1. L’augment de demanda experimentat en els darrers anys portarà la línia Barcelona-Vallès al límit de la seva capacitat en uns anys
  2. El nou túnel permetria una reducció del temps de viatge de 15 minuts entre Terrassa i Sabadell i Barcelona i multiplicar per 2,5 la capacitat actual de transport, passant de 60 a 150 milions de viatges anuals
  3. La consellera Capella anuncia l’entrada en vigor de la integració tarifària a tot Catalunya l’1 de gener de 2025
foto de la consellera{"name":"2023/11/24/10/12/890a0405-471b-4fc4-bcad-ce93b2856e8d.JPG","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":710771}


El Govern avança en el projecte per a l’ampliació de la capacitat de la línia Barcelona-Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i licitarà properament la redacció de l’estudi informatiu per construir un nou túnel entre Barcelona i Sant Cugat. Així ho ha anunciat avui la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, en una conferència al Cercle d’Infraestructures.

La línia del Vallès, ha recordat Capella, “constitueix un eix fonamental en la mobilitat metropolitana i és clau per assolir una mobilitat sostenible entre el Vallès i Barcelona”.No obstant, “es tracta en bona part d’una línia de fa més de cent anys, dissenyada amb criteris i necessitats allunyades de les actuals”.

En els darrers anys, la línia ha experimentat un gran creixement en la demanda que portaràla infraestructura al límit de la seva capacitat en els propers anys. Per aquesta raó, “el desembre passat, FGC va implantar noves freqüències amb 15 nous trens i noves instal·lacions que han permès un servei de 24 trens en hora punta” a través del túnel de Collserola, “traient el màxim rendiment de la infraestructura actual”, ha recordat la consellera.

Ara, per tant, “la línia Barcelona – Vallès requereix un plantejament estratègic que li permeti seguir contribuint a un sistema sostenible de mobilitat metropolitana”, ha ressaltat Capella.

taula{"name":"2023/11/24/10/13/edea58ba-bf4e-426c-9dbe-e60da6e6e4e9.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":61056}



L’any 2019, el Departament de Territori va encarregar un estudi inicial per analitzar la viabilitat de possibles alternatives de millora de la capacitat i connectivitat dels Ferrocarrils al Vallès. Més enllà d’altres projectes ferroviaris, l’anàlisi estableix l’interès d’un nou túnel al corredor de Vallvidrera, entre Barcelona i Sant Cugat, que donaria resposta no només a la saturació actual de la línia d’FGC sinó a la demanda futura de mobilitat entre Barcelona i el Vallès.

Aquesta nova infraestructura permetria una reducció del temps de viatge de pràcticament 15 minuts i multiplicaria per 2,5 la capacitat actual de transport, passant de 60 a 150 milions de viatges anuals. A més, facilitaria la integració urbana de l’estació de Sant Cugat i permetria impulsar nous intercanviadors al centre de Barcelona per facilitar l’enllaç entre diferents operadors de transport.

La consellera ha anunciat avui que, properament, el Govern licitarà la redacció de l’estudi informatiu que desenvoluparà les alternatives seleccionades a l’estudi inicial i determinarà la millor alternativa. També permetrà disposar d’un disseny detallat i d’una identificació dels aspectes tècnics, ambientals i pressupostaris lligats a l’execució del túnel, les seves terminals i la seva funcionalitat ferroviària.

Integració tarifària

També en relació amb el sistema de transport públic, la titular de Territori ha expressat “el meu compromís” perquè “la integració tarifària de tot Catalunya sigui efectiva l’1 de gener de 2025”.

La integració permetrà “la implantació d’unnou sistema tarifari basat en els quilòmetres recorreguts i amb una major bonificacióper als usuaris que fan un ús recurrent del sistema de transport”, ha explicat.

En aquest sentit, ha recordat que la integració tarifària “ens ha permès ampliar aquest any la T-Jove fins als 30 anys i que els menors de 16 anys, amb la T-16, tinguin el dret a la mobilitat garantit de forma gratuïta als territoris integrats”. La integració de nous territoris, per tant, “garantirà que això sigui una realitat per a tota la ciutadania de Catalunya”.

De fet, el passat mes d’abril la Garrotxa va integrar-se a l’ATM de Girona i, a partir de gener de 2024, els desplaçaments en transport públic de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran s’integraran al sistema tarifari de Lleida,amb estalvis de fins al 78% en el preu d’alguns desplaçaments.

Traspàs de Rodalies

Una de les peces cabdals per al funcionament del sistema de transport públic a Catalunya, ha recordat Capella al Cercle d’Infraestructures, és Rodalies. La consellera ha emfasitzat que “l’acord pel traspàs integral de Rodalies a la Generalitat de Catalunya és una fita històrica fins fa poc impensable, llargament reivindicada i imprescindible per millorar la qualitat de vida de les gairebé 400.000 persones que utilitzen diàriament el servei de Rodalies i pateixen incidències, retards i cancel·lacions gairebé a diari”.

La consellera ha explicat que “començarem una nova etapa millorant la comunicació amb un millor tracte a l’usuari, alhora que treballem amb urgència per garantir la fiabilitat”.

Signatura immediata de convenis per a intercanviadors ferroviaris

En aquest context del traspàs, ha continuat la consellera, “prenen encara mes rellevància els dos intercanviadors ferroviaris que farem entre l’R8 de Rodalies i la línia del metro del Vallès de FGC” a Sant Cugat del Vallès per incrementar el funcionament en xarxa d’ambdues línies. La construcció es durà a terme mitjançant la signatura d’una encomana de gestió de l’Estat a la Generalitat.

Capella ha assegurat que el conveni per a l’encomana “se signarà abans de finals d’any, com es va comprometre l’anterior ministra”. A partir de la seva signatura, “redactarem els estudis i posteriorment executarem les actuacions per fer realitat els dos intercanviadors a l´estació d´Hospital General i a l´estació deVolpelleres”, ha explicat.

La consellera de Territori ha aprofitat per recordar que encara estan pendents de signatura els convenis d’encomana de gestió d’altres actuacions de millora en infraestructures de l’Estat, com el condicionament de l’Eix Pirinenc (N-260) i la construcció de nous enllaços a l’AP-7 i l’AP-2. “Estem convençuts que el nou ministre complirà amb el compromís de signar els convenis d’encomana de gestió abans de finals d’any”, ha reblat Capella.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 710771

Fotografia 2

Fotografia 2 967847

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 343857