La final ha tingut lloc al Centre Penitenciari Quatre Camins amb la presència de la consellera Gemma Ubasart i la rectora de la UPF, Laia de Nadal

Els estudiants de la UPF s’han encarregat de la formació presencial en oratòria de les persones internes i la posterior organització de la lliga per equips

Una trentena d’interns del Centre Penitenciari Quatre Camins han participat aquest dimecres a la setena Lliga de Debat als centres penitenciaris, organitzada per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i el Centre de Formació d’Adults Salvador Dalí, al voltant del tema “La intel·ligència artificial, és una amenaça per a la Humanitat?”

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha clos la setena competició d’oratòria de la UPF als centres penitenciaris: “És per mi un honor ser avui aquí, en la que ha sigut una emocionant final de la Lliga de Debat Quatre Camins, i a més, sobre un tema de gran actualitat com és la intel·ligència artificial”.

“Experiències com aquesta ens ajuden a reforçar la funció principal dels centres penitenciaris que no ha de ser la de castigar, sinó la formativa, la d’acompanyar els processos de reinserció social i comunitària i garantir les segones oportunitats”, ha remarcat Ubasart. Durant el discurs, ha agraït la participació a tots els estudiants i el professorat implicat i ha felicitat l’equip guanyador i la resta d’equips d’interns del CP Quatre Camins.

Per la seva part, la rectora de la UPF, Laia de Nadal, ha explicat que aquest és un projecte "nascut des de l’esforç i la il·lusió dels qui coneixen el poder transformador de la paraula. I sembla que el temps ens ha donat la raó perquè avui, després de set edicions, ja són diversos els centres penitenciaris que s’han interessat pel nostre model de debat".

Durant dues setmanes consecutives, del 6 al 16 de novembre, els estudiants i alumni voluntaris de la UPF s’han encarregat de la formació d’oratòria i la preparació dels debats amb els interns del CP Quatre Camins. Avui s’ha disputat la final amb els dos equips finalistes, després de superar la primera classificatòria i les semifinals. Enguany el jurat l’ha compost Eva Pujadas, vicerectora de Compromís Social i Sostenibilitat de la UPF; Eulàlia Solé, experta en oratòria i cap del Gabinet del Rectorat de la UPF, i Alejandro Páez, expert en oratòria.

Un cop acabada la final de la Lliga de Debat Quatre Camins i després del veredicte del jurat, les coordinadores del projecte, Gemma Garcia i Cinta Campos, han fet el lliurament de diplomes als participants de tots els equips i també s’ha entregat el Premi a l’equip finalista i al millor orador.

La presentació de l’acte ha anat a càrrec de la directora docent del Centre de Formació d’Adults Salvador Dalí, Núria Via; el director del Centre Penitenciari Quatre Camins, Domingo Estepa; i el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó.


Lliga de Debat UPF als centres penitenciaris

La iniciativa, que arriba enguany a la setena edició, vol contribuir a la formació per a la reinserció social i a reduir el rebuig i l’estigmatització social de les persones privades de llibertat. Es tracta d’una adaptació de la lliga de debat universitària de la UPF en el marc d’un centre penitenciari, que inclou una formació presencial en oratòria per a les persones internes i la posterior organització d’una lliga de debat per equips.

El projecte, que s’emmarca dins el conveni de col·laboració signat per la Universitat amb el Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, enguany es duu a terme conjuntament amb el Centre de Formació d’Adults (CFA) Salvador Dalí, i està coorganitzat pel Servei de Sostenibilitat, Atenció i Compromís Universitari (SACU) de la UPF.

5  

Imatges

Setena Lliga de Debat de la Universitat Pompeu Fabra al CP Quatre Camins.

Setena Lliga de Debat de la Universitat Pompeu Fabra al CP Quatre Camins. 2514506

Setena Lliga de Debat de la Universitat Pompeu Fabra al CP Quatre Camins.

Setena Lliga de Debat de la Universitat Pompeu Fabra al CP Quatre Camins. 3123077

Setena Lliga de Debat de la Universitat Pompeu Fabra al CP Quatre Camins.

Setena Lliga de Debat de la Universitat Pompeu Fabra al CP Quatre Camins. 4901155

Setena Lliga de Debat de la Universitat Pompeu Fabra al CP Quatre Camins.

Setena Lliga de Debat de la Universitat Pompeu Fabra al CP Quatre Camins. 2107767

Setena Lliga de Debat de la Universitat Pompeu Fabra al CP Quatre Camins.

Setena Lliga de Debat de la Universitat Pompeu Fabra al CP Quatre Camins. 2855671