- El cap de l'Executiu i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, han fet balanç del primer any d’‘Ocell de Foc’, un programa de suport ajoves, especialment amb problemes de salut mental, en el que han participat més de 10.800 joves
- El president ha anunciat que el Govern ha obert una convocatòria d’ajuts dotada amb 12M€ per a la contractació de joves
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, han participat aquest diumenge en l’acte de celebració del primer any del programa ‘Ocell de Foc’, de suport a joves, especialment amb problemes de salut mental.
Durant l’acte, que s’ha celebrat a l’antiga fàbrica del Vapor Ventalló de Terrassa en què han estat presents diverses entitats i joves participants en el projecte, el cap de l’Executiu ha defensat la necessitat de donar suport als joves que pateixen problemes de salut mental, que s’han accentuat especialment des de la pandèmia.
“Una generació de joves va fer un esforç per salvar vides al nostre país i ara la resta de la societat, i el Govern hi ha d’empènyer, l’hem de retornar i hem de reparar els efectes que ha tingut”, ha afirmat el president.
Ha destacat que el programa ‘Ocell de Foc’ és una iniciativa que busca donar aquest suport i acompanyament als joves, i ha valorat molt positivament el primer any d’implementació d’aquesta iniciativa. “El valorem molt positivament. Hem volgut situar a primera línia les persones que han tingut algun problema relacionat amb la salut mental”, ha afirmat Aragonès.
Aquest programa ha estat dissenyat i impulsat pel Departament d’Empresa i Treball per fomentar projectes que promoguin l’atenció a persones joves d’entre 16 i 30 anys, especialment aquelles amb problemes de salut mental, per assolir el seu benestar emocional, una millora de la qualitat de vida i assolir la seva inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu.
El president Aragonès ha assenyalat que en els primers dotze mesos, un total de 10.847 joves han participat en les diverses accions del programa, una xifra que el Departament preveu augmentar fins a arribar a les 20.000 en el decurs del segon any d’implementació d’Ocell de Foc’, un cop consolidat enguany el treball en xarxa i la coordinació dels diferents agents implicats en el projecte.
L’objectiu final del programa ‘Ocell de Foc’ és ajudar a empoderar el jovent perquè puguin dur a terme el seu projecte de vida amb plenitud amb totes les mesures a l’abast del Govern perquè tinguin una vida plena, amb totes les oportunitats i una vida autònoma i independent.
Ajuts per la contractació de joves
El president també ha explicat que, en paral·lel a iniciatives com ‘Ocell de Foc’, s’han d’impulsar mesures d’acompanyament pels joves en àmbits com l’habitatge, la mobilitat i el treball. En aquest sentit, ha anunciat que el Govern, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), ha obert una convocatòria d’ajuts dotada amb 12M€ (cofinançada pel Fons Social Europeu Plus) per subvencionar la contractació de joves d’entre 16 i 30 anys en situació d'atur i que acreditin un títol universitari, un d’FP de grau mig o superior (o equivalent) o bé un certificat de professionalitat.
L’acte de presentació del balanç anual del programa ha comptat amb la participació de més de 30 joves en quatre activitats/tallers simultanis a la gravació d’un podcast sobre el programa ‘Ocell de Foc’ en què hi han participat el president de la Generalitat i el conseller d’Empresa i Treball.
En concret, els tallers han estat d’art urbà de graffitis, dinamitzat pel nucli de la Dula, nom que rep el nucli del Vallès Oriental; un taller de fotografia i maquillatge preparat pel nucli Eco-Jove de Sabadell; un taller de cuines del món de la mà del Nucli de Ciutat Vella i Eixample de Barcelona i, finalment, un taller d’autodefensa feminista de la mà del Ku-kut, el nucli de l’Hospitalet de Llobregat.
Així mateix, hi ha hagut tres espais de “taules rodones/converses”, entre les que ha destacat la del “Context de la salut mental a Catalunya i especialment situació de salut mental i joves” amb la participació de Cristina Páez, directora de Serveis d’Atenció a les Persones de de la Federació Salut Mental Catalunya; un representant d’Obertament (entitat que lluita contra l'estigma i la discriminació que pateixen les persones que conviuen amb un problema de salut mental) i persones tècniques i joves participants a ‘Ocell de Foc’.
