Diferents experts abordaran a la UdL reptes dels joves com són l’emancipació, l’equitat, el benestar i la participació

També serà un espai de trobada per als 120 investigadors, professionals i responsables de joventut inscrits a l’esdeveniment

La Secretària d’Infància, Adolescència i Joventut (SIAJ), Núria Valls i Carol, inaugurarà avui dijous a les 16h de la tarda al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida (UdL) —a Lleida ciutat— el XXIV Fòrum d’Estudis sobre la Joventut. Ho farà acompanyada del vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida, Joan Josep Busqueta Riu, i del regidor de Joventut, Educació, Ocupació, Festes i Igualtat de la Paeria de Lleida, Xavier Blanco Pérez.

Amb el lema “OK Boomers. Deixeu pas. Cap a les polítiques de joventut 2030", la trobada —organitzada per l’Agència Catalana de la Joventut i la Direcció General de Joventut— acollirà avui dijous i demà divendres diferents ponències i xerrades amb la participació d’experts i estudiosos en l’àmbit de l’economia, la sociologia, l’educació, la salut o la llengua.

El Fòrum abordarà en aquesta edició els diferents reptes i necessitats dels joves en quatre dels àmbits definits pel propi Pla: l’emancipació, l’equitat, el benestar i la participació. Així mateix, la preocupació per l’ús del català entre joves també serà ben present en aquesta 24a edició del Fòrum per mitjà del taller “Drets lingüístics”, que es farà demà al matí.

Per a avui dijous, el Fòrum ha programat una xerrada on s’exposaran iniciatives culturals on els joves hi tenen el protagonisme gràcies als seus processos creatius, com són el Festival Z de Girona i L’Assemblea de les Arts Escèniques.

La salut emocional i mental també tindrà el focus en aquesta primera jornada a través de la ponència “Els factors socials i laborals de la crisi de salut mental juvenil”, que anirà a càrrec de la professora Mireia Bolíbar (UAB).

Com a visió transversal de la situació de la població jove, la jornada d’avui comptarà així mateix amb una taula rodona amb el director del CEO, Jordi Muñoz Mendoza, la investigadora Alba Lanau Sánchez, i el sociòleg i tècnic de l’Observatori Català de la Joventut, Pau Serracant i Melendres.

Finalment, la primera sessió del Fòrum es clourà amb una acció teatral a càrrec del grup de joves de CRUMA, el Taller d’Arts Escèniques de Tàrrega, que abordaran els reptes i les necessitats de les persones joves des d’un altre punt de vista. 

El Fòrum convoca aquests dos dies a Lleida un total de 120 professionals de joventut, responsables polítics, membres d’equips de recerca i d’entitats juvenils, entre d’altres. Així mateix, el Fòrum es podrà seguir a la xarxa X a través de l’etiqueta #FòrumLleida i del compte de @joventutcat.

Històric del Fòrum de la Joventut

Unes 2.100 persones i ponents de prestigi internacional -com són Michel Maffesoli o Saskia Sassen- han participat en les 23 edicions anteriors del Fòrum, en les quals s’han analitzat aspectes que afecten la vida de les persones joves des de diferents perspectives d’anàlisi.

La iniciativa d’organitzar el Fòrum va sorgir de l’impuls d’un grup de treball format per membres de la coordinació territorial de Joventut a Lleida i per professors de la UdL de diverses disciplines. D’aquest grup de treball també n’han sorgit diversos espais acadèmics d’estudis sobre la joventut.


2  

Imatges

Moment de la ponència ¿L¿aposta dels ens locals en polítiques de joventut. Una mirada específica a la demarcació de Lleida¿, durant el Pre-Fòrum aquest matí.

Moment de la ponència ¿L¿aposta dels ens locals en polítiques de joventut. Una mirada específica a la demarcació de Lleida¿, durant el Pre-Fòrum aquest matí. 291048

Imatge del Fòrum de Lleida

Imatge del Fòrum de Lleida 151270