- La sessió d’avui ha estat la darrera del cicle sobre la post-emergència, que es va iniciar el 21 de setembre de 2022
- A la sessió s’han inscrit 96 persones, principalment personal d’administracions locals, personal tècnic de Protecció Civil dels municipis, personal dels serveis socials dels ajuntaments, consells comarcals de Catalunya i de la DGPC
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha organitzat aquest matí la darrera sessió del cicle XIC (Xarxa d’Intercanvi de Coneixements) dedicat a la post-emergència, i que s’ha centrat en la recuperació i resiliència comunitària durant la post-emergència. La sessió ha estat destinada principalment a personal d’administracions locals, personal tècnic de Protecció Civil dels municipis, personal dels serveis socials dels ajuntaments, consells comarcals de Catalunya i de la DGPC
L’objectiu de la jornada, amb 96 persones inscrites, ha estat abordar els aspectes de recuperació de l’emergència des del punt de vista col·lectiu, els mecanismes d’atenció a la població, i els processos d’empoderament per enfortir el teixit social que permeti una recuperació més ràpida i profunda entorn al concepte de resiliència.
La directora general de Protecció Civil Marta Cassany ha donat la benvinguda als assistents de la sessió XIC d’avui, que s’ha dividit en dos blocs diferents. El primer ha anat a càrrec de Jordi Martori Escobar, Responsable Autonòmic de l’Equip de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) d’Intervenció Psicosocial de la Creu Roja, qui ha fet referència a la resiliència comunitària com a estratègia davant les emergències, i ha explicat l’impacte que tenen les emergències en les persones i les comunitats, i la posterior recuperació.
Al segon bloc s’ha comptat amb la col·laboració de dos membres de la “Riuada Solidària al Francolí”, Anna March Farré i Òscar Palau Just, que han explicat la seva experiència i les diferents actuacions que van realitzar l’octubre de 2019 després de la riuada a l’Espluga de Francolí.
El tancament de la sessió l’ha realitzat el Subdirector general de programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, qui ha agraït la col·laboració de les persones ponents i la participació dels diferents municipis, consells comarcals i diputacions al llarg de tot aquest cicle de sessions dedicades a la post-emergència, que finalitza avui
Amb la sessió XIC d’avui ha finalitzat el segon cicle de sessions informatives dedicades a la post-emergència, que es va iniciar el 21 de setembre de 2022. En total han estat nou sessions, que s’han dividit en tres blocs temàtics diferents:
- Les ajudes econòmiques
- La rehabilitació de serveis bàsics i infraestructures (sector urbà i rural)
- La reconstrucció del teixit social i l’empoderament de la població (resiliència i suport psicosocial)
Durant el primer bloc es van realitzar cinc sessions XIC amb l’objectiu de donar suport a les administracions locals en l’àmbit de les subvencions i ajudes econòmiques, aportant una visió general sobre els diferents ajuts o subvencions que es poden demanar quan pateixen una emergència. Com a resultat d’aquest primer bloc es va publicar la “Guia d’ajut i subvencions durant la postemergència”.
Les tres sessions següents, dedicades al segon bloc, van aportar un coneixement bàsic sobre els processos de recuperació de serveis i subministraments bàsics, i les gestions de valoració i rehabilitació de les infraestructures. Ha estat amb aquesta darrera sessió que s’ha treballat el darrer bloc, posant atenció a la població pel que fa a la recuperació i la post-emergència.
El primer cicle de sessions XIC es va crear al juny del 2021 pel Servei d’Implantació de la Subdirecció de Programes de Protecció Civil, com a espai d’intercanvi de coneixements dintre de l’àmbit de la protecció civil i les emergències. Aquest primer cicle es va centrar en aprofundir en la diversitat de la nostra població en situació d’emergència, mitjançant la realització de 6 sessions telemàtiques dedicades a diferents col·lectius de la nostra societat. Com a resultat d’aquest primer cicle es va publicar la “Guia de recomanació per a l’adaptació de la resposta a les emergències a la diversitat de la nostra societat” i es va realitzar una Jornada a l’Institut de Seguretat Púbica de Catalunya (ISPC), adreçada a tots els cossos operatius que actuen en emergències.
A la sessió d’avui s’han inscrit un total de 96 de persones d’administracions locals repartides per tot el territori:
Alt Àneu, Salou, Santa Bàrbara, Consell Comarcal del Baix Empordà,Consell Comarcal d’Osona, Consell Comarcal del Pallars Jussà, Granera, Manresa, Reus, Santa Coloma de Cervelló, Cornellà de Llobregat, Olesa de Montserrat, Cardedeu, Cubelles, Cabrera de Mar, Mataró, Barcelona, Ascó, Santa Maria de Martorelles, San Pere de Vilamajor, El Vendrell, Consell Comarcal de la Selva, Badalona, Aspa, Esplugues de Llobregat, Santa Perpetua de Mogoda, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, El Prat de Llobregat, Badia del Vallés, Viladecans, La Pobla de Mafumet, Móra d’Ebre, Balaguer, Sant Boi de Llobregat, Caldes de Montbui, Consell Comarcal del Bages, Lleida, Consell Comarcal de la Selva, Vilanova i la Geltrú, Santi Quintí de Mediona, Cabrera de Mar, Cabrils, Sant Feliu de Llobregat, Consell comarcal de l’Urgell, Montcada i Reixac, Prats de Rei, Deltebre, La Torre de l’Estanyol, El Perelló, El Masnou, Vinebre, Freginals, l’Aldea, Sant Jaume d’Enveja, Lleida, Olesa de Montserrat, Tivissa, Lliçà de Vall, Consell comarcal del Moianès, i Vilafranca del Penedès.
També hi han assistit professionals de la Diputació de Barcelona, i personal de la Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior.