- Més de 60 professionals han realitzat un debat i aportacions que servirà per establir la nova política pública destinada a les persones joves i adultes que han abandonat prematurament els estudis
Avui s’ha celebrat la jornada sobre el projecte Noves oportunitats al llarg de la vida, presentat per l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, amb l’objectiu de fer un pas endavant en la política pública actual per a la inserció al mercat laboral de persones que van deixar prematurament els estudis.
A la jornada, que ha estat de caràcter tècnic, hi han participat més de 60 professionals procedents de diferents departaments, organitzacions, centres formatius, així com persones expertes amb competència en aquesta política pública.
Els objectius de la jornada han estat l’anàlisi dels serveis i recursos actuals, la recollida de diferents punts de vista i aportacions dels diferents agents i actors participants, i la generació del debat necessari per consensuar les bases per a un nou marc d’actuació de noves oportunitats al llarg de la vida.
Per generar aquestes sinergies entre els diferents actors participants i obtenir una síntesi de resultats i noves propostes d’horitzons, la jornada s’ha estructurat en tres eixos de treball:
- L’anàlisi del marc normatiu i reconeixement, en què s’ha analitzat la normativa actual per establir els límits d’un nou marc normatiu enfocat a la realitat actual, així com per reconèixer la diversitat i singularitat dels recursos destinats a les Noves oportunitats al llarg de la vida.
- Estudiar la realitat actual en termes de finançament, en què hi ha diverses titularitats i fórmules de finançament.
- Organització de la cartera de serveis i perfils professionals.
El resultat de la jornada ha estat la base per a l’elaboració del Document de bases del model català de noves oportunitats al llarg de la vida, que serà debatut i aprovat en el marc de la Comissió Rectora del Sistema FPCAT.
En l’acte de cloenda de la jornada, el president executiu de l’Agència FPCAT, Fabian Mohedano, ha explicat: “Avui és un punt de partida per a l’impuls de la política pública de noves oportunitats. Una política que ha de vetllar per flexibilitzar al màxim els serveis amb l’objectiu que moltes persones trobin un camí d’impuls de la seva trajectòria formativa i professional”.
Per altra banda, la secretària general del Departament de la Presidència, Núria Cuenca ha afirmat: “Aquest impuls només serà possible des de la generositat i el reconeixement mutu de les parts per construir un nou horitzó de política pública que millori les condicions d’una part de la ciutadania que requereix d’un reforç en l’acompanyament”.
Aquesta nova política pública integra tant els recursos de formació per al conjunt de les persones adultes com els recursos específics de noves oportunitats que es desenvolupen com a mesures compensatòries per a aquelles persones joves que han abandonat prematurament el sistema educatiu.
Posteriorment, el Govern impulsarà un Acord de Govern que permeti presentar un projecte de llei al Parlament el 2024. L’objectiu és que compti amb un suport majoritari. El Ple monogràfic d’educació va acordar impulsar aquesta nova política pública els dies 27, 28 i 29 de juny de 2023.
Noves oportunitats al llarg de la vida
Les noves oportunitats al llarg de la vida es defineixen com un recurs compensatori adreçat a persones que han abandonat prematurament els estudis i que necessiten un suport específic d’acompanyament i inserció en el mercat laboral, a través d’actuacions integrades d’orientació i de formació en competències, tant tècniques com transversals i bàsiques. En definitiva, es tracta de l’adaptació de l’itinerari personal, formatiu i professional d’un perfil de persones que requereixen un acompanyament més intens.
Actualment a Catalunya hi ha prop de 250 centres de noves oportunitats per a persones joves i escoles de formació de persones adultes, que seran reconeguts com a nous centres de noves oportunitats al llarg de la vida. El reconeixement d’aquesta nova tipologia de centre anirà acompanyat d’un nou marc normatiu per millorar el model de finançament, renovar la cartera de serveis i adequar i adaptar els perfils professionals als nous reptes.