El forner Enric Badia Elias guanya el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador
Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Del. Barcelona
query_builder 15 novembre 2023 08:55
event_note Nota de premsa
El forner Enric Badia Elias guanya el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador
Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Del. Barcelona
2 Imatges
Un total de 28 persones han estat guardonades amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari
En el marc del lliurament dels premis, el conseller d’Acció Climàtica ha considerat els artesans dels aliments “una part imprescindible del nostre patrimoni de país” i s’ha compromès a protegir les formes tradicionals de producció d’aliments
El Departament d’Acció Climàtica ha obert dues noves línies d’ajuts destinades a la promoció de productes alimentaris artesans
El conseller David Mascort i el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, amb Enric Badia, guanyador del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador {"name":"2023/11/15/08/44/121994f9-383a-4694-86fc-bc40fa5fde3b.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"144417"}
El forner Enric Badia Elias, del Forn de Pa Elias de Barcelona, ha estat guardonat amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponent a l’edició 2023 que atorga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Badia veu en l’artesania alimentària “una oportunitat per continuar acostant i descobrint la fleca als consumidors, mirant de transmetre d’una manera sincera i senzilla el perquè de les coses dins el nostre ofici, i ser un exemple per a molts altres nois i noies joves a fi que s’interessin per un ofici que cada dia és més ampli i dinàmic”.
El premiat al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador va recollir ahir a la tarda el seu guardó en un acte presidit pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, a l’Ateneu Barcelonès. Durant l’acte, també han estat guardonades 28 persones amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari, un reconeixement a tota una trajectòria professional.
El conseller, acompanyat pel secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha destacat la importància d’aquests guardons, amb els quals “any rere any es fa evident la vitalitat de l’artesania alimentària catalana. Un tipus de produccióque, conjuminant ofici, creativitat, tradició i innovació, produeix aliments que transmeten cultura, història i identitat col·lectiva. I, alhora, també reforcen l’arrelament social i dinamitzen l’economia i el desenvolupament territorial.”
Mascort ha afirmat que el Govern “considera els artesans dels aliments una part imprescindible del nostre patrimoni de país, i, per això, estem compromesos a protegir les seves formes tradicionals de producció i garantir la seva pervivència. El Departament d’Acció Climàtica, mitjançant el Pla estratègic de l’alimentació, ha obert dues noves línies d’ajut destinades a la promoció de productes alimentaris artesans, a més de la que tradicionalment ja disposaven els gremis, d’accés a la promoció dels distintius de qualitat”.
Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va crear l’any 2003 aquest premi, dotat amb 3.000 euros, per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.
En l’edició d’enguany, s’ha premiat Enric Badia Elias, guanyador del premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2023. Segons aquest flequer de Barcelona, aquest ofici “l’ha permès viatjar, conèixer persones increïbles que avui són família, compartir i continuar l’ofici familiar, i gaudir d’una passió de la qual per sort puc viure”.
Enric Badia és la quarta generació del Forn Elias. De ben petit, ja passava estones després de l’escola amb la seva mare i els seus avis a l’obrador, on es distreia amb una massa o jugant a crear “l’entrepà perfecte”. Format a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Barcelona, després de diversos cursos a les escoles del gremi va entrar a formar part del grup Espigues, la selecció nacional de fleca artesana. Amb aquest grup, ha tingut l’oportunitat de participar en els concursos flequers més prestigiosos del món, on ha guanyat diversos premis. En aquests concursos, ha desenvolupat peces de pa molt interessants com el Pa de tres crostons que és un homenatge a Salvador Dalí o el pa sense gluten i amb QR.
Diplomes de Mestre Artesà Alimentari
En el decurs de l’acte, també s’han lliurat 28 diplomes de Mestre Artesà Alimentari. En concret, es tracta de 8 carnissers, cansaladers i xarcuters; 10 forners; 7 pastissers; 2 xurrers, i 1 formatger.
