Empresa i Treball

Catalunya compta amb 320 startups `deeptech¿, un 10% més que l¿any passat

Catalunya compta amb 320 startups 'deeptech', un 10% més que l'any passat

query_builder   21 novembre 2023 14:23

event_note Nota de premsa

Catalunya compta amb 320 startups 'deeptech', un 10% més que l'any passat

  1. Segons un informe del Govern, fet a través d’ACCIÓ, aquestes empreses ocupen 2.340 persones (un 35% més) i facturen 161 milions d’euros (un 30% més)
  2. Les ‘deeptech’, altament estratègiques per a l’economia i societat, són startups amb arrels en la ciència, la tecnologia o l’enginyeria, que requereixen talent de l’àmbit STEM i que desenvolupen coneixement i tecnologia pioners
  3. L’ecosistema ‘deeptech’ català treballa sobretot en els àmbits de la biotecnologia (40% del total), la intel·ligència artificial (25%), els materials de frontera (11%), la robòtica (8%) i la fotònica (5%)
  4. El Govern ha destinat 12,4 milions d’euros en ajuts per garantir els primers anys de vida de 152 startups ‘deeptech’, és a dir, la meitat de l’ecosistema

Catalunya compta amb 320 startups deeptech (dades 2022), un 10% més que l’any passat, segons un estudi del Govern, impulsat a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, fet públic aquest dilluns i que radiografia aquest ecosistema. Les deeptech són startups amb arrels en la ciència, la tecnologia o l’enginyeria, que requereixen talent amb coneixements STEM i que desenvolupen coneixement i tecnologia pioners per donar resposta a reptes mundials.

L’informe posa de manifest la importància estratègica d’aquestes empreses per a l’economia i societat catalanes i subratlla el creixement d’aquest ecosistema al país. Així, les 320 startups deeptech generen actualment 2.340 llocs de treball (un 35% més que l’any passat) i una facturació de 161 milions d’euros (un 30% més).

Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, “les startup deeptech catalanes són la llavor de la Catalunya del futur i la punta de llança de la nostra economia: aglutinen el millor coneixement generat al món de la ciència, la tecnologia o l’enginyeria i ho transformen en oportunitats empresarials que beneficien al conjunt de la societat”.

En aquest sentit, Castellanos subratlla que “sense empreses deeptech no podrem fer front amb totes les nostres capacitats a desafiaments que ens porta l’emergència climàtica com l’escassetat d’aigua, per exemple, així com la necessitat de guanyar sobirania tecnològica o la millora de les condicions de vida i la salut”. “Per això aquest ecosistema és altament estratègic per Catalunya i és tan rellevant que el nombre d’empreses deeptech creixi un 10% en l’últim any”, assegura. De fet, el secretari i conseller delegat d’ACCIÓ apunta que “el 55% de les startups deeptech s’ha creat en els darrers cinc anys, fet que demostra el dinamisme de l’ecosistema a Catalunya”.

Radiografia de l’ecosistema

Segons l’estudi d’ACCIÓ, les deeptech representen el 15,8% de l’ecosistema de startups català. Es dediquen principalment a la biotecnologia (40%), la IA (25%), els materials sostenibles i de frontera (11%) -és a dir, aquells materials dissenyats o sintetitzats que ofereixen millores en la funcionalitat o noves propietats davant d’altres matèries convencionals-, la robòtica (8%) i la fotònica (5%). També destaquen àmbits com les bateries i l’energia neta, la supercomputació, el blockchain, els semiconductors i la quàntica.

D’altra banda, el 43% d’aquestes startups deeptech són spin-offs, és a dir, han sorgit de l’àmbit universitari o de la recerca, i el 46% de les empreses tenen alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. L’informe també analitza el perfil dels professionals d’aquestes empreses. En aquest sentit, conclou que el 33% de les startups deeptech compta amb almenys un fundador estranger; un 42% en el cas dels treballadors. L’ecosistema deeptech català el conformen altres agents a banda de startups, com ara 44 centres generadors de spin-offs (universitats, grups de recerca, hospitals...), 12 incubadores i acceleradores; i 37 fons de capital risc, entre d’altres.

Primer ‘hub’ del sud d’Europa

L’anàlisi posa de manifest que Barcelona se situa com el primer hub del sud d’Europa en finançament captat per startups deeptech, amb 480 milions d’euros en el període 2018-2023. De fet, amb 183 milions d’euros, el 2022 és l’any de la sèrie històrica amb major volum d’inversió captat per les startups deeptech catalanes, un 19,6% més respecte 2021. En el conjunt d’Europa, la capital catalana se situa per davant de Copenhaguen, Madrid o Milà, entre d’altres. En aquest sentit, el 78,4% de les startups catalanes deeptech ha aconseguit finançament de capital risc. D’aquestes, un 36% han captat rondes d’inversió superiors al milió d’euros.

Suport públic al creixement de les ‘deeptech’

El Govern, a través d’ACCIÓ, posa a disposició de les startups deeptech catalanes diversos instruments financers i d’acompanyament per garantir-ne els primers anys de vida. Destaca la línia Startup Capital, amb ajuts de fins a 100.000 per empresa, que des de fa set anys ha donat suport a 152 startups deeptech -és a dir, la meitat de l’ecosistema-, amb un pressupost total de 12,4 milions d’euros. Aquest 2023, a més, s’ha posat en marxa una nova línia de coinversió amb un pressupost de 2,5 milions d’euros de la mà de l’experiència de fons de capital risc i business angels. De fet, fa poques setmanes es van tancar les primeres tres operacions amb les empreses The Blue Box, Vitala i Ysotope.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat

  1. Facebook @acciocat
  2. Linkedin ACCIÓ
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia