Cultura

Projecte Gatzara

El Departament de Cultura destina 2 milions d'euros a projectes de cultura comunitària i transformació social

query_builder   15 novembre 2023 09:03

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura destina 2 milions d'euros a projectes de cultura comunitària i transformació social

  1. Obert el termini per sol·licitar els ajuts per reforçar els projectes de caire social amb l’objectiu de millorar les capacitats i les condicions de vida de les persones
  2. És una línia d’ajuts transversal que inclou les arts visuals, audiovisuals i escèniques, la música, les lletres i la cultura popular
  3. Les subvencions s’emmarquen en la voluntat del Departament de Cultura de garantir els drets d’accés a la cultura de tota la ciutadania
Projecte Gatzara de Manresa{"name":"2023/11/14/15/12/fb919a1e-aada-4246-a4b6-d3e0e984fbe0.JPG","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":304008}

El Departament de Cultura convoca, per segona vegada, la línia de suport a les entitats que desenvolupen projectes de cultura comunitària i transformació social, que vol reforçar els projectes de caire social que, a través de la pràctica cultural en contextos comunitaris i participatius, tenen la voluntat de millorar les capacitats i les condicions de vida de les persones i els col·lectius, transformant l’entorn sociocultural del qual formen part.

Les subvencions, impulsades a través de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques, ja es poden sol·licitar. Són de caràcter biennal i compten amb una dotació total de2 milions d’euros.

La iniciativa s’emmarca en la voluntat del Departament de Cultura d’enfortir els mecanismes de garantia dels drets i d’inclusió cultural i de reconeixement i suport a les entitats socials que lideren projectes de cultura comunitària. Un dels eixos principals de treball del Departament de Cultura en aquesta legislatura és garantir que tothom tingui accés a la cultura. Per això treballa en la futura Llei de drets culturals, que tindrà com a objectius garantir la lliure participació, la creació i l’accés de tota la ciutadania a la vida cultural, així com reforçar la protecció dels drets de les persones que treballen en el sector.

Les activitats que optin a als ajuts poden adreçar-se a la ciutadania en general o, específicament, a col·lectius en situació de vulnerabilitat o en risc d'exclusió social per motius econòmics, de diversitat funcional, generacional, ètnica, cultural, de gènere o altres.

Es tracta d’una línia transversal que inclou els àmbits d'arts visuals, audiovisuals, arts escèniques, música, lletres, cultura popular i altres expressions culturals en què es potenciï la creació col·lectiva i les relacions amb la comunitat i amb sectors específics de la ciutadania vinculats a l’entorn on es desenvolupen.

Igualment, s’hi poden acollir programes i activitats formatives o educatives destinades a la capacitació de les persones que hi participen a través de les arts visuals i audiovisuals, les arts escèniques, la música, les lletres, la cultura popular i altres expressions culturals, com a pas previ a la creació col·lectiva o la participació en un projecte comunitari.

Poden optar als ajuts les entitats privades sense ànim de lucre i les cooperatives i el període per presentar les sol·licituds es tancarà el 29 de novembre. La quantia de la subvenció per a cada sol·licitant és d'un màxim de 20.000 euros, i en cap cas pot ser superior al 70% de les despeses subvencionables del projecte. L'execució de les activitats s'ha de fer durant el bienni objecte de la convocatòria (2024-2025) i, en tot cas, han d'acabar abans del 31 de desembre del 2025.

En la primera edició d’aquests ajuts, corresponent als anys 2022 i 2023, i dotada amb 1,6 milions d’euros, es van subvencionar 199 projectes que van incloure diferents àmbits d’actuació: arts visuals, audiovisuals, arts escèniques, música, lletres, cultura popular i altres expressions culturals. Això vol dir que es van subvencionar el 88% de tots els projectes que es van presentar a la convocatòria.

L’associació Regeneress de Manresa porta a terme el projecte Gatzara ‐ Al Gazarah d’intercanvi cultural a través de la música tradicional i popular. Formada per dones marroquines i catalanes, va ser destinatària de la primera convocatòria d’aquests ajuts. En aquest vídeo s’hi explica a la seva experiència.

Una altra entitat que va rebre suport va ser la companyia professional POT Teatre de Femarec, que té més de 20 anys de trajectòria i és exemple d’inclusió a través de la feina i la cultura. Formada íntegrament per persones amb discapacitat, va ser destinatària de la primera convocatòria d’aquests ajuts. Podeu conèixer la seva experiència en aquest vídeo.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia