Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Fotografia d'avui durant dels treballs forestals i de retirada d'arbres morts a una finca  de Sant Quirze Safaja ( Moianès)

Més ajuts a boscos privats per retirar els arbres morts a causa de la sequera

query_builder   10 novembre 2023 15:37

event_note Nota de premsa

Més ajuts a boscos privats per retirar els arbres morts a causa de la sequera

  1. El Departament d’Acció Climàtica dobla l’import i destina 5,5 milions d’euros aquest 2023 per fer gestió forestal sostenible a boscos privats, que a Catalunya representen un 75% de la superfície forestal del país
  2. L’actual sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle, està portant la vegetació a una situació de decaïment i mortalitat mai vistos en extensió i distribució a molts indrets del país
  3. El Moianès, Osona i el sud del Bages són algunes de les zones on els arbres presenten més símptomes de sequera
Treballs forestals  i retirada d'arbres morts per sequera avui a la Finca el Bosc a Sant Quirze de Safaja ( Moianès)
Treballs forestals i retirada d'arbres morts per sequera avui a la Finca el Bosc a Sant Quirze de Safaja ( Moianès)
{"name":"2023/11/10/14/54/2f9e42c0-47c4-439d-8570-9f997071f297.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":274299}

El percentatge d’arbres amb símptomes de sequera a les comarques del Bages, el Moianès i Osona ha passat del 12% l’any 2022 al 80% aquest any 2023. L’afectació generalitzada en les masses forestals a Catalunya comporta grans extensions d’arbres morts i amb problemes d’estabilitat. Per facilitar la retirada d’aquests arbres, dur a terme treballs silvícoles sanitaris i gestió forestal sostenible, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha doblat els ajuts a boscos privats que a Catalunya representen un 75% de la superfície forestal del país. L’augment de l’import dels ajuts servirà per poder donar sortida a totes les peticions i passa de 3 milions d’euros l’any 2022 a pràcticament 5,5 milions aquest any 2023.

Els efectes de la sequera dels tres darrers anys sobre els boscos del Bages, el Moianès i Osona és especialment visible i a partir de diferents paràmetres analitzats es calcula que ara mateix en aquestes comarques, 1 de cada 10 arbres estaria afectat greument per la sequera.

L’espècie d’arbres on ha impactat més la falta de pluja és el pi roig, i es poden veure moltes finques amb afectacions molt importants, en situació sanitària greu i amb bona part de les capçades del pi roig de color marró. També la pinassa, que inicialment semblava que resistia millor la manca de precipitacions i la calor elevada, està resultant molt afectada. Per això, és important tallar els arbres morts i pertinents, perquè, si no, amb el temps els arbres tindran problemes d’estabilitat i acabaran produint-se problemes de seguretat per a les persones que circulin per les pistes o carreteres o per a qui accedeix al medi natural o bé es mogui dins de les masses arbrades.

El doble d’ajuts a privats per atendre totes les sol·licituds

Atesa la situació climàtica actual, i a fi d’incrementar la superfície forestal gestionada i d’aquesta manera adaptar les masses forestals a la situació de sequera greu arreu de Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un paquet de mesures i va ampliar precisament ahir els ajuts gestionats pel Centre de la Propietat Forestal convocats aquest any 2023. Això es fa pel nombre elevat de sol·licituds presentades que han estat avaluades i per poder arribar a tots els propietaris: es passa de 3 milions d’euros l’any 2022 a pràcticament 5,5 milions aquest any 2023.

A banda d’aquests ajuts, hi ha una línia específica de Recuperació del potencial forestal que es va ampliar aquest mes de juliol per un import de 245.582, ja tancada, de la qual s’han començat a executar els treballs.

En Forests Públiques de la Generalitat que també estan patint de manera greu els efectes de la sequera, el Departament actuarà directament amb caràcter d’urgència el combustible mort. Aquest és per exemple, de la mortaldat d’arbres del paratge naturald’Interès Nacional de Poblet on s’està ja treballant en la retirada d’arbres morts

Seguiment de la xarxa 8x8 a la Catalunya Central

La xarxa de seguiment dels boscos de Catalunya (8x8CAT) és una anàlisi sistemàtica de 377 parcel·les repartides per les diferents comarques, on cada any s’avaluen 9.048 arbres concrets. Un dels paràmetres que s’analitzen és la defoliació, és a dir, la caiguda de la fulla dels arbres.

A les comarques del Bages, el Moianès i Osona hi ha 32 parcel·les amb 732 arbres que s’avaluen anualment. A les inspeccions dels darrers dos anys, s’ha pogut apreciar un considerable increment dels arbres amb afectacions atribuïdes a la sequera.

Així, en aquestes tres comarques, el percentatge d’arbres amb símptomes de sequera en aquestes parcel·les ha passat del 12% l’any 2022 al 80% aquest any 2023. La comarca amb més arbres amb símptomes de sequera és el Bages amb un 91%, seguida del Moianès amb un 81%, i un 66% a Osona.

res{"name":"2023/11/10/15/12/4a9788a4-df30-4d38-a062-b12be7aa4737.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"33604"}Falta d’aigua a la vegetació generalitzada a tota Catalunya

Mapa sobre l'aigua a la vegetació
Mapa sobre l'aigua a la vegetació
{"name":"2023/11/15/07/50/2c49e2eb-640e-4afe-9ab4-d4c623a7b54c.gif","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":2265668}

L’actual sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle, està portant a la vegetació a una situació de decaïment i mortalitat mai vistes en extensió i distribució a molts indrets del país.

L’estat de la vegetació en bona part de la Catalunya Central, litoral i prelitoral central, interior de les Terres de l’Ebre i gran part del nord-est obtenen el seu valor mínim històric.

Els boscos de la Catalunya Central estan rebent un fort impacte per la climatologia (sequera, perforadors, pedregades, els incendis). Des de fa anys, s'observa que existeixen diferents espècies que estan morint, la qual cosa inicia una possible substitució d’espècies. Aquesta situació és acumulativa durant els últims anys i s’ha de tenir en compte que moltes masses afectades ja no es recuperen, ans al contrari, ja que afavoreixen noves afectacions a les masses del voltant cada any més dèbils.


5  

Imatges

Treballs forestals  i retirada d'arbres morts per sequera avui a la Finca el Bosc a Sant Quirze de Safaja ( Moianès)

Treballs forestals i retirada d'arbres morts per sequera avui a la Finca el Bosc a Sant Quirze de Safaja ( Moianès) 274299

Mapa del contingut d'aigua a la vegetació

Mapa del contingut d'aigua a la vegetació 2265668

Mapa del contingut d'aigua de l'aigua a les comarques centrals

Mapa del contingut d'aigua de l'aigua a les comarques centrals 3079068

Fotografia d'avui durant dels treballs forestals i de retirada d'arbres morts a una finca  de Sant Quirze Safaja ( Moianès)

Fotografia d'avui durant dels treballs forestals i de retirada d'arbres morts a una finca de Sant Quirze Safaja ( Moianès) 274299

Fotografia d'avui durant dels treballs forestals i de retirada d'arbres morts a una finca  de Sant Quirze Safaja ( Moianès)

Fotografia d'avui durant dels treballs forestals i de retirada d'arbres morts a una finca de Sant Quirze Safaja ( Moianès) 263986

sequera
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia