El director del Servei d'Ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel, ha presentat el programa Connecta't d'alfabetització digital
El director del Servei d'Ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel, ha presentat el programa Connecta't d'alfabetització digital
 
  • Es preveu que més de 300 persones en atur del Camp de Tarragona podran assistir a les sessions alfabetitzadores digitals als 10 centres existents
  • L’objectiu del programa és posar a l’abast de les persones en atur competències en Internet i tècniques per la recerca de feina a través de les TIC
 
 
El director del Servei d’Ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials de Treball a Tarragona, Pilar Alier, i del director dels Serveis Territorials de Governació i Administracions Públiques, Francesc Tarragona, han presentat avui el Programa Connecta’t 2010 d’alfabetització digital per a persones en situació d’atur del Camp de Tarragona perquè adquireixin coneixements bàsics en Internet i ofimàtica i aprenguin les eines per buscar feina a través de la xarxa.
 
La visita s’ha fet avui al Punt Òmnia del Casal Cívic de Camp Clar, un dels 10 centres existents al Camp de Tarragona on es porta a terme el programa Connecta’t.
 
Connecta’t 2010 consisteix en el desenvolupament d’accions formatives que beneficiaran al voltant de 6.000 persones en situació d’atur, de les que més de 300 són del Camp de Tarragona .
 
Es formaran aquestes persones per facilitar oportunitats d’inserció laboral mitjançant el coneixement bàsic de les TIC com a eines útils per a la recerca de feina, familiaritzar-les amb les tecnologies i posar al seu abast eines i tècniques que impulsin la seva recerca de feina.
 
El programa, gestionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya del Departament de Treball i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques, es desenvolupa a 62 Punt TIC i 123 centres col·laboradors més, en un total de 64 municipis de Catalunya.
 
A més, les 4 Aules Mòbils de la Xarxa Punt TIC desenvolupen les accions a les localitats capitals de comarca que no tenen cap centre col·laborador. D’aquesta manera la iniciativa s’amplia a tot el territori després de l’experiència pilot impulsada l’any passat a les comarques de Barcelona, que es va desenvolupar amb èxit.
 
1.200 hores mensuals de formació
 
El programa Connecta’t 2010 rep persones sense competències digitals derivades des de les Oficines de Treball de la Generalitat i els ofereix accions formatives estructurades en dues modalitats de deu hores cadascuna. La primera està centrada en l’ofimàtica i Internet i la segona en les eines per a la recerca de feina.
 
Les sessions d’ofimàtica i Internet permetran a les persones en atur assolir coneixements bàsics sobre l’ordinador, processador de text, Internet i el correu electrònic, amb pràctiques impartides pel tècnic a l’aula multimèdia.
 
Les sessions de recerca de feina permetran a les persones en atur utilitzar Internet per buscar un lloc de treball amb pràctiques per redactar un currículum vitae o una carta de presentació, entre d’altres.
 
Des del mes de juliol i fins el desembre s’ofereixen en total 1.200 hores mensuals de formació, el que suposarà unes 7.200 hores lectives.
 
La Generalitat ha contractat a 14 treballadors/es desocupats/es durant 7 mesos, amb jornada completa, per donar resposta al programa arreu de territori, conjuntament amb el personal tècnic ja existent. Onze d’aquestes persones treballadores desenvolupen tasques de dinamitzacions digitals i imparteixen les accions divulgatives i les altres tres restants fan tasques de coordinació i de gestió administrativa. En total, el Govern inverteix 217.000 euros pel desenvolupament del programa Connecta’t 2010.
 
 
La formació, clau de futur
 
El programa Connecta’t s’emmarca en l’aposta del Govern perquè les persones en situació d’atur tinguin accés a la formació i a l’assessorament per a la recerca de feina. En aquest sentit, per millorar l’ocupabilitat de les persones, es considera clau l’aposta per una formació en sectors capaços de crear ocupació en l’actualitat i en un futur.
Amb aquesta decisió, que enguany beneficia a gairebé 260.000 persones en atur, el Govern porta a la pràctica, amb una inversió de més de 170 milions d’euros, la seva determinació de contribuir a l’assoliment d’un canvi de model productiu i de creixement econòmic basat en sectors amb clara vocació de futur i amb capacitat de generar llocs de treball.
 
Aquesta aposta ha suposat que a Catalunya es multipliqui per cinc les persones en atur que han rebut o reben formació des de l’any 2003 fins el 2010 i per dos els recursos destinats.
 
Promoció de les TIC
 
Connecta’t 2010 també s’engloba en les actuacions del Govern relacionades amb les tecnologies de la informació i la comunicació, i més en concret, actuacions d’alfabetització digital i de divulgació de la societat del coneixement entre aquells col·lectius menys familiaritzats amb les noves tecnologies, com ara les persones aturades de molt baixa qualificació.
 
A la vegada, el programa també dóna resposta a la demanada creixent de formació, detectada per la Xarxa de Punt TIC, per part de moltes persones usuàries dels centres, referent tant a qüestions de cerca d’ocupació com a coneixements bàsics d’eines ofimàtiques necessàries per la recerca de feina.