- L’artista Roc Blackblock ha dut a terme la intervenció mural, que forma part del projecte de divulgació de la memòria Murs de Bitàcola
- El centre estrena també un espai amb revistes i llibres en català per fomentar la lectura en català entre residents, familiars i persones treballadores, en el marc del Pla Nacional del Llibre i la Lectura impulsat pel Govern
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha visitat aquest matí la Residència de gent gran, Centre de Dia i Casal de Gràcia i ha inaugurat el mural de grans dimensions pintat a la façana i que forma part del projecte de divulgació de la memòria Murs de Bitàcola. La intervenció mural l’ha fet l’artista Roc Blackblock, el mateix que va pintar el mural de l’Alberg de l’Espluga de Francolí, i en aquesta ocasió ha recreat dues imatges de la Barcelona desapareguda.
L’acte ha comptat amb la presència de representants institucionals de l'Ajuntament de Barcelona, com la primera tinenta d'alcaldia i regidora del barri de Gràcia, Laia Bonet, i de la Generalitat, com la directora general de Provisió de Serveis, Maria Rosa Pons i Vilarasau, així com membres de l’equip de treball de l'artista, residents i familiars de la RGG Gràcia, i equip tècnic de la residència, encapçalat per la seva directora, Maite Frias.
El conseller Campuzano ha destacat que un mural com aquest "dignifica les infraestructures socials, uns espais que curen, convertint-los en un lloc més bonic i amable". "El mural ens recorda que tots i totes hem estat nens i nenes i que tots i totes serem grans i necessitarem que algú cuidi de nosaltres. La gent gran no pot ser la descartada de la nostra societat. Tenim un deure amb ells, a no desentendre’s d’ells", ha afegit.
La RGG Gràcia s’ubica en un edifici de cinc plantes, inaugurat l’any 1987. El centre disposa d’una capacitat registral de 66 places de residència i 14 de centre de dia i compta amb 63 treballadors propis. Actualment, l’ocupació total del centre és de 66 persones usuàries amb una mitjana d’edat de 85 anys.
Remodelació de la façana i divulgació de la memòria comunitària
El mural s’ha fet perquè la façana del centre tenia un aspecte molt deteriorat, amb nombroses pintades i grafitis que havien arribat a cobrir fins i tot les finestres. Aprofitant doncs les obres de millora i remodelació de l'entorn, es va considerar oportú fer-ne un sanejament i dignificació amb aquest projecte, que es va iniciar el 30 de setembre i s'ha enllestit el 16 de novembre. L’actuació ha costat 11.000 euros, que han estat finançats pel Departament de Drets Socials, i ha comptat amb el suport del districte i el veïnat.
Aquest projecte, però, va més enllà de la mera decoració de l'espai públic ja que utilitza els murals com a vehicles de divulgació de la memòria comunitària per explicar els episodis de la història més pròxima. En aquest cas s'ha recreat una imatge dels anys 50-60 del fotògraf Jacques Leonard, que tenia el seu estudi a Gràcia, i una altra imatge del fotògraf Josep Barrillon, de la Plaça Gal·la Placídia dels anys 40-50. En totes dues imatges, que evoquen la Barcelona d'abans, hi apareix canalla. Uns nens i nenes que avui tindrien l'edat dels usuaris i residents de la residència, vinculant així la memòria popular i l'ús i activitat actual de l'edifici.
El mural anirà acompanyat de continguts divulgatius que es publicaran al web del projecte i als quals es podrà accedir amb un codi QR que s'afegirà al mur. Aquests continguts són un fotoreportatge del procés de creació, fotografies documentals de l'època narrada i un article divulgatiu sobre el context de les imatges recreades realitzat pel Taller d'Història de Gràcia.
Revistes i llibres en català per fomentar la lectura en català
La Residència de gent gran, Centre de Dia i Casal de Gràcia ha estrenat també un espai amb revistes i llibres en català per fomentar la lectura en català entre residents, familiars i persones treballadores, vinculat al Programa de mediació lectora en residències per a gent gran. És una de les 73 mesures incloses en el Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya impulsat pel Govern. Aquesta iniciativa afavoreix la connexió intergeneracional, ajuda a la promoció de la lectura en general i en particular al sector editorial català.
La intenció és que totes les residències de gent gran gestionades per la Generalitat tinguin revistes en català i per això s’han comprat revistes i llibres en català amb lletra gran i de lectura fàcil. La tria s’ha fet de manera personalitzada, segons les necessitats de cada centre. Per exemple, publicacions com Cavall Fort, Cuina, Descobrir Catalunya, 440 Clàssica & Jazz, Serra d’Or o Sàpiens.
El Programa de mediació lectora en residències per a gent gran s’impulsa des de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura i la Direcció General de Provisió de Serveis del Departament de Drets Socials. Aquest programa inclou també una prova per al desenvolupament d’accés a la Biblio Digital per a residents del centre.
En el marc del Pla Nacional del Llibre i la Lectura es preveu també comprar dispositius de lectura així com organitzar activitats a partir de l’any que ve al voltant de la lectura en català a totes les residències de gent gran de la Generalitat.