Per primera vegada un barri serà pensat íntegrament des de la perspectiva de la sostenibilitat, des del planejament inicial fins a la construcció dels edificis
Baltasar presenta el projecte del primer ecobarri de Catalunya
 
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, acompanyat de la secretària d’Habitatge de la Generalitat, Carme Trilla, ha presentat avui a Figueres el projecte de l’ecobarri que es desenvoluparà en el sector Llevant d’aquest municipi de l’Alt Empordà. Es tracta de la primera iniciativa d’aquestes característiques que es duu a terme a Catalunya. A l’acte també hi han assistit la directora general de Qualitat en l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge, Núria Pedrals; l’alcalde de Figueres, Santi Vila; el degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Lluís Comerón; i el president de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Frederic Cabré.
 
El projecte presenta per primer cop un barri pensat íntegrament des de la perspectiva de la sostenibilitat, des del planejament inicial fins a la construcció dels edificis. El pla té com a objectiu establir eines d’avaluació sobre el grau de sostenibilitat del barri estudiat que es puguin emprar en altres barris i, per tant, esdevinguin útils a tots els urbanistes.
 
L’Ecobarri de Figueres té una superfície de 146.000 m2 compresos entre la via del ferrocarril i el barri de la Marca de l’Ham i el seu desenvolupament permetrà relligar la trama urbana i integrar aquest polígon d’habitatges dels anys 70 amb la resta de la ciutat. El projecte inclou reserves de sòl per a habitatge protegit d’entre el 40 i el 50% del sostre residencial nou.
 
Les novetats que presenta el projecte rauen en qüestions com ara el transport i la mobilitat. En aquest sentit, el barri es planteja com un espai sense cotxes, amb aparcaments agrupats en edificis específics, sense plantes d’aparcament soterrani. També preveu carrils bicicleta, carrers per a vianants i graduació dels carrers, que podran ser per a transport públic, o bé d’un carril o plataforma única, segons el lloc on han de donar accés. L’accés al barri es farà pels carrers perifèrics i l’accés amb vehicle quedarà restringit als casos d’emergències o subministraments.
 
Pel que fa al tractament de l’energia, l’ecobarri planteja la racionalització de les instal·lacions mitjançant la centralització dels subministraments energètics als edificis, l’absència de calderes individuals i l’ús de sistemes energètics eficients com la cogeneració o la biomassa.  
 
El projecte també recull el tractament específic de la recollida de residus amb un sistema de porta a porta, amb horari i punts de recollida en llocs estratègics.
 
Un altre dels aspectes tinguts en compte en aquesta proposta és l’edificació. Els edificis han d’estar ben orientats i permetre la ventilació creuada i un bon nivell d’assolellament. Finalment, el pla també planteja la barreja dels usos dintre del barri, sempre que siguin compatibles, i la integració d’aquesta nou espai urbà amb la ciutat existent.
 
El projecte del sector Llevant de Figueres serà doncs un referent a l’hora d’avaluar tots aquests aspectes en altres possibles propostes.