Drets Socials

Residència de Reus

La Residència de Reus haurà de deixar l'actual edifici per la necessitat de les reformes

query_builder   20 novembre 2023 18:07

event_note Nota de premsa

La Residència de Reus haurà de deixar l'actual edifici per la necessitat de les reformes

  1. L’existència de problemes estructurals fa inviable que es puguin fer les obres necessàries sense risc per als residents
  2. Avui s’ha informat a les famílies i als treballadors sobre els informes tècnics que expliquen la necessitat d’aquest trasllat temporal
  3. Departament i plantilla coincideixen que cal prioritzar que el màxim nombre de residents estiguin junts i que puguin triar on anar
  4. El Departament de Drets Socials ha reiterat el seu compromís de mantenir la residència pública de Reus amb tots els llocs de treball i de trobar una solució definitiva sobre la nova ubicació abans d’acabar l’any

Nova trobada de representants del Departament de Drets Socials amb familiars, professionals i representants sindicals de la residència pública de gent gran de Reus. Tal i com es va acordar en la darrera reunió, avui s’ha donat a conèixer el resultat de l’informe sobre l’estat de les instal·lacions. L’informe és concloent: l’existència de problemes estructurals fa inviable que es puguin fer les obres necessàries en l’edifici sense traslladar els residents.

Aquestes problemàtiques estructurals són sobretot de tres tipus: legionel·losi, risc d’incendi i risc estructural. Tot i que cap resident s’ha infectat i que se segueix un tractament amb clor sota control de Salut Pública, les canonades estan afectades per legionel·losi i caldria canviar tota la fontaneria per poder-la eliminar. En segon lloc, per complir la normativa d’incendi, caldria fer entre d’altres un buit per a l’ascensor que afectaria totes les plantes. I en tercer lloc, les façanes, de formigó, estan afectades per la humitat i el pas del temps i, tot i que s’han fet actuacions puntuals amb la instal·lació de malles, caldria una solució més definitiva.

En ser un edifici vell, tampoc no es compleix amb la normativa d’accessibilitat, ni amb la distribució d’espais pròpia d’una residència del segle XXI. També caldria millorar-ne els aïllaments.

Per tant, tot i insistir que ni els usuaris ni els professionals estan en risc, “a l’edifici no ens podem quedar”, conclou el secretari general del departament, Oriol Amorós i March, que també insisteix: “Hem de deixar l’edifici per responsabilitat, però la residència no tanca”.

Avui s’ha tornat a manifestar el compromís del Departament de Drets Socials amb la continuïtat de la residència pública de Reus i amb el manteniment de tots els llocs de treball. És més, també es vetlla per les treballadores i treballadors d’empreses proveïdores, com pot ser la neteja o la cuina.


Un trasllat temporal

Per tant, caldrà un trasllat temporal del servei i el departament baralla diverses opcions, “prioritzant que residents i treballadors vagin el més junts possible i respectant les preferències dels usuaris”. Una de les possibilitats és llogar les instal·lacions d’una residència nova i buida que hi ha a Reus mateix. El Departament està negociant amb la propietat, però aquesta és una negociació complexa i cal preveure altres escenaris.

Una altra possibilitat és el trasllat a la residència pública de la Mercè de Tarragona, a unes habitacions que estan per estrenar, i a la residència municipal Horts de Miró de Reus. Entre un i altre centre, cabrien el 90% dels residents i la resta s’ubicarien en places públiques d’altres residències del mateix Reus o de la rodalia. De fet, ja hi ha un 15% dels usuaris que han manifestat de manera informal la seva preferència per a aquesta darrera opció.

També s’havia explorat la possibilitat de l’antic hospital de Reus, però s’ha descartat per la complexitat de les obres d’adaptació necessàries.


Diàleg i consens

Tant aquestes opcions per al trasllat temporal com d’altres que s’han barallat es busquen de la mà i en total sintonia amb l’Ajuntament de Reus i amb voluntat de consens amb treballadors i famílies dels residents. “La nostra aposta és la transparència”, subratlla el secretari general.

De manera immediata, es constituirà un període negociador amb els treballadors i una comissió mixta entre el Departament de Drets Socials i l’Ajuntament de Reus per trobar la solució definitiva. També es començaran a recollir de manera formal les preferències de residents i famílies per al trasllat temporal del centre.

Els trasllats dels residents, que es faran en grups petits i de manera gradual, començarien la segona quinzena de gener i duraran el temps necessari per fer-los amb la màxima garantia per al benestar dels residents. Es mantindrà un equip d’informació i seguiment de la residència de gent gran de Reus per a famílies i professionals, que es perllongarà més enllà del trasllat del centre.


Solució definitiva abans que acabi l’any

Pel que fa a la ubicació definitiva de la residència pública de gent gran de Reus, es farà pública abans que acabi l’any, per tant, quan es comencin a fer trasllats, ja es coneixerà.

Una de les opcions seria la rehabilitació de l’actual edifici, però, com que és propietat de l’Institut de la Seguretat Social, l’Estat espanyol hauria d’entrar en la negociació. Una altra possibilitat seria construir un centre de nova planta a Reus, possibilitat que ja s’està estudiant amb l’Ajuntament per les possibles parcel·les i afectacions urbanístiques.


Segueix l’actualitat del Departament a les xarxes:

Twitter @dsocialscat|Instagram @dsocialscat

Facebook @dsocialscat|Youtube Drets Socials


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia