- El conseller de Recerca i Universitats fa una anàlisi del sistema català de recerca i universitats i enumera els reptes de futur com ara la necessitat de millorar els índex de transferència de coneixement i d’innovació
- Nadal desmenteix tòpics i subratlla l’alt índex d’ocupabilitat dels universitaris, així com la retenció i captació de talent del sistema
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha protagonitzat aquest matí la conferència-col·loqui del Fòrum Europa Tribuna Catalunya, en què ha realitzat una anàlisi del sistema català de recerca i universitats i ha enumerat els diversos reptes de futur. El conseller ha fet una diagnosi “molt positiva” del sistema de coneixement del país al que ha definit com “un model d’èxit i d’excel·lència de centres de recerca i universitats que atresora una gran capacitat i projecció internacional”.
En aquest sentit, el conseller Nadal ha destacat la importància de reforçar les sinergies entre els centres de recerca i les universitats de Catalunya: “És evident que no pot existir recerca sense docència, de la mateixa forma que no podem tenir docència sense recerca, i per aquesta raó estem avançant tots plegats en el consens al voltant d’un document d’entesa per aprofundir la relació entre les universitats i els centres CERCA”.
En la seva diagnosi, el conseller Nadal ha volgut desmuntar alguns tòpics. les bones dades d’ocupabilitat de persones titulades a les universitats catalanes, “No és cert que les universitats siguin fàbriques d’aturats. La darrera enquesta de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) mostra que hi ha plena ocupació, del 95%, entre els estudiants amb una titulació de grau i màster” ha sentenciat Nadal. El conseller també ha ressaltat els índex elevats de captació de talent científic com a indicador de dinamisme del sistema: “Fins a un 33% del personal investigador dels centres CERCA és estranger, els científics internacionals vénen a Catalunya de la mateixa forma que els nostres investigadors també surten fora en una mobilitat de doble via molt positiva”.
A més, durant la seva intervenció el titular de Recerca i Universitats ha fet una crida a “ser proactius en la defensa del model català de sistema de coneixement” i ha subratllat el fet que després de 13 anys de restriccions pressupostàries que han afectat en diferents àmbits les universitats, l’actual Govern està posant tots els mitjans i el finançament necessari per revertir la situació. D’una banda, fent front al problema de l’envelliment de les plantilles i l’excés de professorat associat amb la posada en funcionament del Pla de xoc a favor del relleu generacional i contra la precarització per afavorir l’estabilització del personal docent. De l’altra, amb l’increment del Pla d’Inversions Universitàries per renovar les instal·lacions més obsoletes del campus universitaris, amb una inversió en el pressupost de 51 milions d’euros en infraestructures i equipaments de les universitats públiques, 15 milions més que l’any passat.
Entre els reptes de futur del sistema català d’universitats i de recerca , el conseller ha fet èmfasi en la necessitat de seguir avançant en el foment de la transferència de coneixement i la innovació. “Dotarem de major musculatura la nova Direcció General de Transferència i Societat del Coneixement per incentivar el transvasament de coneixement i tecnologia des de la recerca al món de l’empresa, enfortint la col·laboració amb el teixit productiu, amb l’horitzó d’igualar-nos als índex d’innovació dels països més avançats de al Unió Europea”, ha assenyalat el conseller Nadal.
Un altre repte important amb vista als proper anys té a veure amb les noves formes de docència i d’aprenentatge a les universitats. Conceptes com la formació permanent al llarg de la vida, les certificacions amb microcredencials, o l’adaptació dels currículums a les noves realitats, són aspectes que les universitats han de tenir en compte en un moment de canvi tecnològic i d’adquisició de coneixements com l’actual.
Reconeixement acadèmic del català
Respecte a la llengua, el conseller ha destacat que es tracta d’un tema que cal tractar amb normalitat. Partint de la premissa que el català és la llengua pròpia de Catalunya, Nadal ha incidit en el necessari reconeixement acadèmic i pràctic que el català ha de tenir a les aules però deixant clar que en cap cas aquesta consideració vagi en detriment de les altres llengües. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que “les llengües són un valor i no es pot prescindir de cap, totes han de tenir el seu reconeixement”. Tanmateix, el conseller ha insistint en què cal que les universitats respectin la llengua de docència matriculada pels estudiants i, en cas d’incompliment, gestionar adequadament els casos concrets per esmenar la situació.
Una altra qüestió abordada pel conseller ha estat la creació del protocol-guia contra l’assetjament sexual en l’àmbit universitari impulsat per la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) en col·laboració amb el Departament d’Igualtat i Feminismes. En aquest punt, el conseller Nadal ha estat taxatiu i ha afirmat que “serem implacables i contundents en la lluita contra l’assetjament per aplicar la diligència deguda en l’acompanyament de les víctimes”.