Recerca i Universitats

SC23

Tindrà lloc entre el 10 i el 19 de novembre en 36 comarques d'arreu del territori

La 28a Setmana de la Ciència ret homenatge a la figura del cèlebre bioquímic català Joan Oró en el centenari del seu naixement

query_builder   9 novembre 2023 16:00

event_note Nota de premsa

Tindrà lloc entre el 10 i el 19 de novembre en 36 comarques d'arreu del territori

La 28a Setmana de la Ciència ret homenatge a la figura del cèlebre bioquímic català Joan Oró en el centenari del seu naixement

Més de 400 activitats de divulgació gratuïtes per a tots els públics apropen la ciència i la tecnologia a la població promocionant els estudis científics entre els més joves

Conseller Nadal: "La Setmana de la Ciència és un referent en comunicació científica a escala europea"

SC23{"name":"2023/11/06/13/47/038f5688-9b7a-416a-9c65-85968d907fda.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":199138}

La 28a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’23) dóna demà el tret de sortida a més de 400 activitats de divulgació científica gratuïtes que desplegaran al llarg de 36 comarques d’arreu del territori un ampli calendari de xerrades, visites guiades, rutes, exposicions, tallers i conferències. Coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) amb el suport del Departament de Recerca i Universitats, la SC’23 pren com a fil temàtic conductor la figura del cèlebre bioquímic català Joan Oró i Florensa en el marc de la commemoració per part del Govern del centenari del seu naixement.

Amb aquest motiu, la SC’23 s’inaugura demà al Parlament de Catalunya a partir de les 10 del matí amb la conversa Joan Oró i Florensa, el somni de l’origen de la vida, protagonitzada per la investigadora al Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i col·laboradora del Solar System Exploration Research Virtual Institute (SSERVI) de la NASA, Marina Martínez, i el catedràtic emèrit de Microbiologia de la Universitat de Barcelona (UB), Ricard Guerrero. L’acte es podrà seguir en directe per streaming a través del Canal Parlament.

La Setmana de la Ciència d’enguany mobilitza més d’un centenar d’institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la divulgació de la ciència i tecnologia a Catalunya, entre universitats, centres de recerca, grans infraestructures, acadèmies, escoles, associacions científiques, biblioteques i empreses. El seu objectiu és apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i promoure les vocacions científiques entre els més joves. S’adreça a tots el públics i l’assistència i participació a les activitats és totalment gratuïta (programa disponible al web www.setmanaciencia.cat).

En opinió del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, la Setmana de la Ciència "és un esdeveniment que s’estén arreu del país, de punta a punta, i un referent en comunicació científica a escala europea”. En aquest sentit, el conseller Nadal destaca “l’esforç de tot el sistema de coneixement per divulgar entre la societat la recerca que es fa a Catalunya de forma atractiva, sobretot entre els joves, per tal de fomentar les vocacions científiques que han de nodrir en el futur els nostres centres de recerca i universitats”.

Per la seva banda, el director general de l’FCRI, Jordi Mas, considera que la Setmana “obre múltiples espais de comunicació entre científics i societat en general, popularitzant la ciència en formats innovadors”. En la seva opinió, la iniciativa “facilita una comunicació efectiva i real entre la societat i el sistema català de recerca i innovació per incrementar l'interès ciutadà per la ciència i la tecnologia”.

A banda de l’homenatge a Joan Oró i Florensa, el programa de la SC’23 incorpora d’altres temàtiques complementàries, com ara el centenari de la visita a Barcelona del físic Albert Einstein; la figura de l’astrònoma i astrofísica angloamericana Cecilia Payne, que va demostrar que el Sol està compost de gas hidrogen i heli; els 200 anys de la mort del metge anglès Edward Jenner, descobridor de la vacuna de la verola; els 100 anys del descobriment de l’efecte Compton (canvi de longitud d’ona de la radiació electromagnètica d’alta energia en ser dispersada pels electrons) per part del físic nord-americà Arthur Compton; l’Any Internacional del Mill de Nacions Unides, o el centenari de la fundació de la l'Association Astronomique du Nord, impulsada el 1923 per Reysa Bernson, astrònoma i divulgadora científica francesa.


Ciència a les escoles, monòlegs científics i molt més

El 15 de novembre es portarà a terme una nova edició del Dia de la Ciència a les Escoles, activitat emblemàtica de la Setmana de la Ciència organitzada en col·laboració amb el Departament d’Educació des de fa 19 anys. En format virtual, l’acte inclourà quatre intervencions a càrrec d’un equip de científics i científiques que seran seguides remotament durant el matí per milers d’alumnes d’arreu el territori des del canal de YouTube de la FCRI.

Els alumnes participants, de 3r i 4t d’ESO, han treballat prèviament les matèries seleccionades mitjançant uns vídeos, en què els mateixos investigadors els han plantejat un repte científic que han de resoldre. Els alumnes contrastaran les solucions i interactuaran virtualment amb els investigadors, tot formulant-los també preguntes.

La SC’23 inclourà la final del Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència, en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats, per promoure nous formats de comunicació científica en català, que arriba a la cinquena edició. L’acte enfrontarà vuit finalistes el 17 de novembre a les 12 del migdia a la Universitat de Lleida. Coordinada pels monologuistes professionals de Big Van Ciencia, la iniciativa fomenta una comunicació de la ciència àgil i entenedora, mitjançant monòlegs de 3 minuts, fets per estudiants i científics.

A més, 164 centres educatius portaran a terme l’experiment Llençar la pedra i amagar el CO2, organitzat per l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). Uns 6.000 alumnes i 200 docents, de 5è i 6è de primaria i 1r i 2n d’ESO, faran servir un material experimental innocu, desenvolupat per l’ICN2, capaç d’absorbir el CO2, participant en un projecte de recerca real amb totes les escoles. L’objectiu és conscienciar el jovent sobre les implicacions del CO2 atmosfèric per al futur del planeta, alhora, portar a terme un projecte de ciència ciutadana que es vol publicar a una revista científica.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia