1. Aquesta Jornada s’emmarca en el Programa de qualitat i millora contínua, creat fa 25 anys per proporcionar suport als centres educatius de Catalunya per desplegar sistemes de gestió de la qualitat


Foto jornada {"name":"2023/11/09/13/51/36f1f423-de7f-40c8-b8c5-c88bd54aa0c3.jpg","author":"Departament d'Educació","type":"0","location":"0","weight":470046}


Més de 800 professionals han participat en la 21a Jornada de Qualitat a l’Ensenyament, entre els quals hi ha membres de direccions de centres, coordinadors i coordinadores de qualitat, docents i membres de la Inspecció d’Educació. La consellera d’Educació, Anna Simó, ha inaugurat la Jornada i ha recordat als assistents que “la feina que feu tots i cadascú de vosaltres a l’aula, al taller i a l’empresa és molt valuosa. Aquest és el primer compromís, i després hi ha el de compartir els coneixements i l’experiència, el d’aprendre els uns dels altres, i el de fer xarxa per avançar plegats cap a la formació professional de qualitat que volem per al país”.


Durant l’acte s’ha dut a terme un reconeixement a tots els directors generals de formació professional que han exercit el càrrec des de la creació del Departament d'Educació: M. Rosa Fortuny, Josep Francí, Melcior Arcarons, Joan Lluís Espinós, Àngel L. Miguel i Mercè Chacón. Simó ha remarcat que “tots els directors, conjuntament amb vosaltres, els docents i les empreses, sou responsables que cada cop més joves triïn l’opció de la formació professional i que cada vegada surtin més bons professionals del nostre sistema educatiu. També que cada cop la formació professional sigui més percebuda com una opció de prestigi, útil, una opció d’oportunitats tant per part de l’alumnat com del teixit productiu i de serveis del país”.


La Jornada és un punt de trobada i de reflexió sobre temes actuals i experiències educatives i de gestió. Enguany, a més, celebra el 25è aniversari del Programa de qualitat i millora contínua (PQiMC), que té com a objectiu oferir suport als centres educatius de Catalunya per tal de desplegar sistemes de gestió de la qualitat.


El PQiMC treballa amb 213 centres de diferents titularitats, que imparteixen cicles formatius de formació professional i d’ensenyament de règim especial, organitzats en 40 xarxes educatives. En aquests moments 155 centres disposen de la certificació d’assegurament de la qualitat, dels quals, 32 estan acreditats, a més, amb sistemes de gestió d’excel·lència.


Pel que fa a aquest curs, fruit del treball amb altres normes ISO, hi ha 10 centres certificats en la lSO 45001, de Seguretat i Salut en el Treball i 15 centres certificats en Sistemes de Gestió Ambiental, amb l’ISO 14001.


El Programa de qualitat i millora contínua (PQiMC)


L’objectiu del Departament d'Educació, a través de la Jornada i del Programa de Qualitat i Millora Contínua (PQiMC), és afavorir la implementació de millores en la gestió, eficaces i eficients, que ajudin els centres a l’obtenció de resultats excel·lents en tots els seus processos, especialment els d’ensenyament i aprenentatge.


El desenvolupament del PQiMC es fonamenta en el treball en xarxes de centres per tal de donar resposta a allò que els és útil en estratègies de gestió, acompliment de bones pràctiques i intercanvi d’experiències d’alt valor formatiu.



9 de novembre de 2023