societat més intel·ligent, sostenible i inclusiva; i de l’altra, per donar visibilitat i projecció a les petites i mitjanes empreses, startups i centres tecnològics i de recerca del sector a Catalunya, i als seus projectes, i facilitar-los les oportunitats de negoci i internacionalització.

En aquest sentit, a més de l’espai de demostració, l’estand del Govern a l’SCEWC 2023 integra un espai d’exposició destinat als estands individuals de 19 empreses, centres tecnològics i entitats catalanes que participen en la fira amb el suport de la Generalitat i que s’inclouen al catàleg virtual descarregable a la web de Polítiques Digitals.

Les empreses, centres i entitats que exposaran les seves solucions en aquest espai són: Alphanet Solutions; Anthesis Lavola; App&Town; Atlantis IT; Back2blu; Barcelona Supercomputing Center (BSC); BLOOCK; Cactus; The Center for Innovation in Transport (CENIT); Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC); Coloma+Armengol; Computer Vision Center (CVC); Euro Building Technology-Active Block; Fundació Eurecat; Fundació i2CAT; MobileKnowledge; Octocam-Maps; Sateliot i Upandbike.

Connexió internacional

A banda de presentar els seus serveis i solucions tecnològiques als visitants del congrés, les empreses catalanes presents a l’SCEWC 2023 també podran participar en les grans sessions de networking organitzades per ACCIÓ, juntament amb el projecte europeu GOOSE i la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea, amb l’objectiu de fomentar la col·laboració entre empreses, agents i institucions locals i internacionals.

Una d’aquestes activitats és l’Open Innovation Challenge, que aquest any estarà ubicat dins l’estand Catalonia, on les empreses proveïdores de tecnologia i startups podran mantenir reunions i descobrir els reptes d’innovació llançats per companyies, administracions públiques, centres tecnològics i universitats catalans i d’arreu del món i proposar-los les seves solucions. Tota la informació sobre aquestes i altres activitats de networking, projecció i internacionalització organitzades per ACCIÓ en el marc del SCEWC 2023 es pot consultar aquí.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, juntament amb la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus, inauguraran dimarts 7 de novembre l’estand Catalonia. A més, l’Àgora de l’estand de la Generalitat acollirà al llarg dels tres dies de fira i congrés diverses visites de delegacions internacionals, i diferents presentacions i sessions que es poden consultar al programa d’actes.

Sobre l’Smart City Expo World Congress 2023 i PuzzleX

L’SCEWC és l'esdeveniment més gran i influent del món sobre innovació urbana i congrés i exposició de referència en l’àmbit de les ciutats intel·ligents (smart cities). Connecta líders de les empreses, governs i organitzacions més innovadores per fer que les ciutats avancin cap a un futur millor, i és una plataforma destacada per als negocis, la projecció internacional de les empreses, la promoció comercial, el treball en xarxa (networking) i l’intercanvi de coneixement.

Sota el lema ‘Welcome to the New Urban Era’ (Benvinguts a la nova era urbana), la tretzena edició de l’SCEWC serà la més gran fins ara, amb una previsió de més de 25.000 assistents presencials i 30.000 en línia i més de 1.000 expositors de més de 800 ciutats de més de 140 països. Mostrarà al món les solucions intel·ligents que ajuden les ciutats a prosperar i a crear espais urbans més segurs, ecològics i eficients i esdevindrà un aparador únic d'implementacions provades que acceleren una revolució urbana intel·ligent i centrada en les persones.

A més, per tercer any consecutiu, l’SCEWC 2023 inclou com a esdeveniment paral·lel la tercera edició del PuzzleX, el congrés internacional centrat en el desenvolupament de projectes innovadors per transformar els anomenats materials avançats i de frontera (materials fotònics i quàntics, grafè, biomaterials, etc.) en solucions que ajudin a resoldre els reptes més urgents de la humanitat.

PuzzleX, que en només tres anys s’ha consolidat com l’esdeveniment global de referència en l’àmbit de les anomenades tecnologies exponencials o de frontera i les deep-tech, té el suport de la Generalitat des del seu inici i a l’edició d’enguany comptarà amb la participació de la Secretaria de Polítiques Digitals en la sessió inaugural i en la jornada del segon dia, dedicada al món quàntic.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia