Les dades ja superen les de tot l’any passat, fet que apunta a la consolidació dels SIE com a servei de referència en l’atenció integral a les dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles
També creixen el coneixement i l'ús de la Línia 900 900 120 en casos de violència masclista, amb 336 trucades enguany fins a l'agost, pràcticament les mateixes que les registrades durant tot l’any 2022
El servei d’Atenció Especialitzada en Violències Masclistes del Departament d’Igualtat i Feminismes a Lleida ha atès un total de 903 dones de la vegueria de Lleida i els seus fills i filles durant els primers 10 mesos de l’any 2023.
Aquestes dades ja superen les de tot l’any 2022, quan el SIE de Lleida va atendre 850 dones, 26 adolescents i 61 filles i fills. Aquest increment del nombre d’atencions constitueix un indicador de que els SIE es consoliden com a servei de referència en l’atenció integral a les dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles.
Pel que fa al perfil de les usuàries del SIE, l’edat més freqüent és entre 30 i 45 anys en un 44,7% dels casos, seguida de la franja de 46 a 65 anys (28,7%).
A tot Catalunya, enguany, a data 31 d’octubre, els SIE havien acompanyat en la seva recuperació 12.263 casos de violència masclista. En concret s’han atès 10.190 dones,1.597 filles i fills d’aquestes dones i 476 adolescents d’entre 16 i 18 anys.
Els Serveis d’Intervenció Especialitzada són un dels serveis públics de la xarxa d’atenció a les violències masclistes del departament d’Igualtat i Feminismes que ofereixen atenció, recuperació integral i reparació a les dones i filles i fills afectades per la violència masclista, a més de participar i col·laborar en iniciatives comunitàries de prevenció i sensibilització de les violències envers les dones.
Actualment, hi ha 17 SIE repartits arreu de Catalunya, un dels quals a Lleida, i aquest any el Departament els ha reforçat ampliant-ne els equips professionals. A més, s’han incorporat traductors que permeten una major proximitat i una atenció sense barreres idiomàtiques, augmentant i garantint l’atenció a més dones migrades sense coneixement de l’idioma.
Durant el 2024, s’obriran 7 nous SIE a les poblacions de Vic, Blanes, Palamós, Tàrrega, Reus, Tortosa i l’Hospitalet de Llobregat, amb la qual cosa es triplicarà el número de SIE a Catalunya en quatre anys i es garantirà la màxima equitat territorial i que els serveis s’acostin a totes les dones del país.
Més trucades a la Línia 900 900 120
Des de gener fins a l’agost del 2023, la Línia 900 900 120, que atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones, de manera gratuïta i confidencial les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any, ha rebut 336 trucades efectuades des de la vegueria de Lleida. La xifra representa una mitjana diària d’1,4 trucades durant aquests vuit mesos. Durant tot l’any 2022, les trucades rebudes pel servei van ser 333. La mitjana diària de trucades va ser, doncs, de 0,9.
La causa de l’increment de les trucades a la Línia 900 900 120 a la vegueria cal buscar-la en el major coneixement del servei per part de la ciutadania i de l’ús creixent que en fa davant de situacions de violència contra les dones.
Reforç de la prevenció comunitària de les violències masclistes i LGTBIfòbiques
El Govern ha intensificat la seva acció en favor de la prevenció de la violència masclista. Així, acaba d’aprovar el primer Pla nacional de prevenció de les violències masclistes, amb una inversió total de 43 milions d’euros, que es concreta en 222 accions que permetran arribar a tots els col·lectius i generar canvis en tots els espais d’activitat ciutadana, inclòs l’àmbit digital.
Una de les novetats principals del pla és la incorporació de la prevenció comunitària per assegurar una resposta de tota la societat davant les violències masclistes. Per això, el pla preveu la creació d’una Xarxa Lila de país, integrada per comerços, mercats, centres comercials, transports públics, espais esportius, centres culturals i entitats veïnals, entre altres.
S’hi inclou una campanya de formació per a les persones que hi ha de treballen per tal que sàpiguen com donar suport a les persones que pateixen violència masclista o LGTBIfòbica. Enguany, a la vegueria de Lleida, el Departament d’Igualtat i Feminismes ja ha fet aquesta formació a 55 persones de 19 municipis i 8 entitats i col·lectius, perquè quan es detecti una situació de violència masclista, tothom sàpiga com actuar, com atendre una dona que pateix violència, a qui dirigir-se, quins passos seguir, i l’existència del telèfon d’atenció a les violències masclistes, el 900 900 120.
Amb l’objectiu d’incidir en la prevenció, el Govern també ha aprovat el Llibre blanc de la prevenció de les violències masclistes, que proporciona pautes comunes que acompanyin i enforteixin el disseny, la implementació i l’avaluació de les polítiques de prevenció de Catalunya, i fixa els estàndards de qualitat de totes les actuacions de prevenció perquè tot el país avanci al mateix pas en la lluita contra les violències masclistes.
Igualtat i Feminismes també està desplegant més i nous recursos per acompanyar tant els ens locals i comarcals com les entitats en la seva acció preventiva. És el cas del nou programa de subvencions dotat amb 7,3 milions d’euros per promoure les polítiques de prevenció de les violències masclistes en l’àmbit municipal i comarcal. A la vegueria de Lleida s’hi han presentat 24 projectes per part d’ajuntaments i consells comarcals en aquesta primera edició, l’11% dels registrats a Catalunya.