OFICI
NOM
Nom establiment
MUNICIPI
COMARCA
Carnisser-cansalader-xarcuter
Carles Borrull Llurba
Casa Borrull
Reus
Baix Camp
Carnisser-cansalader-xarcuter
Marta Burguet Ruiz
Carnisseria Can Burguet
Blanes
Selva
Carnisser-cansalader-xarcuter
Valentí Fàbregas Alier
Fábregas Xarcuters
Barcelona
Barcelonès
Carnisser-cansalader-xarcuter
Ramon Hernando Martínez
Xarcuteria Hernando Barcelona
Barcelona
Barcelonès
Carnisser-cansalader-xarcuter
David López Palome
Embotits Artesans Gori
Vall d'en Bas, la
Garrotxa
Carnisser-cansalader-xarcuter
Josep Pibernat Rabasseda
Carnisseria Mas Vilà
Santa Coloma de Farners
Selva
Carnisser-cansalader-xarcuter
Laia Valls Vila
Can Valls
Argentona
Maresme
Carnisser-cansalader-xarcuter
Antoni Vigo Pubill
Cansaladeria-xarcuterias Antiga Casa Jaume
Bellver de Cerdanya
Cerdanya
Flequer
Raul Arredondo Rodríguez
Forn de Pa de l’Albi
Albi, l’
Garrigues
Flequer
Georgina Crespo Bosque
Fleca Balmes
Barcelona
Barcelonès
Flequer
Anna Cufiñà Garcia
Fleca Can Francès
Torroella de Montgrí
Baix Empordà
Flequer
Marcel Estrada Solà
Forn de Pa Xata
Capellades
Anoia
Flequer
David Gibert Martínez
Forn de Pa Porterias - Fleques Pa Pa
Peralada
Alt Empordà
Flequer
Joaquim Grimal Rueda
Forn de Pa Grimal
Sant Pol de Mar
Maresme
Flequer
Gerard Griñó Vernet
Forn de Pa Cal Tullet
Espluga de Francolí, l’
Conca de Barberà
Flequer
Maria Josefa Oller Oller
Forn Oller
Barcelona
Barcelonès
Flequer
Josep Tomàs Pàmies Sistaré
Forn Sistaré
Reus
Baix Camp
Flequer
Xavier Pàmies Sistaré
Forn Sistaré
Reus
Baix Camp
Formatger
Ester Ollé Ballús
Formatges Blancafort
Sant Joan de Vilatorrada
Bages
Pastisser
Oriol Carrió Lluch
Pastisseria Carrió
Barcelona
Barcelonès
Pastisser
Joan Cobo Vila
Pastisseria Cobo
Espluga de Francolí, l’
Conca de Barberà
Pastisser
Ma Lourdes Farré Pocallet
Dolceria Farré
Lleida
Segrià
Pastisser
Josep Ma Guash Targarona
Pastisseria Targarona
Igualada
Anoia
Pastisser
Josep Ma Rodríguez Guerola
La Pastisseria Barcelona
Barcelona
Barcelonès
Pastisser
Ma Pilar Rueda Moreno
Pastisseria Ronda
Lleida
Segrià
Pastisser
Miquel Vives Siscart
Pastisseria Casa Vives
Barcelona
Barcelonès
Xurrer
Jèssica Cevallos Zambrano
Xurreria Jessy
Sabadell
Vallès Occidental
Xurrer
Gemma Fernández Casas
Xurreria Palafolls
Palafolls
Maresme
Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat 1.113 diplomes.
En aquest enllaç trobareu les imatges del lliurament del premi i els diplomes: https://we.tl/t-XMVA85uSOZ?utm_campaign=TRN_TDL_05&utm_source=sendgrid&utm_medium=email&trk=TRN_TDL_05.
Prop de 700.000 euros en ajuts per fomentar l’artesania alimentària
Aquest any 2023, en el marc del Pla de l’Estratègia alimentària de Catalunya, s’han obert dues línies d’ajuts relacionades amb la promoció de l’artesania alimentària i petits elaboradors. Una de les línies està pensada per fomentar el relleu generacional de negocis designats com a empreses artesanes d’alimentació, tant si hi ha un vincle familiar com si es tracta d’una aposta independent, que vol ser una ajuda a les dificultats associades a la posada en marxa d’una activitat econòmica d’aquest tipus. En aquesta línia, s’ha concedit un total de 416.988 euros.
L’altra, vol donar suport al compliment de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors. En aquest cas, s’han concedit 126 sol·licituds distribuïts entre 5 gremis amb un total de 94.500 €.
D’altra banda, enguany s’ha tornat a convocar l’ajut adreçat a la promoció i certificació dels productes d’origen i qualitat i l’artesania alimentària, valorat en 170.000 euros, amb l’objectiu de beneficiar el conjunt de persones artesanes associades i augmentar el coneixement sobre la producció artesanal alimentària entre els consumidors. Els beneficiaris d’aquesta línia són les entitats associatives d’artesans i artesanes, sense ànim de lucre, que representin els interessos d’una activitat artesanal alimentària inclosa en el repertori d’oficis i regulada reglamentàriament.