Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

la placa que distingeix oficialment Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia l¿any 2025

Catalunya inicia els preparatius per exercir com a Regió Mundial de la Gastronomia el 2025

query_builder   8 novembre 2023 13:31

event_note Nota de premsa

Catalunya inicia els preparatius per exercir com a Regió Mundial de la Gastronomia el 2025

La Generalitat ha elaborat un manifest d’adhesió per tal que entitats, agents i persones del país que treballen per a promoure la producció d’aliments, la gastronomia catalana i el turisme enogastronòmic puguin sumar-se a l’organització d’iniciatives per a la celebració d’aquest esdeveniment


El conseller d’Empresa i Treball i el conseller d’Acció Climàtica han rebut el reconeixement oficial d’aquesta distinció de mans de la presidenta de l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme


El conseller d’Empresa i Treball i el conseller d’Acció Climàtica han rebut el reconeixement oficial d’aquesta distinció de mans de la presidenta de l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme
El conseller d’Empresa i Treball i el conseller d’Acció Climàtica han rebut la placa que distingeix oficialment Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia l’any 2025
{"name":"2023/11/08/13/15/4e819ec5-4511-4c81-a7f0-13679989c8a1.JPG","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":361732}

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, han rebut avui la placa que distingeix oficialment Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia l’any 2025, per part de la presidenta de l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), Diane Dodd. Ho han fet en el marc de la celebració del Gastronòmic Fòrum de Barcelona.


Amb aquest acte es dona el tret de sortida a la preparació de noves iniciatives que, durant tot l’any vinent, s’organitzaran arreu del territori amb l’objectiu de posicionar Catalunya com a gran referent mundial de l’alimentació i el turisme enogastronòmic.


La Generalitat ha elaborat un manifest d’adhesió per tal que les entitats, agents i persones del país que pertanyen al sector productiu, de la restauració o del turisme enogastronòmic, puguin sumar-se al pla d’accions d’aquest esdeveniment. Aquest document, que recull els compromisos que ha d’assumir tot aquell que vulgui participar, és accessible en el web habilitat per a la recopilació d’adhesions.


El conseller Torrent ha destacat que amb aquest guardó “obrim un nou escenari d’oportunitats per al país i ens posicionem arreu del món com a destinació enogastronòmica de referència, generant noves oportunitats econòmiques al territori tot arrossegant diferents sectors, des del primari a la restauració, passant per la indústria alimentària”. El titular d’Empresa i Treball ha assegurat que “el títol de Regió Mundial de la Gastronomia reforça la transformació cap a un model turístic més sostenible, equilibrat i diversificat, que estem impulsant entorn del Compromís Nacional per un Turisme Responsable”.


En relació amb l’organització de l’esdeveniment, el conseller d’Acció Climàtica ha destacat que a partir d’ara arranquem la feina per mostrar-li al món que gastronomia i pagesia són dues cares d’una mateixa moneda” i ha posat de manifest que “darrere de les cuines que enlluernen el món, hi ha una pagesia compromesa amb la sostenibilitat ambiental, econòmica i social”. Sobre els actes previstos per a l’any que ve, “serem ambiciosos i treballarem per a configurar un programa que sigui llegat de país. Tenim una proposta única no només per la seva singularitat culinària, sinó perquè és el reflex de cada racó del territori i de la seva gent”, ha garantit el titular d’Acció Climàtica.


L’any 2016, Catalunya va obtenir el títol de Regió Europea de la Gastronomia. En aquella ocasió més de 500 entitats, agents i persones que treballen per a promoure la gastronomia catalana van celebrar prop de 500 activitats relacionades amb el producte, la cuina i el territori, de dimensió diversa i de diferent caràcter.


Noves iniciatives per posicionar Catalunya com a referent de l’alimentació i del turisme enogastronòmic


Entre les noves iniciatives que es posaran en marxa l’any vinent amb l’objectiu de posar en valor la producció alimentària, la cuina catalana i Catalunya com a destinació turística de qualitat hi ha la Setmana Internacional de la Regió Mundial de la Gastronomia, que tindrà lloc a les principals ciutats i països on hi ha delegacions del Govern de Catalunya, i que inclourà actes diversos com ara promocions en punts de venda o restauració, tast de vins, vetllades culturals, debats, experiències enogastronòmiques, intercanvis de cuiners, etc.


També destaca la celebració de l’Àpat Catalunya, un sopar multitudinari en algun carrer o espai públic emblemàtic de Barcelona a l’estil festa major, amb protagonisme dels plats i receptes més icòniques de la gastronomia catalana. D’altra banda, es treballarà perquè la 9a convocatòria de la Conferència Mundial d'Enoturisme de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) se celebri a Catalunya i es realitzarà el Som Gastronomia Tour 2025, un seguit de presentacions als principals mercats emissors de turisme enogastronòmic a Catalunya, orientades a operadors, premsa i prescriptors, amb un component tecnològic i innovador.


A més, es donarà visibilitat als 130 paisatges singulars del nostre país i l’oferta gastronòmica que ofereix cadascun d’ells, es faran activitats que connectaran art, esport, cultura i cuina catalana, s’impulsaran els Premis Nacionals de l’Alimentació, s’oferirà una agenda internacional intensa perquè la pagesia, les empreses d’alimentació i el món de la gastronomia de Catalunya voltin pel món i se celebrarà el desè aniversari de Benvinguts a Pagès, una iniciativa que és un èxit i que ha aconseguit apropar la ciutat al camp.


La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Aquest títol té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, reivindicant les diferents cultures alimentàries, l'educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Es tracta d’un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d'experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l'hostaleria i l'agricultura.


Un jurat internacional ha deliberat a favor de la candidatura catalana


El passat mes de maig, un jurat internacional va visitar Catalunya per conèixer de primera mà les potencialitats de la candidatura presentada. El jurat va valorar, entre altres aspectes, la dedicació i la professionalitat de les persones relacionades amb aquest àmbit, així com les ganes de progressar constantment. D’altra banda, considera que pocs llocs es poden comparar amb Catalunya, ja que té una cuina de primer nivell, on la fusió de sabors i l’excepcional primera matèria fan possible una experiència gastronòmica única. Finalment, ressalta que els paisatges són testimoni del compromís de les comarques catalanes amb la qualitat, la sostenibilitat, la tradició i la innovació.


La distinció de Regió Mundial de la Gastronomia 2025 posa en valor la producció alimentària, la cuina i la destinació turística catalana, així com el llegat culinari, vinculat a la innovació i el talent, que ha fet que Catalunya sigui el país del món on es menja i beu millor. Aquests pròxims anys, el país tindrà l’oportunitat de demostrar que té productors d’aliments, cuiners i un sector turístic d’excel·lència que han fet possible aquest reconeixement i que, a Catalunya, el menjar és cultura.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 187639

Foto 3

Foto 3 373687

Foto 2

Foto 2 325931

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia