Mossos d'Esquadra

CME

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional analitzen material tecnològic intervingut als dos detinguts per captació i adoctrinament en una actuació contra el terrorisme gihadista

query_builder   24 novembre 2023 16:29

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional analitzen material tecnològic intervingut als dos detinguts per captació i adoctrinament en una actuació contra el terrorisme gihadista

. La intervenció va tenir lloc dimarts passat 21 de novembre en el marc d’una investigació del Jutjat Central d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional. Els detinguts tenen 23 i 37 anys. Una tercera persona de 39 anys és investigada pels mateixos fets


. En els mesos en què s’ha dut a terme la investigació, els agents van constatar que el procés de radicalització violenta estava en evolució, i amb les detencions s’ha evitat que s’arribés a estadis que comportessin un perill per a la ciutadania.


Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Comissaria General d’Informació conjuntament amb la Brigada Provincial d’Informació del Cos Nacional de Policia, han detingut dues persones, de 23 i 37 anys, com a presumptes autors dels delictes d’adoctrinament i captació, en el marc d’una investigació del Jutjat Central d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional. Una tercera persona de 39 anys és investigada pels mateixos fets. En el marc de l’operatiu es van fer dues entrades i perquisició als domicilis de les persones detingudes en el decurs de les quals es va intervenir material tecnològic que s’analitza.


Els detinguts tenen antecedents per diferents delictes, però no se’ls coneixien relacions prèvies amb el terrorisme. En els mesos en què s’ha dut a terme la investigació, els efectius especialitzats dels dos cossos policials han constatat que el procés de radicalització violenta estava en evolució, i amb les detencions s’ha evitat que s’arribés a estadis en que suposés un perill concret per a la ciutadania.


La investigació conjunta es va iniciar el passat mes de febrer quan gràcies a la xarxa de col·laboració ciutadana, els investigadors es van assabentar que els ara detinguts presentaven conductes observables que podien ser compatibles amb una afinitat manifesta pel terrorisme de matriu gihadista.


Els agents han pogut acreditar que un dels detinguts ha estat exercint durant mesos una tasca d’adoctrinament en el segon, mitjançant l’ús de la propaganda creada a aquest efecte per productores afins a DAESH i AL-QAEDA, inclòs productes de convenciment ideològic i altres de caràcter tàctic i de capacitació. Aquesta exposició continuada ha acabat produint que el segon detingut evidenciés conductes cada vegada més habituals d’odi cap a col·lectius amenaçats, com ara la comunitat jueva, així com que manifestés les seves intencions de cometre atacs contra la societat en general. Cal destacar que un dels investigats, prèviament a aquesta investigació, havia estat adscrit a l’extremisme violent de matriu nacionalsocialista durant un període de temps.


La inspiració de persones que presentin factors de vulnerabilitat davant de la propaganda gihadista és un dels objectius de les organitzacions terroristes, i ha estat un dels desencadenants d’accions protagonitzades per actors individuals en els darrers anys a tot Europa.


Després de passar a disposició judicial, el magistrat de l’Audiència Nacional ha establert mesures cautelars sobre els dos detinguts consistents en la retirada del passaport i l’obligatorietat de presentar-se diàriament als jutjats.


La investigació continua oberta.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 24.11.2023

Policia
Seguretat
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia