El Departament de Recerca i Universitats impulsa dues noves convocatòries d’ajuts amb l’objectiu de reforçar el compromís social i comunitari en el sistema de coneixement de Catalunya per un valor superior al milió d’euros
Es finançaran projectes que aborden la salut mental de la comunitat de recerca i universitats, a més de subvencionar iniciatives per enfortir els vincles dels àmbits científic i acadèmic amb la societat
El Departament de Recerca i Universitats reforça el seu compromís social i comunitari amb la publicació de dues noves convocatòries d’ajuts per valor de més d’un milió d’euros en els àmbits del benestar emocional i la salut mental i de l’impacte social del sistema de coneixement, respectivament. Ambdues convocatòries, coordinades des de la Direcció General de Transferència i Societat del Coneixement i gestionades per l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), representen les primeres línies d’ajuts en les seves àrees aplicades a l’àmbit dels centres de recerca i les universitats.
En opinió del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, “amb aquestes convocatòries posem de manifest la importància de la dimensió social de la recerca, que es pot transformar en polítiques concretes alineades amb objectius d’ampli consens com ara els objectius de desenvolupament sostenible”. A més, el conseller també ha subratllat el valor de “donar suport a projectes que tenen el focus en la salut mental de les persones que treballen en entorns acadèmics o de recerca molt exigents, sense el benestar emocional de les quals és impossible mantenir els estàndards d’excel·lència del nostre sistema de coneixement”.
Formació, detecció i acompanyament en salut mental
La convocatòria Benestar Emocional i Salut Mental en el sistema universitari i de recerca busca donar suport al desenvolupament de projectes de prevenció, sensibilització i promoció en aquest àmbit entre els membres de la comunitat de recerca i universitària. Entre els seus objectius també figura prioritzar aquells projectes que treballin en favor de la detecció, l’acompanyament i el suport del benestar emocional i la salut mental dins del sistema de coneixement.
Els ajuts es destinaran als àmbits prioritaris de la promoció, formació i sensibilització del benestar emocional i la salut mental; la detecció, acompanyament i el suport a persones en situacions de malestar emocional i trastorns o malalties mentals, així com l’orientació i l’abordatge d’aquest perfil de casos.
La nova convocatòria beneficiarà especialment projectes duts a terme entre diversos centres de recerca, interuniversitaris i de col·laboració amb grups i entitats de dins i fora del sistema català d'universitats i recerca, sempre que tinguin com a públic destinatari el conjunt del sistema universitari i de recerca (alumnat, PDI, PAS i membres de grups i centres de recerca). Hi podran optar els 41 centres de recerca CERCA i les 12 universitats catalanes i compta amb una dotació pressupostària de 644.000 euros, amb un import màxim de 20.000 euros per projecte.
El termini de presentació de candidatures resta obert fins al 27 de novembre i la durada màxima dels projectes és de 18 mesos. Aquests ajuts s’emmarquen en la línia d’actuacions del Pacte Nacional per la Salut Mental de Catalunya.
Enfortint vincles amb el tercer sector
La convocatòria d’ajuts a l’Impacte Social del sistema universitari i de recerca s’adrecen als 41 centres de recerca del sistema CERCA i les 12 universitats catalanes, i tenen per objectiu enfortir els vincles entre el sistema de coneixement i la societat civil.
Els ajuts beneficiaran projectes de recerca i de desenvolupament tecnològic i innovació sorgits i gestionats des dels centres de recerca i les universitats amb la participació d’entitats del tercer sector. Les línies prioritàries de la convocatòria es proposen en els àmbits de cooperació en l’àmbit local; voluntariat i aprenentatge de servei a la comunitat; formació no formal al llarg de la vida; i foment de la llengua i la cultura catalana.
La convocatòria compta amb una dotació de 360.000 euros (14.600 euros subvencionables per projecte), la durada dels projectes es fixa en un màxim de 18 mesos i el termini de presentació de candidatures també finalitza el 27 de novembre.