President

El president amb Josep Maria Vallès (fotografia: Jordi Bedmar)

President Aragonès: "Catalunya ha construït un model judicial propi que ha esdevingut una peça d'una democràcia més forta"

query_builder   16 novembre 2023 18:44

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Catalunya ha construït un model judicial propi que ha esdevingut una peça d'una democràcia més forta"

  1. El cap de l’Executiu, acompanyat de la consellera de Justícia, ha encapçalat l’acte amb motiu del Dia de la Justícia, durant el qual el Govern ha distingit l’exconseller Josep Maria Vallès, amb el Premi Justícia 2023

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha remarcat aquesta tarda, durant l’acte amb motiu del Dia de la Justícia, que, “en els darrers 40 anys, Catalunya ha construït un model judicial propi, malgrat totes les limitacions competencials”, que, ha subratllat, “ha esdevingut una peça d’una democràcia més forta, entenent la justícia com un actor clau per a la garantia de drets i oportunitats per a tothom”.

El president Aragonès amb l'exconseller Josep Maria Vallès (fotografia: Jordi Bedmar)
El president Aragonès amb l'exconseller Josep Maria Vallès (fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2023/11/16/18/43/b7ad40f8-6f5b-4b55-b973-d5f351f8f2b9.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":102357}

Durant l’acte, en què també ha participat la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, el Govern ha distingit l’exconseller de Justícia, Josep Maria Vallès i Casadevall (2003-2006) amb el Premi Justícia 2023, la distinció més alta que atorga la Generalitat en aquest àmbit. El Consell Executiu va decidir el passat 31 d’octubre atorgar-li aquesta distinció pel seu paper en la planificació integral i l’impuls en la construcció d’equipaments judicials i penitenciaris, aportant una substantiva modernització de les infraestructures d’administració de justícia i l’execució penal del país. En l’acte també s’han lliurat diverses distincions a professionals de l’àmbit jurídic, entre les quals hi ha set medalles d’honor i sis mencions honorífiques (enllaç per a més informació).

El cap de l’Executiu ha valorat la figura de Josep Maria Vallès com “un referent”, que “va apostar per un camí de polítiques de rehabilitació, que continua a dia d’avui com un dels eixos principals quan parlem de justícia i del sistema penitenciari a Catalunya”. En aquest sentit, ha fet notar que “l’objectiu del sistema penitenciari és la reinserció en la societat, que s’ha de produir amb seguretat i garanties per a les persones que transiten cap a la llibertat”. “I les polítiques que seguim impulsant van en aquesta línia, perquè una reinserció garantida és sinònim d’una societat més lliure i segura”, ha reblat.

El president i la consellera amb Josep Maria Vallès (fotografia: Jordi Bedmar)
El president i la consellera amb Josep Maria Vallès (fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2023/11/16/18/44/839d8a1d-73f1-4d43-a632-cd8138569d33.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":101112}

En aquesta mateixa línia, el president ha assenyalat que el Govern ha projectat nous equipaments judicials, com el Fòrum de Tarragona, Martorell i Santa Coloma. Ha posat de relleu que “la justícia és un dels serveis públics fonamentals que garanteix l'aplicació de les lleis i, per tant, els drets i llibertats de la ciutadania”. “I, per tant, hem de continuar apostant per un sistema de justícia modern, avançat i que situï el ciutadà al centre de la seva actuació”, ha conclòs.

En l’acte també ha intervingut la consellera de Justícia, que ha destacat la figura de l’exconseller Vallès “com a servidor públic exemplar, però també com una persona que sap mirar més enllà, que ha fet de la política un deure cívic envers la societat”. Gemma Ubasart ha destacat que, durant el seu mandat, “Vallès va establir les bases per a la creació de cinc nou centres penitenciaris, va impulsar la creació i remodelació de vint-i-sis nous edificis judicials i va elaborar el Llibre Verd de la Justícia, que marcava camí a seguir per la modernització de l’administració de justícia”.

La consellera també ha posat en valor “l’excel·lent tasca” de les persones guardonades: “Heu servit a l’objectiu últim, que és el d’aconseguir una administració de justícia més propera, més eficient i de major qualitat, que es consolidi com un autèntic servei públic a la ciutadania”. Ha reivindicat l’objectiu d’avançar cap a nous paradigmes, com son la gestió alternativa de conflictes i la justícia restaurativa, i ha demanat als premiats compromís per “transitar d’una justícia retributiva i punitiva cap a una més humanista, que situï al centre de la política a les persones, a la víctima”.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia