1. El cap de l’Executiu ha inaugurat aquest matí el Laboratori de l'Hidrogen i la planta pilot de producció d'hidrogen verd de la UPC
El president durant la presentació del projecte. Autor: Rubén Moreno
El president durant la presentació del projecte. Autor: Rubén Moreno
{"name":"2023/11/10/14/16/8e4a23b2-aa4f-43f7-a737-3dbe65e079b9.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":124825}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí, en la inauguració del Laboratori de l'Hidrogen i la planta pilot de producció d'hidrogen verd de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que la reindustrialització de Catalunya “ha d'anar a la mà d'un nou model energètic, en el qual l’hidrogen verd hi té un paper fonamental”. Un model de reindustrialització on el president ha destacat que el Govern hi està centrant “esforços, recursos i aliances” i que ara té com una de les prioritats la “transferència de coneixement de les universitats i els centres de recerca cap a l'economia productiva”.

En aquest sentit, Aragonès ha assenyalat el laboratori d’hidrogen de la UPC com una “infraestructura puntera”, única a l’Estat i una de les primeres que es posa en funcionament a nivell europeu. “Contribuirà decisivament al desenvolupament de tot l'ecosistema de l'hidrogen verd a Catalunya i ho farà amb aquest traspàs de coneixement cap a la indústria que ha de permetre generar noves oportunitats, augmentar la productivitat i preparar el nostre sistema productiu pels reptes de futur”, ha afirmat.

Al costat del sistema de recerca i coneixement, i de l’acompanyament a la indústria i a les empreses en aquesta transició, el president ha situat com a tercer pilar fonamental per reforçar l’ecosistema de l’hidrogen verd, les “aliances internacionals”. “A Europa, al Mediterrani i al conjunt del món, avui el comerç, el mercat de l'energia i la gestió de l'energia mouen decisions polítiques i econòmiques i tenen un gran impacte ambiental i demogràfic a en tot el planeta i, per tant, Catalunya s'ha de posicionar”, ha remarcat.

Per aconseguir aquest posicionament, el president ha destacat aliances com la que el Govern té amb l’Executiu de la regió alemanya de Baden-Württemberg, o també projectes com la Banca de l’Hidrogen Verd o el gasoducte que transportarà hidrogen des de Barcelona fins a Marsella. “Cal fer canviïs a mig termini i nosaltres podem tenir un paper fonamental, ser aquest canalitzador”, ha refermat.

Investigadores{"name":"2023/11/10/14/17/9dd0a202-dff8-4412-893a-0f175cd12a16.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":176053}

A nivell de llocs de treball, Aragonès ha recordat que avui, en les diferents fases de la cadena de valor de l’hidrogen verd, “a Catalunya ja hi ha 140 empreses treballant que generen més de 1.300 llocs de treball”. “Tenim un potencial enorme i hem de seguir apostant-hi”, ha subratllat el president, alhora que ha remarcat que aquesta aposta ha de ser “al Besós”, un territori que “durant massa temps ha estat oblidat” i que “hem de convertir en un eix de prosperitat”.

El Laboratori de l'Hidrogen de la UPC, instal·lat a la tercera planta de l’edifici C del Campus Diagonal-Besòs, és una infraestructura capdavantera a Europa. En un espai de 340 m2, proporcionarà suport tècnic i proves de durabilitat a la indústria, desenvoluparà noves tecnologies basades en l'hidrogen i oferirà un aparador de la tecnologia de l’hidrogen per al sector empresarial i el món acadèmic.

Cal destacar que l'hidrogen i l'electricitat que es fan servir al laboratori es produeixen de forma local, sostenible i modular, a partir de la planta pilot de producció d’hidrogen instal·lada al terrat del mateix edifici.

La construcció d’aquest Laboratori i de la planta pilot s’ha dut a terme a través d’un ajut atorgat pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat.