1. Durant el debat sobre seguretat, el cap de l’Executiu ha ofert als grups parlamentaris incorporar-se al Consell de Seguretat de Catalunya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha proposat aquesta tarda al ple del Parlament “una entesa de país evitar que la seguretat sigui utilitzada com a arma partidista”. Pere Aragonès ha ofert a tots els grups parlamentaris “mà estesa” per “consensuar els pilars de l’estratègia de seguretat del nostre país”.

El president, durant la seva intervenció al ple (fotografia: Arnau Carbonell)
El president, durant la seva intervenció al ple (fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/11/07/17/25/439d6239-e96a-4186-afd4-f84d62b2fe3d.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":197446}

En el debat sobre seguretat que s’ha fet aquesta tarda a la Cambra catalana, el cap de l’Executiu ha instat tothom a implicar-s’hi i ha assegurat que “el marc idoni” per fer-ho és el Consell de Seguretat de Catalunya. Per aquest motiu, ha proposat a tots els grups parlamentaris incorporar-se a aquest “espai de treball conjunt, de rendiment i generació de consensos”, de manera que “ens permeti fixar objectius concrets i, compartint els principis bàsics de les polítiques de seguretat a Catalunya, tenir un full de ruta àmpliament consensuat”.

Durant la seva intervenció, el cap del Govern ha afirmat que “Catalunya té reptes en matèria de seguretat”, però ha assegurat que “és un país segur gràcies a la feina de tots i de cadascun dels membres del cos dels Mossos d'Esquadra, de les policies locals i també de cossos d'emergències com bombers, agents rurals i de protecció civil”.

“Evitar ser còmplices del discurs de la por”

El president ha fet notar que el debat sobre la seguretat “l’hem d’afrontar de forma serena, positiva i amb rigor” i ha advertit que “hem d'evitar ser còmplices d'un discurs de la por que moltes vegades es vol inocular en el debat públic per part de posicions reaccionàries i d'extrema dreta, que sense cap mena d'escrúpol juguen amb la vulnerabilitat i que el que pretenen és posar en risc la cohesió social del nostre país”.

En aquesta mateixa línia, Pere Aragonès ha demanat d’aproximar-se “amb la màxima responsabilitat” al debat sobre seguretat, “defugint de qualsevol temptació d’abraçar la demagògia” i “sent molt conscients que quan parlem de seguretat en el fons estem parlant de convivència i cohesió social”. “La seguretat comença a partir de les polítiques de cohesió social i de construcció d’oportunitats”, ha afirmat.

Durant la seva intervenció en el ple, el cap de l’Executiu ha assenyalat que hi ha quatre àmbits en què cal centrar l’atenció: la ciberdelinqüència, la violència sexual, el cultiu i el tràfic de marihuana i les situacions de pobresa i desigualtat. També s’hi ha referit a fets com “alguns dels aldarulls greus que hem vist les darreres setmanes” i ha alertat que “davant d’actuacions de violència gratuïta que posen en risc la convivència i la cohesió social cal mostrar la màxima contundència”. “Qui cometi delictes haurà d’assumir-ne les conseqüències”, ha advertit, perquè “ens hi juguem els fonaments de la convivència”.