- La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Igualtat i Feminismes, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona, han commemorat el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones
- L’acte ha comptat amb la participació de la delegada del Govern a Girona, la vicealcaldessa de l’Ajuntament de Girona i la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona
- També s’ha fet una taula rodona amb agents de la comunitat que han desenvolupat accions de prevenció de violències masclistes, i l’Associació de Dones l’Aurora de Lloret de Mar ha llegit la declaració institucional
L’Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat a Girona ha acollit aquesta tarda l’acte institucional amb motiu del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, que han organitzat la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Igualtat i Feminismes, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona.
La prevenció de les violències masclistes i la importància de la responsabilitat individual i col·lectiva per erradicar-les, han estat els eixos centrals de l’acte, on s’ha fet èmfasi en la necessitat d’interpel·lar la ciutadania perquè passi a l’acció per acabar amb aquesta problemàtica social.
Durant la seva intervenció la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral i Olivé, ha ressaltat que davant les violències masclistes cal actuar “avui hem escoltat grans iniciatives que s’estan duent a terme a comarques gironines en matèria de prevenció, accions que ens poden inspirar, perquè totes i tots som agents de canvi i podem col·laborar a erradicar les violències masclistes. Però és evident que més enllà de la voluntat ciutadana, també hi ha d’haver voluntat política. I aquest Govern la té. Ahir el Departament d’Igualtat i Feminismes va presentar el primer Pla nacional de prevenció de les violències masclistes, una estratègia de país que compta amb una inversió de 43 milions d’euros, que suposa un punt d’inflexió en la manera d’abordar aquestes violències i que vol incidir, precisament, en la implicació de tota la societat”. I ha afegit “hem d’anar a l’arrel del problema, així que, si us plau, obrim els ulls davant les violències masclistes, però no per quedar-nos com a espectadors, sinó per passar a l’acció, prendre’n partit i eliminar-les d’una vegada per totes”.
La vicealcaldessa, 1a tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis Carreras de l’Ajuntament de Girona ha explicat que “l'empoderament de les dones és essencial per construir la societat igualitària que volem i arribar a tenir els drets i els espais que mereixem. Amb els vint anys de referència del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Girona s'ha aconseguit, amb molt d'èxit i esforç, treballar i enfortir aquests empoderaments. Cal continuar treballant amb xarxa, amb solidaritat i amb la complicitat de tothom per empoderar cada cop més, i en el seu sentit més ampli, a més dones, per tal que afrontin amb valentia canvis a les seves vides i als seus espais socials. Amb l'evolució dels recursos i de la sensibilització cal sumar-hi el compromís de tothom, també dels homes i els seus entorns per continuar avançant. Ara i sempre m’agradaria recordar molt especialment la Carla i la seva família i les onze dones a qui els han pres la vida aquest any a Catalunya”.
Per la seva banda, la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, ha destacat que “davant la violència contra les dones, cal una resposta ferma i decidida per part de tothom perquè el silenci i la inacció no són respostes neutrals. A la Diputació de Girona, ens comprometem a continuar treballant per portar a terme polítiques públiques compromeses i valentes. Continuarem desenvolupant i millorant els programes que incideixen en l'educació afectiva i sexual. Seguirem treballant amb els ajuntaments, proporcionant-los suport tècnic i econòmic per a plans i actuacions per la igualtat de gènere i contra les violències masclistes. I continuarem amb les ajudes a les entitats del territori que tan bona feina fan en aquest àmbit”.
Una representació de l’Associació de Dones l’Aurora de Lloret de Mar han estat les responsables de llegir la declaració institucional del 25N.
L’acte també ha comptat amb la taula rodona “La comunitat, un agent clau en la prevenció de violències masclistes”, on hi han participat agents de la comunitat que des dels seus respectius àmbits estan duent a terme accions de prevenció davant les violències masclistes, arribant a col·lectius ben diversos: gent gran, joves, adults o infants.
La taula ha estat integrada per representants d’Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya; Joventut de l’Alt Empordà; Marrecs de Salt; Casals cívics; Col·legi d’Infermeria de Girona; i Dipsalut; que han explicat les seves experiències i bones pràctiques en matèria de prevenció de les violències masclistes.
D’altra banda, el duet Namina & Pep Gol han amenitzat l’acte amb actuacions musicals i també s’ha comptat amb la participació de l’Associació Gironina de Sords que ha interpretat l’acte en llegua de signes catalana.