1. El cap de l’executiu i la consellera d’Educació, Anna Simó, han inaugurat aquest matí el nou edifici de l’Escola Minerva de Lleida, que des del curs passat fusiona les antigues escoles Balàfia i Pinyana
  2. El centre participa en diferents programes pedagògics, entre els quals destaca el Pla de millora de les oportunitats educatives (PMOE), per a la millora de l’equitat i de l’èxit escolar de l’alumnat més vulnerable


El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha assegurat avui durant la inauguració del nou edifici de l’Escola Minerva de Lleida que el Govern treballa perquè “totes les noies i els nois de tot Catalunya tinguin els mateixos drets i les mateixes oportunitats” .

Per això, ha subratllat, “les escoles són tan importants”, perquè “des del principi de la vida hem de tenir tots els mateixos drets i les mateixes oportunitats” i “mai ningú us ha de dir que no els teniu”, ha afirmat el cap de l’Executiu.

“Necessitem unes escoles fortes, unes escoles que us ajudin a créixer, que us ajudin a aprendre i que puguem aprendre conjuntament també amb vosaltres”, ha subratllat el president després de fer la visita inaugural al nou centre, acompanyat de la consellera d’Educació, Anna Simó Castelló.

“Per això volem posar-vos les eines, perquè ho tingueu a les vostres mans” , ha afegit, “perquè heu de sortir d'aquesta escola sent dones, homes, nois i noies plenament preparats per tenir una vida plena, per tenir una vida on ho pugueu aconseguir tot”, ha reblat.

El president durant la visita inaugural a l'escola Minerva
El president Aragonès durant la visita inaugural a l'escola Minerva
{"name":"2023/11/03/12/56/b3857ba6-fb4a-48a0-96d9-5a028dabf2a6.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":90655}

Durant la seva intervenció i en la mateixa línia, Aragonès ha insistit que “el Govern de Catalunya treballem sempre perquè totes les persones del nostre país tinguin els mateixos drets i les mateixes oportunitats” i “sempre prenem les decisions pensant en el benestar, pensant en la millora de la vida de totes les persones”. “Ho fem sempre i ho fem en cada àmbit, amb l'escola i amb molts altres”, ha conclòs . I ha explicat que per això aquest curs, a part d'aquesta nova escola, hi ha onze nous edificis escolars a Catalunya.

El cap del Govern ha aprofitat la seva intervenció per donar les gràcies a tot l'equip directiu, docent, a les famílies, a tot el personal de suport, i a tots els companys i companyes del Departament d'Educació i la resta de responsables públics la feina en favor de la mainada.

La consellera d’Educació ha ressaltat que “l’escola es diu Minerva com la deessa romana de la saviesa i l’educació”. El centre rep el nom de Minerva en record de l’escola que van fundar Victorina Vila i Frederic Godàs l’any 1911. El matrimoni fundador va posar en marxa el Liceu Escolar -escola de primària, secundària, adults- i posteriorment l’Escola Minerva amb l’objectiu d’instruir les nenes, per les altes taxes d’analfabetisme entre les nenes.

Simó ha recordat que van fundar “una escola moderna, que es preocupava d’educar les nenes i que va suposar un intent de renovació pedagògica. Aquests són els nostres predecessors i ens hem de sentir hereus d’aquella escola republicana, d’aquells mestres i pedagogs tant compromesos”.


Una nova escola fruit de la fusió de dos centres

L’Escola Minerva neix de la fusió de l’Escola Pinyana i de l’Escola Balàfia, que es va fer efectiva el curs 2022-2023. Llavors es va fer ús de les dues edificacions, perquè l’edifici de la nova escola no estava acabat: ha estat en el curs actual 2023-2024 quan ha entrat en funcionament.

