1. Gairebé 300 professionals s’han inscrit a la jornada de bones pràctiques derivades del Pla, que ha tingut lloc a l’auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL
  2. Es tracta de la primera sessió d’aquest tipus de les 8 que se celebraran a tot el territori català
Gairebé 300 professionals han emplenat l’auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL.
Gairebé 300 professionals han emplenat l’auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL.
{"name":"2023/11/09/14/03/c15e12e2-83f4-4d96-a85c-35807f3046fe.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":566892}

El Pla de salut 2021-2025 de la Regió Sanitària Lleida ja s’ha desplegat en gairebé un 40% un any i mig després de la seva aprovació, al juliol del 2022. Així ha quedat de manifest avui durant la jornada en què s’ha presentat l’estat de situació del document i durant la qual una vintena de professionals de la regió han explicat dotze experiències lligades al Pla. La jornada s’ha celebrat al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida (UdL), amb l’assistència de gairebé 300 professionals del sector, en format on line i presencial.

Després que el conseller de Salut, Manel Balcells, hagi donat la benvinguda als assistents a través d’un vídeo, la directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aïna Plaza; i el director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot, han estat els encarregats d’introduir l’acte, que ha tingut com a moderadors personalitats destacades de l’àmbit de la salut com Ignasi Carrasco, director de l’Àrea Assistencial del CatSalut; Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública; Anna Forcada, adjunta a la Direcció Estratègica d’Atenció Primària i Comunitària; i Gemma Valeta, gerent de Medicina Personalitzada i de Precisió del CatSalut.

Per mitjà de 4 taules rodones, els ponents han exposat temes com ara el desplegament del Programa de Benestar Emocional, la prevenció i l’abordatge de l’obesitat infantil, la qualitat de l’aire a la ciutat de Lleida, la reformulació de l’atenció en salut mental per mitjà dels dispositius de proximitat o la coordinació entre diversos centres en projectes de recerca. També s’ha parlat de la reducció del consum des benzodiazepines des de l’atenció primària, de l’ús adequat dels antibiòtics o del control remot de dispositius intracardíacs, entre d’altres. A més, s’han exposat una trentena de pòsters sobre altres experiències relacionades amb el Pla.

Durant la jornada s’ha posat de manifest que tres de les quatre estratègies en què es divideix el Pla -igualtat d’oportunitats al llarg de la vida, entorns saludables i palanques de canvi transversal- ja han superat el 40% d’implementació en eixos com ara la criança saludable, la salut i el benestar des de la infància a la vellesa, el medi ambient i la salut, les malalties transmissibles i les epidèmies, la resistència als antibiòtics, el lideratge i la participació dels professionals en el sistema de salut, la transformació digital o la recerca i la innovació. Pel que fa la darrera estratègia del Pla, integració de l’atenció a la salut, la seva implementació ronda el 22%.

En aquest marc, entre els objectius del Pla que estan més avançats destaquen la millora de la detecció i l’acompanyament de casos de maltractament infantil i violència masclista; la promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable en la població, especialment en l’edat escolar i l’adolescència; el progrés en el coneixement de l’impacte dels riscos ambientals sobre la salut; el reforç de les estratègies de vacunació; la promoció de l’ús adequat dels antibiòtics o l’avenç en la transformació digital per millorar l’atenció integrada a la salut.

En aquesta línia, el responsable de Salut a Lleida, Raül Llevot, ha posat com a exemple que una de les accions que estaven més avançades era l’abordatge de l’obesitat infantil, un camp en què “s’ha fet una fotografia de la realitat de la Regió, del sedentarisme, l’ús d’hores en pantalla i s’està treballant per reeducar en aquest sentit”. Així mateix ha afegit que entre els reptes de futur hi ha “la implementació de mesures per arribar als llocs de difícil cobertura. Aquest és un dels objectius que a curt termini tindrem abordats”. Tot plegat, ha conclòs, “ens permet veure que estem a la meitat del procés i anem per bon camí en l’execució del Pla de salut de la Regió Sanitària Lleida, amb un 40% de les accions desplegades”.

Aquesta jornada de bones pràctiques s’emmarca en el procés de monitoratge periòdic del pla per tal d’avaluar l’evolució dels seus objectius. Al final del període de vigència del Pla es preveu analitzar els resultats assolits i avaluar els objectius de salut, els objectius específics de cada eix i l’estratègia i els resultats de la implantació de les accions que inclou el Pla.


Pla de salut 2021-2025

El Pla de salut 2021-2025, aprovat el desembre de 2021, és l’instrument indicatiu del marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. És un document estratègic que pretén actuar com a brúixola del sistema de salut, estableix els objectius necessaris per millorar-lo i té com a base un concepte de salut ampli, que va més enllà de l’absència de malaltia i és el resultat de la relació entre les persones i el seu entorn físic i social. Per això el caracteritzen principis ètics com ara el respecte per a les persones, la justícia social i equitat, la cura de les persones i l’entorn i l’eficiència i la sostenibilitat.

En l’elaboració del pla de la Regió Sanitària Lleida es van tenir en compte les directrius del Pla de salut de Catalunya, tot incidint en les necessitats específiques de la regió, i es va comptar amb la participació de més de 160 professionals sanitaris i membres d’entitats associatives, col·legis professionals i món local i universitari. A més, en l’avaluació s’hi ha involucrat desenes de professionals de totes les organitzacions sanitàries de la regió. Aquest document està estructurat en quatre estratègies, que es concreten en 47 objectius i 189 accions, de les quals 65 s’han establert com a traçadores o prioritàries, i responen a les necessitats concretes de les comarques del pla.

4  

Imatges

Foto 1: El director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Raül Llevot, ha estat l'encarregat de presentar el nivell d'execució del Pla de Salut.

Foto 1: El director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Raül Llevot, ha estat l'encarregat de presentar el nivell d'execució del Pla de Salut. 435436

Foto 2: Gairebé 300 professionals han emplenat l'auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL.

Foto 2: Gairebé 300 professionals han emplenat l'auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL. 4173620

Foto 3: Una vintena de ponents han explicat dotze experiències de bones pràctiques.

Foto 3: Una vintena de ponents han explicat dotze experiències de bones pràctiques. 1924597

Foto 4: Les experiències s'han exposat dividides en quatre taules.

Foto 4: Les experiències s'han exposat dividides en quatre taules. 4231960