Característiques del projecte
La Direció general d’Economia Social i Solidària, el Tercer i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball ha atorgat 9.900.000 euros per subvencionar aquells projectes que sensibilitzin sobre els problemes de salut mental, incorporin la lluita contra l’estigma i garanteixin el dret de recuperació dels joves i fomentin el seu acompanyament i empoderament cap a l’autonomia personal i la construcció d’una vida independent i un projecte de vida.
Així mateix, aquests projectes també han de proporcionar-los eines i recursos per accedir al món laboral o tornar als estudis formatius. El programa prioritza les persones joves que tinguin malestar i patiment emocional o problemes de salut mental en estadis inicials, preferentment.
Per tal que el programa arribi al conjunt del territori i s’hi puguin adherir totes les entitats del país, es treballa amb nuclis. En total, el programa compta amb 25 nuclis a tot Catalunya, amb l’objectiu d’aconseguir una distribució dels recursos adequada, tenint en compte el teixit social i econòmic, cooperatiu i associatiu català. D’aquesta manera, amb la creació de diferents nuclis, el programa arriba a totes les demarcacions territorials.
Un nucli de territori és l’agrupació, com a mínim, de 4 entitats que participen en un projecte conjunt i treballen en xarxa. En aquests nuclis hi participen pel cap baix 100 organitzacions de diverses tipologies. Així mateix, cada entitat pot participar-hi des de diferents nivells:
Poden ser “entitats sentinella”, que són les que executen el projecte i hi participen, amb la formalització d’un conveni de constitució de l’agrupació d’entitats.
També participen el programa "entitats guia”, que són les que actuen com a representant de l’agrupació i coordinen totes les entitats sentinella que formen part del nucli.
I, finalment, hi participen les“entitats satèl·lit”, que són les que donen suport al projecte i l’acompanyen per afavorir-ne l’èxit i la viabilitat, malgrat que no es beneficien de la subvenció.
Cada nucli del territori compta amb una subvenció de 190.000 euros una vegada presentat un projecte que compleixi els objectius del programa amb una durada de dos anys, el període d’execució del programa.
El programa ‘Ocell de Foc’ recull totes les demarcacions territorials, el nombre de nuclis que es poden presentar i les entitats que se’n poden beneficiar, així com el tipus d’activitats que poden impulsar les agrupacions d’entitats que participaran en el projecte i treballaran en xarxa.
En concret, són activitats lligades a la consecució dels objectius del programa, com ara serveis d’informació de prevenció i de lluita en contra de l’estigma de la salut mental i l’abandonament educatiu; serveis d’atenció grupal al col·lectiu de joves en general; serveis niu de projectes i d’iniciatives juvenils; serveis de coaching i d’assessorament al jovent; i punts de trobada del nucli ‘Ocell de Foc’.
Distribució dels nuclis per demarcació territorial
- Regió Alt Pirineu i Aran, 1 nucli
- Barcelona ciutat, 5 nuclis
- Baix Llobregat, 3 nuclis
- Barcelonès nord, 2 nuclis
- Maresme, 1 nucli
- Vallès Occidental, 2 nuclis
- Vallès Oriental, 1 nucli
- L’Hospitalet de Llobregat, 1 nucli
- Regió Catalunya Central: 2 nuclis
- Regió Penedès (inclou l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia), 1 nucli
- Regió Girona, 2 nuclis
- Regió Camp de Tarragona, 2 nuclis
- Regió Lleida/Ponent, 1 nucli
- Terres de l’Ebre, 1 nucli
Entitats beneficiàries
Les entitats beneficiàries de les subvencions són les que han projectes que compleixin els objectius del programa:
- Entitats juvenils sense ànims de lucre.
- Associacions o empreses d’activitats juvenils.
- Entitats sense ànim de lucre o cooperatives d’iniciativa social especialitzades en l’atenció a les persones amb problemàtica de salut mental.
- Entitats sense ànim de lucre o cooperatives d’iniciativa social especialitzades en la dinamització de projectes col·lectius.
- Entitats locals: ajuntaments i consells comarcals.
- Empreses d’inserció inscrites en el Registre Administratiu d’Empreses d’inserció de Catalunya.
- Entitats i empreses especialitzades en formació i capacitació professional.
- Entitats especialitzades en la gestió de serveis públics de salut o educació.
- Instituts i universitats públics o concertats.