El nou edifici de l’escola ha tingut una inversió de 5.585.664 euros. És un edifici de planta baixa i primera planta, i ocupa una superfície de 3.600 metres quadrats. Té la particularitat que s'ha dissenyat l'entrada de la llum natural i les ventilacions a través de lluernaris en algunes zones com el passadís de la primera planta. Els alumnes van fer les seves aportacions mitjançant un concurs de dibuixos en blanc i negre que s'han plasmat a les superfícies corbes d'aquests lluernaris.

El centre té actualment 6 grups d’educació infantil i 12 grups d’educació primària −en total, 18 grups−, i compta amb 363 alumnes matriculats −104 a infantil i 259 a primària.


Pla de millora de les oportunitats educatives

L’Escola Minerva participa en diferents projectes pedagògics, com ara els programes Escoles Sostenibles, l’Enfocament Restauratiu Global –en el marc de la millora de la convivència i la lluita contra l’assetjament– i el Pla de millora de les oportunitats educatives (PMOE-PROA +).

Anna Simó ha destacat “la implicació de tota la comunitat educativa en aquests programes. Ja sabem que per educar un infant fa falta tota la tribu. Amb aquests programes, la vostra implicació i les hores que hi poseu millorem l'equitat, afavorim l’èxit educatiu i reforcem la dimensió comunitària de l'educació”.

El PMOE s’adreça a l’alumnat dels 741 centres de major complexitat educativa de tot Catalunya per la seva situació derivada de condicions socioeconòmiques i socioculturals desafavorides. El programa suposa una oportunitat d’enfortir els centres amb major complexitat per avançar en l’èxit escolar d’infants i joves. I per dur-ho a terme, els centres reben una dotació econòmica per desenvolupar un seguit d’activitats palanca, que trien en funció del projecte educatiu del mateix centre.

El Pla, que es va posar en marxa el curs 2021-2022, es desenvoluparà en dues fases. En aquesta primera fase –que finalitzarà el 2024– la dotació econòmica a Catalunya haurà estat de prop de 60 milions d’euros finançats pel Departament d'Educació i pels fons europeus Next Generation.

El PMOE que desenvolupa l’Escola Minerva té, aquest curs 2023-2024, una dotació econòmica de 44.734 euros –dels quals 25.000 són de fons del Departament i 19.000 de fons europeus. El centre duu a terme un total d’11 activitats palanca en el marc del PMOE:

-Avaluació de barreres: accions per sensibilitzar i formar al professorat en la detecció i disminució de barreres a la presència, participació i aprenentatge en el centre, ja siguin barreres físiques o d’aprenentatge.

  1. -Colònies i sortides fora del centre educatiu per treballar la cohesió grupal dins l'àmbit socioemocional.
  2. -Pla d’absentisme.
  3. -Activitats de reforç per a la millora i èxit educatiu per alumnes i famílies, a través d’un acompanyament escolar i reforç educatiu que complementen la tasca docent, destinats a millorar la motivació, l’autoestima, el benestar emocional i les perspectives escolars de l’alumnat.
  4. -Reforçar la comprensió lectora: biblioteca tutoritzada.
  5. -Tardes de grups interactius: a través de grups es desenvolupen activitats a les tardes per fomentar el treball en equip, la participació de tota la comunitat educativa i la cohesió social.
  6. -Pla d’acollida a alumnes i famílies per tal que el nou alumnat i les seves famílies se sentin acollits, informats, motivats i formin part del projecte educatiu del centre.
  7. -Grups interactius: grups supervisats per agents externs voluntaris (poden ser docents o altres membres de la comunitat educativa) que introdueixen l’activitat, guien el grup i afavoreixen el debat.
  8. -Gestió del canvi (PEM): activitats per iniciar la transformació educativa en el centre mitjançant una reflexió conjunta i consensuada de tots els agents educatius.
  9. -Xarxes educatives: participació del centreen xarxes compartides amb altres centres.
  10. -Pla d’acollida del professorat amb el desenvolupament d’activitats adreçades a l’estabilitat i l’acompanyament als membres de l’equip docent.