- L’exercici ha simulat l’accident d’una aeronau, amb 25 passatgers i quatre tripulants, durant les maniobres d’enlairament, amb una quinzena de ferits de diversa consideració
- La Direcció General de Protecció Civil ha activat el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya (AEROCAT) i l’Aeroport el seu Pla d’Autoprotecció (PAU)
L'Aeroport de Lleida - Alguaire ha realitzat avui, en coordinació amb la Direcció General de Protecció Civil (DGPC), un simulacre d’emergència aeronàutica per comprovar la implantació del seu Pla d’Autoprotecció i posar a prova els temps de resposta, la coordinació i les comunicacions dels diferents equips operatius en la gestió d’una emergència.
L’exercici ha consistit en l’accident durant la maniobra d’enlairament d’una aeronau amb 25 passatgers i quatre tripulants, que ha tingut lloc en uns camps de conreu propers a la capçalera de la pista 31 de l’aeroport Lleida-Alguaire i l’autovia d’accés a les instal·lacions.
La torre de control, un cop s’ha produït l’accident, ha activat el seu Pla d’Autoprotecció (PAU) en emergència general i ha demanat ajuda externa alertant al telèfon d’emergències 112 i al CECAT de Protecció Civil de la Generalitat.
A causa de l’accident del simulacre, 4 persones han resultat mortes i 14 han resultat ferides de diversa consideració i han hagut de ser ateses pels serveis mèdics. 11 persones més han resultat afectades però no han necessitat atenció mèdica.
L’accident també ha provocat un petit incendi que s’ha extingit ràpidament (l’Aeroport ha disposat d’uns contenidors per simular zones de foc i perquè els bombers de l’aeroport puguin intervenir).
Com estableixen els protocols, a l’aeroport s’han habilitat la sala d’afectats i també la sala de familiars.
Participació dels equips d’intervenció:
Els Bombers de l’Aeroport han mobilitzat l’operatiu habitual format per 4 bombers i un comandament. L’objectiu principal per a ells ha estat valorar els temps de resposta i verificar la correcta sortida de la zona E. Els bombers de l’Aeroport també han mobilitzat un observador.
Els Bombers de la Generalitat han destinat a aquest exercici un total de 10 dotacions terrestres: 3 camions autobombes, un vehicle nodrissa per a proporcionar aigua a les autobombes, 5 vehicles lleugers de transport de personal i una unitat de comandament mitjana. Pel que fa al personal, un total de 24 bombers, dos comandaments, un sotscap territorial i un cap territorial han pres part en el simulacre.
Des de Bombers s’han coordinat les accions dels diferents grups al centre de comandament avançat (CCA), han zonificat i assegurat l’espai de treball i han classificat els afectats segons el nivell de gravetat. En aquest sentit, s’ha fet la primera atenció i se’ls ha evacuat fora de la zona calenta fins a l’àrea sanitària per ser atesos pels efectius del SEM. D’altra banda, s’ha treballat també en l’estabilització de l’emergència fins el restabliment de la normalitat.
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l’assistència sanitària a la trentena d’afectats per l’accident aeri.
El SEM ha rebut l’alerta a través del telèfon 112 i, quan les primeres unitats han arribat al lloc de l’incident, s’han dirigit al Cap de la Intervenció i s’ha creat una Cèl·lula d’Avaluació on s’ha intercanviat informació i han decidit l’estratègia d’abordatge als pacients.
Prèvia definició per part de Bombers de la Generalitat, de les zones calentes i fredes, el SEM ha organitzat l’Àrea Sanitària. Bombers s’ha encarregat de fer un triatge inicial en el moment de l’extracció dels afectats de dins l’avió i els ha derivat a l’Àrea Sanitària, on el SEM ha realitzat el triatge avançat i l’assistència. Posteriorment ha traslladat amb celeritat a les dues persones en estat crític a l’hospital adient per la seva patologia. Tot seguit, s’ha procedit al trasllat dels pacients greus, menys greus i lleus.
El SEM ha participat amb un total de 12 unitats, entre elles 3 de Suport Vital Bàsic (SVB), 2 de Suport Vital Avançat (SVA), 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), 2 comandaments, 1 unitat de logística, 1 Unitat Comandament Operatiu (UCO), 2 equips de psicòlegs, i la Unitat de Suport Aeri Remot (USAR). Això ha suposat la mobilització de més de 20 professionals.
Els Mossos d’Esquadra han participat amb 18 agents uniformats, 10 agents de paisà d’investigació, 2 Unitats Tècniques de Seguretat Aèria (UTSA) i 2 unitats de drons, a més d’11 persones com a observadors.
Com a integrants del Grup d’Ordre a la “zona terra”, els Mossos s’han encarregat de l’ordenació del trànsit per garantir l’accés dels serveis d’emergència al lloc del sinistre, de la seguretat al perímetre de l’A.G.O. (Àrea General d’Operacions) en el lloc de l’incident, així com de la custòdia de la caixa negra i altres elements necessaris per la investigació de l’accident per part de la UTSA (Unitat Tècnica de Seguretat Aèria). També han gestionat l’evacuació i acollida de les persones a la sala d’il·lesos de l’aeroport, i a la sala de familiars.
Els Mossos també han participat dins del Grup Judicial i de Medicina Legal i Forense, en el marc dels accidents amb víctimes múltiples juntament amb els jutges i forenses. A més, des de la sala territorial de Reus, s’ha fet la gestió dels diferents serveis participants en l’emergència, amb visió en directe de l’escenari del sinistre mitjançant les càmeres dels drons.
Dins el grup d’ordre també hi ha participat la Guàrdia Civil amb un total de 17 efectius i 1 observador. Els diferents efectius s’han integrat als punts de comandament i al control de la zona aire; i a la sala d’afectats per encarregar-se de la filiació.
El personal de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) ha dut a terme la investigació forense de l'escenari i de les víctimes mortals de l'accident, i ha organitzat el dipòsit temporal de cadàvers, on han estat traslladats els finats per a la seva identificació i possible autòpsia. L’IMLCFC s’ha encarregat de l’aixecament de cadàvers, l’informe forense antemortem i l’elaboració del llistat de víctimes mortals.
Protecció Civil de la Generalitat ha participat al simulacre amb personal tècnic dels serveis territorials. També hi ha destinat 2 observadors i el personal de guàrdia del CECAT, fent la recepció de la trucada i activació del pla d’emergències AEROCAT.
A la zona de l’accident, el personal de Protecció Civil ha dut a terme la coordinació i les funcions del grup logístic, estant present al CCA i a les sales de familiars i afectats.
La figura de la persona de contacte amb els familiars (PECO) ha estat assumida una vegada gestionada la situació i la informació des del CCA. Mentre no hi havia la figura del PECO, ha estat el RAAV (responsable de l’aeroport d’atenció a les víctimes) qui ha assumit aquestes funcions. Des de la sala CECAT s’ha valorat l’activació de Creu Roja, que forma part del grup logístic perquè, entre altres funcions, donés recolzament a l’atenció psicosocial a les diferents sales.
Aeroports de Catalunya ha mobilitzat al director de l’equipament, al personal del centre d’operacions CECOA, a la Direcció d’Operacions i a la d’Infraestructures, al Cap de projectes i a personal d’administració com a part de l’equip de logística i control.
Com a figurants de l’exercici, hi han participat alumnes d’instituts de Mollerussa, Cervera i Lleida.