Delegació a l'Alt Pirineu i Aran

Projecte de cultura comunitària.

El Departament de Cultura destina 2 milions d'euros a projectes de cultura comunitària i transformació social

query_builder   15 novembre 2023 18:19

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura destina 2 milions d'euros a projectes de cultura comunitària i transformació social

  1. Obert el termini per sol·licitar ajuts per reforçar projectes de caire social amb l’objectiu de millorar les capacitats i les condicions de vida de les persones.
  2. És una línia d’ajuts transversal que inclou les arts visuals, audiovisuals i escèniques, la música, les lletres i la cultura popular.
  3. En la primera edició d’aquests ajuts, corresponent als anys 2023-2024, es van subvencionar tres projectes de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, presentats per l'Associació Cultural Tartera, l'Associació Festiva i Cultural de Tragó, i el Grup de Recerca de Cerdanya.

El Departament de Cultura convoca, per segona vegada, la línia de suport a les entitats que desenvolupen projectes de cultura comunitària i transformació social. La convocatòria busca reforçar els projectes de caire social que, a través de la pràctica cultural en contextos comunitaris i participatius, tenen la voluntat de millorar les capacitats i les condicions de vida de persones i col·lectius, transformant l’entorn sociocultural del qual formen part.

Les subvencions, impulsades a través de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques, ja es poden sol·licitar. Són de caràcter biennal i compten amb una dotació total de 2 milions d’euros per al conjunt de Catalunya. Es poden demanar fins al 29 de novembre, i poden optar-hi entitats privades sense ànim de lucre i cooperatives.

Es tracta d’una línia transversal que inclou els àmbits d'arts visuals, audiovisuals, arts escèniques, música, lletres, cultura popular i altres expressions culturals en què es potenciï la creació col·lectiva i les relacions amb la comunitat i amb sectors específics de la ciutadania vinculats a l’entorn on es desenvolupen. Poden ser iniciatives adreçades a tota la població o, específicament, a col·lectius en situació de vulnerabilitat o en risc d'exclusió social per motius econòmics, de diversitat funcional, generacional, ètnica, cultural, de gènere o altres. Igualment, s’hi poden acollir programes i activitats formatives o educatives destinades a la capacitació de les persones que hi participen a través de les arts visuals i audiovisuals, les arts escèniques, la música, les lletres, la cultura popular i altres expressions culturals, com a pas previ a la creació col·lectiva o la participació en un projecte comunitari.

La quantia de la subvenció per a cada sol·licitant és d'un màxim de 20.000 euros, i en cap cas pot ser superior al 70% de les despeses subvencionables del projecte. L'execució de les activitats s'ha de fer durant el bienni objecte de la convocatòria (2024-2025) i, en tot cas, ha d'acabar abans del 31 de desembre del 2025.

La iniciativa s’emmarca en la voluntat del Departament de Cultura d’enfortir els mecanismes de garantia de drets, d’inclusió cultural i de reconeixement i suport a les entitats socials que lideren projectes de cultura comunitària. De fet, un dels eixos principals de treball del Departament de Cultura en aquesta legislatura és garantir que tothom tingui accés a la cultura. Per això, es treballa en la futura Llei de drets culturals, que tindrà com a objectius garantir la lliure participació, la creació i l’accés de tota la ciutadania a la vida cultural, així com reforçar la protecció dels drets de les persones que treballen en el sector.

Tres projectes de l'Alt Pirineu i Aran finançats en la convocatòria 2022-2023

En la primera edició d’aquests ajuts, corresponent als anys 2022 i 2023 i dotada amb 1,6 milions d’euros, es van subvencionar 199 projectes de tot Catalunya, que van incloure diferents àmbits d’actuació: arts visuals, audiovisuals, arts escèniques, música, lletres, cultura popular i altres expressions culturals. Això vol dir que es van subvencionar el 88% de tots els projectes que es van presentar a la convocatòria.

A la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, es van subvencionar tres projectes, presentats per l'Associació Cultural Tartera, l'Associació Festiva i Cultural de Tragó, i el Grup de Recerca de Cerdanya. L'Associació Cultural Tartera va rebre 2.994 euros per al Taller Tartera, a la Seu d'Urgell. Pel que fa a l'Associació Festiva i Cultural de Tragó, el Departament va finançar amb 4.283 euros un projecte de cohesió comunitària desenvolupat a Tragó, Nuncarga i Peramola. Finalment, el Grup de Recerca de Cerdanya va rebre 9.843 euros per al projecte "Carlit - Cultura comunitària transformadora a Cerdanya".

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia