Un total de 28 persones han estat guardonades amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari
En el marc del lliurament dels premis, el conseller d’Acció Climàtica ha considerat els artesans dels aliments “una part imprescindible del nostre patrimoni de país” i s’ha compromès a protegir les formes tradicionals de producció d’aliments
El Departament d’Acció Climàtica ha obert dues noves línies d’ajuts destinades a la promoció de productes alimentaris artesans

El forner Enric Badia Elias, del Forn de Pa Elias de Barcelona, ha estat guardonat amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponent a l’edició 2023 que atorga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Badia veu en l’artesania alimentària “una oportunitat per continuar acostant i descobrint la fleca als consumidors, mirant de transmetre d’una manera sincera i senzilla el perquè de les coses dins el nostre ofici, i ser un exemple per a molts altres nois i noies joves a fi que s’interessin per un ofici que cada dia és més ampli i dinàmic”.
El premiat al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador va recollir ahir a la tarda el seu guardó en un acte presidit pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, a l’Ateneu Barcelonès. Durant l’acte, també han estat guardonades 28 persones amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari, un reconeixement a tota una trajectòria professional.
El conseller, acompanyat pel secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha destacat la importància d’aquests guardons, amb els quals “any rere any es fa evident la vitalitat de l’artesania alimentària catalana. Un tipus de produccióque, conjuminant ofici, creativitat, tradició i innovació, produeix aliments que transmeten cultura, història i identitat col·lectiva. I, alhora, també reforcen l’arrelament social i dinamitzen l’economia i el desenvolupament territorial.”
Mascort ha afirmat que el Govern “considera els artesans dels aliments una part imprescindible del nostre patrimoni de país, i, per això, estem compromesos a protegir les seves formes tradicionals de producció i garantir la seva pervivència. El Departament d’Acció Climàtica, mitjançant el Pla estratègic de l’alimentació, ha obert dues noves línies d’ajut destinades a la promoció de productes alimentaris artesans, a més de la que tradicionalment ja disposaven els gremis, d’accés a la promoció dels distintius de qualitat”.
Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va crear l’any 2003 aquest premi, dotat amb 3.000 euros, per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.
En l’edició d’enguany, s’ha premiat Enric Badia Elias, guanyador del premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2023. Segons aquest flequer de Barcelona, aquest ofici “l’ha permès viatjar, conèixer persones increïbles que avui són família, compartir i continuar l’ofici familiar, i gaudir d’una passió de la qual per sort puc viure”.
Enric Badia és la quarta generació del Forn Elias. De ben petit, ja passava estones després de l’escola amb la seva mare i els seus avis a l’obrador, on es distreia amb una massa o jugant a crear “l’entrepà perfecte”. Format a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Barcelona, després de diversos cursos a les escoles del gremi va entrar a formar part del grup Espigues, la selecció nacional de fleca artesana. Amb aquest grup, ha tingut l’oportunitat de participar en els concursos flequers més prestigiosos del món, on ha guanyat diversos premis. En aquests concursos, ha desenvolupat peces de pa molt interessants com el Pa de tres crostons que és un homenatge a Salvador Dalí o el pa sense gluten i amb QR.
Diplomes de Mestre Artesà Alimentari
En el decurs de l’acte, també s’han lliurat 28 diplomes de Mestre Artesà Alimentari. En concret, es tracta de 8 carnissers, cansaladers i xarcuters; 10 forners; 7 pastissers; 2 xurrers, i 1 formatger.
