El director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció ha intervingut a l’acte que també ha comptat amb la presència de famílies acollidores
El Departament de Drets Socials ha presentat aquest dimarts a la tarda a Lleida la campanya Acollir és fer família que té per objectiu aconseguir més famílies d’acollida. L’acte ha comptat amb la presència del director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), Josep Maria Forné i Febrer, i diversos testimonis que han explicat la seva experiència al voltant de l’acolliment.
En el transcurs de l’acte, el director de l’ICAA ha explicat que fan falta més famílies acollidores per aportar un entorn familiar a infants i joves que han viscut situacions complicades. Forné ha agraït la presència dels testimonis que han assistit a l’acte per contribuir a sensibilitzar la ciutadania amb els seus exemples.
A l’acte també hi ha intervingut diverses persones que han compartit la seva experiència en l’acolliment, com l’Enric i la Gemma, que conviuen amb un infant que tenen acollit de forma permanent: "Ho teníem pensat des de feia molt temps. L'acolliment és molt bonic. És dur i complex però t'acompanyen, és magnífic i, avisem, enganxa".
La Montse i el Modest van acollir fa nou anys, quan ja tenien 3 filles biològiques que, segons han explicat, van ser qui els va animar a fer-se família acollidora. Per aquesta parella “no s'ha de tenir por a acollir perquè sí, els infants poden tornar amb la seva família, i tant de bo puguin. Quan aculls ho fas pels infants i és meravellós”.
La Merche i en Juan han explicat la seva experiència com a família d’acollida d’urgència i diagnòstic. Després de fer 4 acolliments d’aquest tipus destaquen que són conscients que els infants no es quedaran amb ells, “entre cada acolliment deixem un temps de reflexió per donar-li valor i preparar-nos per un de nou. És molt bonic i un orgull perquè ho fas per ells".
“Vols ensenyar-li què és estimar i t'adones tu reps molt més", així han resumit en Toni i la Gemma la seva experiència amb l’infant amb qui conviuen en un acolliment permanent.
A l’acte també ha compartit el seu testimoni com a infant acollida la Maria. Per ella, "no hi ha pares, mares o fills d'acollida, només hi ha pares, mares i fills. I per a mi ells ho són tot i m'ho van donar tot: amor i afecte".
A la vegueria de Lleida, hi ha actualment 36 infants acollits en 36 famílies acollidores i 9 infants en 9 famílies que participen en el programa de famílies col·laboradores de caps de setmana i vacances, amb dades del mes de setembre de 2023.
L’acolliment en família aliena és una de les formes d’ajut i protecció als infants i adolescents que es troben en una situació familiar que fa que hagin de viure fora de la seva família d’origen. És una mesura alternativa als centres d'acollida que pretén oferir als infants el millor entorn possible fins que la seva família resolgui els problemes que li impedeixen d'ocupar-se'n. Es tracta d’un gest altruista que proporciona un entorn d’estimació, tendresa, comprensió, atenció i dedicació a un infant que ho necessita durant un temps determinat.
A l’acte de Lleida, conduït per l’escriptora Estel Solé, el seguiran els actes de presentació de la campanya que s’aniran fent arreu del país durant aquesta tardor a la Seu d’Urgell (21 de novembre), Amposta (28 de novembre) i Manresa (12 de desembre), i que ja s’han fet en altres indrets del país.
Més informació a acolliment.gencat.cat.