Protecció Civil

Prova de sirenes d'avís de risc químic

Finalitza la prova de sirenes de risc químic del PLASEQCAT a 16 municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental

query_builder   15 novembre 2023 12:08

event_note Nota de premsa

Finalitza la prova de sirenes de risc químic del PLASEQCAT a 16 municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental

 1. Protecció Civil de la Generalitat ha fet sonar les sirenes a les 11.00 h i paral·lelament ha enviat una alerta als telèfons mòbils de la zona per informar que es tracta d’una prova
 2. Les 40 sirenes han sonat de forma correcta en una zona de cobertura on viuen més de 430.000 persones
 3. A la prova han participat activament realitzant l’exercici de confinament un total de 54 centres educatius amb 23.000 persones entre alumnat, professorat i personal d’administració. Destaquen municipis com Cornellà de Llobregat i el Prat de Llobregat amb 10 centres educatius participants; l'Hospitalet de Llobregat i Martorell amb 6 cadascun i Sant Boi de Llobregat amb 5 centres

Avui dimecres, a les 11 hores, ha tingut lloc una prova de les 40 sirenes de risc químic i enviament d’alertes mòbils a 16 municipis afectats per risc químic del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Es tracta de la darrera prova de sirenes que es fa enguany, després de les realitzades al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (20 de setembre); i a diversos municipis de l’Aran, el Bages, el Berguedà, la Selva, el Vallès Oriental i al sector est del Vallès Occidental (18 d’octubre).

A la prova d’avui s’han posat en marxa 40 sirenes de risc químic a 16 municipis del Barcelonès (oest), el Baix Llobregat i el Vallès Occidental (oest):

 1. Barcelonès: Barcelona, Zona Franca i Port (5) i l’Hospitalet de Llobregat (3)
 2. Baix Llobregat: Abrera (2), Cornellà de Llobregat (2), el Prat de Llobregat (5), Esparreguera (1), Martorell (5), Olesa de Montserrat (2), Sant Andreu de la Barca (1), Sant Boi de Llobregat (3), Sant Feliu de Llobregat (1), Sant Joan Despí (2), Santa Coloma de Cervelló (1) i Viladecans (1)
 3. Vallès Occidental: Castellbisbal (3) i Terrassa (3)

D’aquestes, n’hi ha set que són noves i que han sonat per primera vegada: El Prat de Llobregat (3), Castellbisbal (2), Martorell (1) i Esparreguera (1) que no en tenia cap fins ara.

En alguns municipis les sirenes estan ubicades en zones i barris concrets que fa que no siguin audibles pel conjunt de la població. Concretament:

 1. Barcelona: la zona on s’ubiquen les sirenes i on es poden escoltar és a Zona Franca i Port de Barcelona.
 2. L’Hospitalet de Llobregat: les sirenes es troben als barris Centre, Can Serra, Sant Feliu i Bellvitge.
 3. Cornellà de Llobregat: barris Centre, Riera i Almeda.
 4. Esparreguera: Urbanització Can Vinyals.
 5. Santa Coloma de Cervelló: Colònia Güell.
 6. Viladecans: barris orientals – meitat est.
 7. Castellbisbal: Urbanització Costa Blanca i zones industrials.
 8. Terrassa: zona Can Parellada i polígons industrials al sud.

En aquest simulacre no es requeria dur a terme el confinament, tot i que s’animava tothom que pugui a practicar-lo i recordar el consell bàsic en cas d’accident químic: tancar-se a l’edifici on som o el més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l’exterior.

A la prova han participat activament realitzant l’exercici de confinament un total de 54 centres educatius amb 23.000 persones entre alumnat, professorat i personal d’administració. Destaquen municipis com Cornellà de Llobregat i el Prat de Llobregat amb 10 centres educatius participants, i l'Hospitalet de Llobregat i Martorell amb 6 cadascun i Sant Boi de Llobregat amb 5 centres.

Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta per valorar l’audició de les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova. Aquesta enquesta es pot respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals, però permet saber si les sirenes s’han sentit i des d’on.

L’enllaç de l’enquesta és el següent: https://arcg.is/08WG4m

Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’ha enviat de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, si sentiu les sirenes, confineu-vos”.

Abast de la prova de sirenes

La població censada dins la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova d’avui és de 422.681 persones. Per territoris, es distribueixen de la manera següent:

 1. Baix Llobregat: 346.798
 2. Barcelonès: 72.999
 3. Vallès Occidental: 2.884

Els municipis amb més població dins de la zona de cobertura teòrica de les sirenes són:

 1. Sant Boi de Llobregat: 76.737
 2. L’Hospitalet de Llobregat: 72.999
 3. El Prat de Llobregat: 62.666
 4. Cornellà de Llobregat: 43.007
 5. Viladecans: 30.603
 6. Sant Feliu de Llobregat: 28.623
 7. Martorell 28.451
 8. Sant Joan Despí: 24.033
 9. Olesa de Montserrat: 20.596
 10. Sant Andreu de la Barca: 20.574
 11. Abrera: 9.607

A la població anterior cal afegir-hi la que s’estima que es trob als polígons industrials i especialment:

 1. Mercabarna: 15.238 persones
 2. ZAL Port + polígon Pratenc: 12.000 persones
 3. Zona Franca: 10.000 persones
 4. SEAT Martorell: 10.103 persones

Amb aquestes dades, conjuntament amb l’estimació d’ocupació d’altres polígons industrials més petits, la població inclosa dins la zona de cobertura de les sirenes arribar a 500.000 persones.

Pel que fa a la recepció del missatge d’alerta al mòbil, la població censada dins de l’àrea d’abast de les antenes de telefonia que el poden distribuir és de 608.850 persones. Per comarques:

 1. Baix Llobregat: 483.490
 2. Barcelonès: 90.831
 3. Vallès Occidental: 34.529

A la població anterior cal afegir la situada als polígons industrials i, per tant, s’arriba a més de 660.000 persones.

Establiments afectats per la normativa d’accidents greus a Catalunya

Als municipis on es fa la prova se situen 39 establiments de risc químic que formen part de l’abast del PLASEQCAT:

 1. Barcelonès (Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat): 18 establiments (16 nivell alt, 1 nivell baix i 1 aparcament intermodal mercaderies perilloses).
 2. Baix Llobregat (Abrera, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Cervelló i Viladecans): 12 establiments (nivell alt i 4 nivell baix).
 3. Vallès Occidental (Castellbisbal i Terrassa): 9 establiments (4 nivell alt i 5 nivell baix).

Per aquests establiments, el PLASEQCAT estableix que en cas d’accident químic que pugui afectar a l’exterior greument correspon el confinament de la població d'acord amb les dades i estudis d’accidents facilitats per Seguretat Industrial.

Objectius de la prova

La prova de sirenes té per objectius:

 1. Permetre a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activin les sirenes de risc químic a la zona on es trobi.
 2. Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT i l’enviament de les alertes de protecció civil a telèfons mòbils.
 3. Comprovar l’activació del so de les sirenes i revaluar, si s’escau, els radis estimats de percepció / cobertura. Per aconseguir aquest objectiu s’ha dissenyat una enquesta de valoració.
 4. Comprovar el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic.
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia