1. Aena ha activat el Pla d’Autoprotecció de l’Aeroport i la Direcció General de Protecció Civil, el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya, AEROCAT
  2. L'exercici ha simulat l'accident d'una aeronau que ha sortit de la pista durant el seu aterratge i ha col·lidit amb un helicòpter
  3. L'Aeroport de Sabadell ha comprovat i avaluat la seva capacitat de resposta davant una emergència

L'Aeroport de Sabadell i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat un simulacre d'accident aeri seguint el programa d'exercicis i simulacres previstos per al 2023.

Al simulacre hi han participat tant els serveis propis de l'Aeroport previstos al Pla d'Autoprotecció com els de la Generalitat de Catalunya previstos al Pla Especial d'Emergències Aeronàutiques a Catalunya (AEROCAT), que s'activa per part de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat.

Amb aquest exercici s'ha comprovat i avaluat la capacitat de resposta davant d'una emergència, així com l'efectivitat i la coordinació dels diferents organismes implicats, amb l'objectiu de minimitzar les conseqüències que podrien derivar-se d'un accident aeri. Així mateix, s'ha comprovat la integració de la nova edició del Pla d'Autoprotecció d'Aena a l'Aeroport, que s'ha actualitzat incloent els espais nous de les instal·lacions, amb el Pla Especial d'Emergències Aeronàutiques a Catalunya (AEROCAT).

Procediment d’actuació

L'exercici ha simulat l'accident d'una aeronau que ha sortit de la pista amb excés de velocitat i ha col·lidit amb un helicòpter que estava fent una prova de brúixola en una posició d'estacionament al costat dels hangars de la zona oest de l'aeroport. Com a conseqüència de la col·lisió, les dues aeronaus s'han incendiat i els seus ocupants han resultat ferits de diversa consideració.

Després de l'activació de l'alarma per part de la Torre de Control, s'ha activat el Pla d'Autoprotecció de l'Aeroport, iniciant la ronda de trucades per avisar els mitjans interns, al telèfon d’emergències 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat.

L'exercici ha continuat amb l'arribada dels mitjans externs que s'han incorporat a la gestió de l'accident i s'ha iniciat l'actuació coordinada entre els uns i els altres.

S'ha constituït el Comitè de Crisi, format per la Direcció de l'Aeroport, la Subdelegació del Govern a Barcelona, la Delegació de la Generalitat a Barcelona, la Guàrdia Civil, el Cos Nacional de Policia i l’Ajuntament de Sabadell, juntament amb membres de les empreses afectades, de l'agent de handling de combustible i de la presidència de l'Associació d'Empreses i Operadors de l'Aeroport (AEOAS). Així mateix, s'hi han incorporat representants de Protecció Civil de la Generalitat, de Bombers de la Generalitat i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). A la sala de crisi s'ha realitzat coordinadament el seguiment de la situació i s'ha elaborat el pla de continuïtat.

Els Bombers del Servei de Salvament i Extinció d’Incendis (SSEI) de l’Aeroport de Sabadell han realitzat, coordinadament amb els Bombers de la Generalitat, les tasques d'extinció i han fet el rescat i el salvament dels ferits.

Els Bombers de la Generalitat hi han desplaçat sis dotacions terrestres i dos comandaments, amb un total de 16 efectius, entre els quals hi ha els bombers voluntaris membres del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM).

Amb la realització d’aquest simulacre s’ha posat en pràctica l’actualització de la fitxa FOER (Fitxa Operativa d'Element de Risc) de l'Aeroport de Sabadell, la coordinació amb el servei d'Extinció del propi aeroport i la coordinació amb les altres agències actuants.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès a 6 afectats/des i ha desplegat més de 15 professionals i un total de 7 unitats, entre elles: 1 helicòpter medicalitzat, 1 Unitat de Suport Vital Avançat (SVA), 1 Unitat de Suport Vital Bàsic (SVB), 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), 1 Equip de Comandament Operatiu (ECO), 1 Comandament, i la Unitat de Coordinació Operativa (UCO).

Al tractar-se d’un Incident amb Múltiples Afectats (IMA), el SEM ha habilitat una Àrea Sanitària Mòbil (ASM), on s’hi ha traslladat a les persones afectades, una vegada el grup d’intervenció les ha extret de la zona de perill. És en aquesta àrea on s’ha realitzat el triatge per ordenar la prioritat d’assistència i posteriorment, s’ha aplicat als afectats/des el tractament per la seva estabilització i evacuació als centres sanitaris adients.

Els Mossos d’Esquadra, que formen part del grup d’ordre, han participat a l’exercici amb 8 efectius. Els Mossos han format part del Centre de Comandament Avançat (CCA) i han participat en el suport a les víctimes en coordinació amb la resta de serveis d’emergència.

Els efectius de la Guàrdia Civil han intervingut en l'exercici amb 5 agents i 2 vehicles, que han marcat el perímetre de seguretat de la zona restringida i han controlat els accessos a les instal·lacions i el funcionament correcte de la seguretat operacional de l'aeroport. Per la seva banda, la Policia Nacional ha participat en el simulacre amb la presència de dos efectius.

La Policia Local de Sabadell ha mobilitzat 4 agents per gestionar el trànsit als vials que donen accés a l'Aeroport. Per la seva part, l'Ajuntament de Sabadell ha activat el seu pla de protecció civil municipal.

Protecció Civil de la Generalitat, a més d’organitzar el simulacre juntament amb l’Aeroport, ha participat a l’operativa de resposta desplaçant dos tècnics dels Serveis Territorials de Barcelona al lloc de l’accident.

Les seves principals funcions han estat donar suport en la constitució del Centre de Comandament Avançat (CCA) i en el traspàs d’informació des del lloc de l’accident al CECAT i coordinar les accions amb altres grups. Al simulacre també hi ha participat el personal de guàrdia del CECAT, per l’activació del pla AEROCAT.


3  

Imatges

Simulacre aeroport Sabadell

Simulacre aeroport Sabadell 246537

Simulacre aeroport Sabadell

Simulacre aeroport Sabadell 224165

Simulacre aeroport Sabadell

Simulacre aeroport Sabadell 353078