Justícia, Drets i Memòria

Inauguració de l'exposició ¿Rere el vidre¿.

"Rere el vidre", una exposició per reivindicar les relacions filioparentals en l'àmbit penitenciari

query_builder   15 novembre 2023 14:02

event_note Nota de premsa

"Rere el vidre", una exposició per reivindicar les relacions filioparentals en l'àmbit penitenciari

El CEJFE acull la primera mostra fotogràfica sobre l’exercici de la parentalitat als centres penitenciaris

S’emmarca en la I Jornada de Comunitat de Pràctiques de la Responsabilitat Parental

El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) del Departament de Justícia, Drets i Memòria ha inaugurat aquest dimecres, 15 de novembre, l’exposició fotogràfica “Rere el vidre”, la primera mostra fotogràfica dels projectes que s’han dut a terme en els centres penitenciaris per potenciar l’exercici de la parentalitat, en el marc de la I Jornada de la Comunitat de Pràctiques (CoP) de Responsabilitat Parental.

La sala d’exposicions del CEJFE acull més d’un centenar de fotografies sobre les activitats que ha liderat la CoP de Responsabilitat Parental per promoure les cures familiars i les relacions filioparentals a tots els centres penitenciaris, entre les quals hi ha els tallers artístics o la participació en festivals com ara elPetit (Festival Internacional d’Arts per a la Primera Infància), entre d’altres.

Les comissàries de la mostra, produïda pel CEJFE, són Ángela Peinado, tècnica de l’Àrea Artística del Servei de Rehabilitació, i Helena Cabo, artista, pedagoga i fundadora del Projecte Nius. Peinado explica que aquesta exposició pretén “ser un tastet de les activitats que han dut a terme els diferents grups de Responsabilitat Parental de tots els centres penitenciaris, des de 2017, especialment amb l’impuls de la comunitat de pràctiques creada el 2022”.

Cabo recorda que “protegir els drets de totes les famílies ens humanitza i ens apropa a la pau social. Una pau plena d’actes de respecte, de responsabilitat i d’empoderament, en què guanya la creença que cuidar és prioritari, que és possible, ara i avui, tant a dins com a fora dels centres penitenciaris”. “Rere el vidre” mostra les necessitats, dificultats i virtuts de les famílies que es relacionen en els centres penitenciaris.


I Jornada de Comunitat de Pràctiques de la Responsabilitat Parental

La primera Jornada de la Comunitat de Pràctiques de Responsabilitat Parental, organitzada pel CEJFE, ha girat al voltant de les diferents accions que s’han dut a terme durant el curs 2022/2023 sota el paradigma de les cures, així com la manera d’exercir la parentalitat en l’àmbit penitenciari.

La inauguració de la Jornada ha estat a càrrec de la directora del CEJFE, Encarna Bodelón, i la subdirectora general de Programes de Rehabilitació i Sanitat, Gemma Torres. També hi han participat, entre d’altres, Núria Pujol, membre de la CoP de Responsabilitat Parental, i Rodrigo Carcedo, professor titular a la Facultat de Psicologia de la Universitat de Salamanca i coordinador del projecte Hiprifam.

Carcedo ha presentat el projecte i ha explicat que es tracta d’una unitat d’atenció psicològica als fills de les persones empresonades i a les seves famílies. També ha destacat que la unitat està fent un estudi per constatar l’evidència científica respecte de la importància del tractament psicològic que reben els familiars i menors de persones privades de llibertat.

Durant la jornada s’ha incidit en la necessitat de trencar les barreres estructurals per apropar les relacions filioparentals i aconseguir crear espais menys hostils i més amables amb els menors implicats, per pal·liar els efectes negatius d’una estructura rígida i impulsar les habilitats parentals, per esdevenir responsables de la cura de la infància i reforçar els vincles amb la comunitat.


Un any en funcionament

La CoP de Responsabilitat Parental va néixer gràcies a la primera Jornada sobre la Responsabilitat Parental, celebrada al CEJFE el 2022, en què es va analitzar l’impacte que genera als infants que els seus progenitors hagin d’ingressar en un centre penitenciari i es va considerar que exercir el rol del pare o la mare pot ser un factor protector de la reincidència delictiva. S'ha comprovat que treballar les habilitats parentals és un element clau per afavorir els valors prosocials i els vincles filioparentals, i que dona pas al desistiment de la conducta delictiva.

Aquest grup de treball multidisciplinari ofereix un espai als professionals de l’àmbit penitenciari i de les entitats que hi estan vinculades, per poder treballar de manera conjunta i sota un mateix paràmetre la responsabilitat parental a tots els centres penitenciaris de Catalunya.

6  

Imatges

Inauguració de l'exposició ¿Rere el vidre¿.

Inauguració de l'exposició ¿Rere el vidre¿. 233870

Inauguració de l'exposició 'Rere el vidre'.

Inauguració de l'exposició 'Rere el vidre'. 207487

Inauguració de l'exposició ¿Rere el vidre¿.

Inauguració de l'exposició ¿Rere el vidre¿. 150160

Inauguració de l'exposició ¿Rere el vidre¿.

Inauguració de l'exposició ¿Rere el vidre¿. 186655

I Jornada de la Comunitat de Pràctiques (CoP) de Responsabilitat Parental.

I Jornada de la Comunitat de Pràctiques (CoP) de Responsabilitat Parental. 156311

I Jornada de la Comunitat de Pràctiques (CoP) de Responsabilitat Parental.

I Jornada de la Comunitat de Pràctiques (CoP) de Responsabilitat Parental. 139813

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia