- El Govern impulsa una declaració conjunta amb governs mediterranis per posar en marxa la Macroregió Mediterrània
- La declaració política subscrita pels assistents a la Cimera per a la Macroregió Mediterrània celebrada a Palau insta les institucions europees a iniciar els tràmits per formalitzar la macroregió
- La cita ha reunit una seixantena de participants, inclosos 12 governs de 6 estats, organismes internacionals, entitats i representants de les institucions europees
El president de la Generalitat, Pere Aragonès Garcia, ha inaugurat aquest migdia la Cimera per a la Macroregió Mediterrània al Palau de la Generalitat, que ha aprovat una declaració política que urgeix als estats membres, especialment a l’actual presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, a iniciar els tràmits perquè la Comissió Europea activi la proposta de creació de la macroregió i la definició del pla d’acció.
La declaració ha estat subscrita per una seixantena de participants entre els quals hi ha representants de 12 governs de 6 estats (Albània, Espanya, França, Grècia, Itàlia i el Marroc), així com d’organismes internacionals i institucions europees com el Parlament Europeu, el Comitè de les Regions o del Comitè Econòmic i Social Europeu.
Ha assenyalat que el principal objectiu d’aquesta Macroregió serà compartir estratègies i trobar solucions conjuntes per afrontar la lluita contra el canvi climàtic. “És el principal repte compartit que tenim i ens hi juguem el futur immediat dels nostres territoris”, i ha recordat que el Mediterrani és una de les regions del món més afectades per l’escalfament global i que molts dels territoris presents avui a la Cimera han patit les conseqüències del canvi climàtic, com la sequera que viu Catalunya.
A més, el president Aragonès ha fet una crida a la pau, tant a totes les ribes del Mediterrani com arreu, com un dels eixos principals de la Macroregió. “Una pau que volem que torni ben aviat, que exigim, perquè el Mediterrani és i ha de ser un mar mogut per la pau i el respecte als drets humans”.
La Macroregió Mediterrània és un marc polític de cooperació d'actors i governs de la Mediterrània que permetrà encarar millor els reptes compartits, com eldemogràfic, el tecnològic, l’econòmic i social, prioritzant l’emergència climàtica.
En una atenció als mitjans decomunicació després de la Cimera, la consellera Serret ha afegit que la Macroregió és un projecte que avui fa un pas endavant. “L’hem impulsat amb el convenciment que l’espai mediterrani és una prioritat de l’acció exterior i que el futur de Catalunya passa per Europa i pel Mediterrani”. Serret també ha explicat que l’objectiu és donar resposta a l’emergència climàtica. “Necessitem unir esforços, experteses i impulsar projectes concrets que donin visió de futur i prosperitat als nostres conciutadans de la riba mediterrània”, ha dit la titular d’Exteriors.
La cimera d’avui culmina l’estratègia d’incidència que ha fet el Govern en els darrers mesos per sumar aliats i adhesions al projecte.
L’interès del Govern en la macroregió mediterrània
La Macroregió Mediterrània és una iniciativa liderada per Catalunya, juntament amb el govern de la regió francesa Provença-Alps-Costa Blava, que es va impulsar inicialment en el marc de la Comissió Intermediterrània de la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes (CIM-CRPM).
La finalitat de la Macroregió és agrupar governs i altres actors de les dues ribes de la Mediterrània sota un instrument de cooperació territorial reconegut per les institucions europees que permeti unir forces, i defensar conjuntament els interessos per donar resposta als reptes compartits, prioritzant especialment la lluita contra l’emergència climàtica amb conseqüències evidents a la regió com la sequera.
Una Macroregió és un marc polític que permet als països situats en una mateixa regió abordar i trobar solucions a problemes conjunts o aprofitar millor el potencial que tenen en comú.
Catalunya té i ha tingut un rol històric en les relacions euromediterrànies i per això el Govern està compromès amb aquesta estratègiamacreregional, la qual des de fa mesos és una de les grans prioritats de l’acció exterior.