La delegada ha inaugurat, al Palau d’Anglesola, la primera plaça a Catalunya dedicada a la reconeguda lingüista
L’acte dóna el tret de sortida a la segona edició de les jornades “El Palau de la Llengua”, que enguany tractaran sobre l’estat de la llengua en el terreny de la creació de continguts, tant en l’àmbit infantil i juvenil com en l’escena musical i audiovisual
La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha reivindicat avui la figura, l’obra i el compromís de la reconeguda lingüista Carme Junyent, traspassada el passat mes de setembre, en la defensa de la llengua catalana. Bergés l’ha definit com una “dona valenta i transformadora”, perquè sempre va treballar per “detectar els perills envers la supervivència del català i va plantejar amb valentia línies d’acció per a bandejar-los”. Ho ha fet al Palau d’Anglesola, en el transcurs de la inauguració de la plaça que durà el seu nom, en homenatge a la seva trajectòria.
Bergés ha afirmat que aquest homenatge a la Carme Junyent és “del tot encertat i oportú en un moment en què augmenta el nombre de persones que saben la llengua i, per tant, tenen possibilitat d’usar-la, però disminueix la intensitat d’ús del català en força àmbits i continuen havent-hi sectors significatius que no el fan servir”. “Un dels elements que ens defineixen com a país és la llengua catalana”, ha dit, i és per això que “cal defensar-la activament i reaccionar a temps, perquè és la llengua nostra i perquè és una llengua amenaçada”. En aquest sentit, la delegada ha ressaltat els advertiments de Carme Junyent segons els quals si no s'usa ni es transmet, una llengua desapareix. “Per això la Carme Junyent, amb la fermesa que la caracteritzava, interpel·lava els ciutadans i ciutadanes i els i les parlants perquè no baixéssim la guàrdia, perquè el futur del català depèn de tots nosaltres, depèn de que fem del català una llengua d’ús habitual, i, sobre tot, d’evitar que el català deixi de ser la llengua habitual dels joves”.
La inauguració de la plaça ha donat el tret de sortida a la segona edició de les jornades “El Palau de la Llengua”, que enguany apleguen convidats com Marta Marco, Joan Liaño, Roger de Gràcia i Cesk Freixas per parlar sobre l’estat de la llengua, especialment en el terreny de la creació de continguts, tant en l’àmbit infantil i juvenil com en l’escena musical i audiovisual. Bergés ha subratllat l’”encert en la tria d’una vessant que és de plena actualitat i de vital importància per al futur de la llengua”, perquè, “com deia la mateixa Carme Junyent, si hi ha un símptoma universal que indica de manera més clara el declivi del català és que va deixant de ser la llengua habitual dels joves”. La primera edició de la jornada, ara fa un any, va comptar amb la participació de Carme Junyent.
Per últim, la delegada del Govern ha destacat el fet que “municipis petits i la seva gent, com és el cas del Palau d’Anglesola, posin en marxa iniciatives grans, al voltant de qüestions molt rellevants i compromeses amb el futur del país”.
La plaça, la primera a Catalunya dedicada a la lingüista, està situada entre els carrers que el municipi ha dedicat a altres persones destacades de l’àmbit lingüístic, literari i artístic com són Joan Coromines, Salvador Espriu, Teresa Pàmies i Ricard Vinyes.
A la inauguració de la plaça hi han assistit l’alcalde del Palau d’Anglesola, Francesc Balcells, i regidors i regidores, el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau, el director dels Serveis Territorials de Cultura, Albert Turull, els fills de CarmeJunyent i el divulgador artístic Antoni Gelonch.