OFICI | NOM | Nom establiment | MUNICIPI | COMARCA |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Carles Borrull Llurba | Casa Borrull | Reus | Baix Camp |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Marta Burguet Ruiz | Carnisseria Can Burguet | Blanes | Selva |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Valentí Fàbregas Alier | Fábregas Xarcuters | Barcelona | Barcelonès |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Ramon Hernando Martínez | Xarcuteria Hernando Barcelona | Barcelona | Barcelonès |
Carnisser-cansalader-xarcuter | David López Palome | Embotits Artesans Gori | Vall d'en Bas, la | Garrotxa |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Josep Pibernat Rabasseda | Carnisseria Mas Vilà | Santa Coloma de Farners | Selva |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Laia Valls Vila | Can Valls | Argentona | Maresme |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Antoni Vigo Pubill | Cansaladeria-xarcuterias Antiga Casa Jaume | Bellver de Cerdanya | Cerdanya |
Flequer | Raul Arredondo Rodríguez | Forn de Pa de l’Albi | Albi, l’ | Garrigues |
Flequer | Georgina Crespo Bosque | Fleca Balmes | Barcelona | Barcelonès |
Flequer | Anna Cufiñà Garcia | Fleca Can Francès | Torroella de Montgrí | Baix Empordà |
Flequer | Marcel Estrada Solà | Forn de Pa Xata | Capellades | Anoia |
Flequer | David Gibert Martínez | Forn de Pa Porterias - Fleques Pa Pa | Peralada | Alt Empordà |
Flequer | Joaquim Grimal Rueda | Forn de Pa Grimal | Sant Pol de Mar | Maresme |
Flequer | Gerard Griñó Vernet | Forn de Pa Cal Tullet | Espluga de Francolí, l’ | Conca de Barberà |
Flequer | Maria Josefa Oller Oller | Forn Oller | Barcelona | Barcelonès |
Flequer | Josep Tomàs Pàmies Sistaré | Forn Sistaré | Reus | Baix Camp |
Flequer | Xavier Pàmies Sistaré | Forn Sistaré | Reus | Baix Camp |
Formatger | Ester Ollé Ballús | Formatges Blancafort | Sant Joan de Vilatorrada | Bages |
Pastisser | Oriol Carrió Lluch | Pastisseria Carrió | Barcelona | Barcelonès |
Pastisser | Joan Cobo Vila | Pastisseria Cobo | Espluga de Francolí, l’ | Conca de Barberà |
Pastisser | Ma Lourdes Farré Pocallet | Dolceria Farré | Lleida | Segrià |
Pastisser | Josep Ma Guash Targarona | Pastisseria Targarona | Igualada | Anoia |
Pastisser | Josep Ma Rodríguez Guerola | La Pastisseria Barcelona | Barcelona | Barcelonès |
Pastisser | Ma Pilar Rueda Moreno | Pastisseria Ronda | Lleida | Segrià |
Pastisser | Miquel Vives Siscart | Pastisseria Casa Vives | Barcelona | Barcelonès |
Xurrer | Jèssica Cevallos Zambrano | Xurreria Jessy | Sabadell | Vallès Occidental |
Xurrer | Gemma Fernández Casas | Xurreria Palafolls | Palafolls | Maresme |
Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat 1.113 diplomes.
En aquest enllaç trobareu les imatges del lliurament del premi i els diplomes: https://we.tl/t-XMVA85uSOZ?utm_campaign=TRN_TDL_05&utm_source=sendgrid&utm_medium=email&trk=TRN_TDL_05.
Prop de 700.000 euros en ajuts per fomentar l’artesania alimentària
Aquest any 2023, en el marc del Pla de l’Estratègia alimentària de Catalunya, s’han obert dues línies d’ajuts relacionades amb la promoció de l’artesania alimentària i petits elaboradors. Una de les línies està pensada per fomentar el relleu generacional de negocis designats com a empreses artesanes d’alimentació, tant si hi ha un vincle familiar com si es tracta d’una aposta independent, que vol ser una ajuda a les dificultats associades a la posada en marxa d’una activitat econòmica d’aquest tipus. En aquesta línia, s’ha concedit un total de 416.988 euros.
L’altra, vol donar suport al compliment de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors. En aquest cas, s’han concedit 126 sol·licituds distribuïts entre 5 gremis amb un total de 94.500 €.
D’altra banda, enguany s’ha tornat a convocar l’ajut adreçat a la promoció i certificació dels productes d’origen i qualitat i l’artesania alimentària, valorat en 170.000 euros, amb l’objectiu de beneficiar el conjunt de persones artesanes associades i augmentar el coneixement sobre la producció artesanal alimentària entre els consumidors. Els beneficiaris d’aquesta línia són les entitats associatives d’artesans i artesanes, sense ànim de lucre, que representin els interessos d’una activitat artesanal alimentària inclosa en el repertori d’oficis i regulada reglamentàriament.