Justícia, Drets i Memòria

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, durant la cloenda de la jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric".

Un centenar de professionals s'inscriuen en la primera sessió formativa sobre dret i memòria democràtica

query_builder   3 novembre 2023 14:43

event_note Nota de premsa

Un centenar de professionals s'inscriuen en la primera sessió formativa sobre dret i memòria democràtica

El CEJFE ha acollit aquesta primera jornada, destinada a sensibilitzar els operadors jurídics en matèria de memòria democràtica

La consellera Ubasart reitera que els processos judicials sobre els abusos comesos durant el franquisme possibilitaran determinar responsabilitats, reconèixer les injustícies i reparar les persones represaliades

El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) ha acollit avui la jornada “Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric”, la primera sessió formativa sobre memòria democràtica dirigida a jutges, fiscals i altres operadors de l’àmbit judicial. La jornada, que ha estat seguida per un centenar de professionals, és una de les mesures impulsades pel Departament de Justícia, Drets i Memòria amb l’objectiu de formar jutges, fiscals i altres professionals jurídics catalans en aquesta matèria.

En la cloenda de la sessió, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha assegurat que “ha arribat l’hora d’iniciar processos judicials en relació amb els abusos contra els drets humans que es van produir durant la dictadura franquista”. Segons Ubasart, “potser no és el moment de buscar càstig, però si d’establir la veritat jurídica sobre els fets: que es determinin les responsabilitats i que s’escoltin les víctimes i les seves necessitats”.

La titular de Justícia ha assegurat que aquests processos “haurien de reconèixer la injustícia i crueltat del règim franquista, així com reparar les persones represaliades i el conjunt de la societat, i incorporar una mirada restaurativa al procés judicial”. Per acabar la seva intervenció, Ubasart ha estat categòrica: “reconèixer i reparar les persones que van lluitar per les llibertats és el mínim que pot fer una democràcia consolidada. La llei 20/2022 de memòria democràtica i la creació de la fiscalia de sala reforçarien aquest marc d’oportunitat.”


Nova Fiscalia de Memòria Democràtica

Aquesta primera jornada ha girat al voltant de les competències de la nova Fiscalia de Memòria Democràtica, que promou la investigació de les violacions de drets humans, incloses les que van tenir lloc durant la Guerra Civil espanyola i la dictadura. També ha permès contextualitzar històricament la necessitat i el fonament de la Llei 20/2022, de 19 d’octubre, de memòria democràtica.

A més, aquesta primera sessió ha comptat amb la participació de perfils experts que han ofert als assistents una perspectiva col·lectiva i transversal de la memòria en clau judicial. En aquest sentit, s’han organitzat tres conferències, a càrrec de Dolores Delgado, actual fiscal en cap de la Sala de Drets Humans de Memòria Democràtica; del director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, i de Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal de sala anticorrupció.

La jornada ha comptat també amb la ponència del metge especialista en medicina legal i forense Francisco Etxeberría, qui ha parlat sobre “La intervenció forense davant la Llei de memòria democràtica: foses comunes i repressió per maltractament”.

La voluntat del Departament de Justícia, Drets i Memòria és continuar desenvolupant projectes de formació per a jutges i altres actors jurídics, atès que, amb la llei estatal i la futura aprovació de la llei catalana de memòria, es preveu que augmentin les demandes penals, d’investigació i de reparació.

6  

Imatges

Jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric".

Jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric". 136688

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, durant la cloenda de la jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric".

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, durant la cloenda de la jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric". 100523

Francisco Etxeberría i Carlos Jimenez Villarejo participen en la jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric".

Francisco Etxeberría i Carlos Jimenez Villarejo participen en la jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric". 87381

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, clou la jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric".

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, clou la jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric". 98325

 El director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, a la jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric".

El director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, a la jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric". 115555

Francisco Etxeberría i Carlos Jimenez Villarejo participen en la jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric".

Francisco Etxeberría i Carlos Jimenez Villarejo participen en la jornada "Els reptes de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i el seu context històric". 112851

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia