1. El Govern de Catalunya i el de Gyeonggi renoven l’acord per continuar col·laborant en els àmbits econòmic, empresarial i cultural fins al 2028
  2. El president i la consellera Serret s'han reunit amb el governador de la regió de Gyeonggi, la província més poblada de Corea del Sud, amb qui també han tractat la col·laboració en l’Aliança DETA sobre tecnologies disruptives


El president s'ha reunit amb el governador de Gyeonggi, Kim Dong-yeon. (Fotografia: Arnau Carbonell)
El president s'ha reunit amb el governador de Gyeonggi, Kim Dong-yeon. (Fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/11/27/08/14/48d1ad31-d230-418a-a364-48e92868684a.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":229428}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, han mantingut aquest dilluns una trobada amb el governador de Gyeonggi, Kim Dong-yeon, per estrènyer les relacions bilaterals amb la regió sud-coreana.

En el primer dia del viatge institucional a la República de Corea, Aragonès i Dong-yeon s’han mostrat compromesos en la renovació de l’acord de col·laboració que permetrà seguir la cooperació entre els governs de Catalunya i Gyeonggi fins el 2028, especialment en els àmbits econòmic i comercial, ciència i tecnologia, recerca i educació, turisme, agricultura, medi ambient i cultura.

Aragonès ha reafirmat el compromís de l'Executiu català amb el Govern de Gyeonggi, amb qui Catalunya manté aquest acord des del 1999 i que es farà palès amb la signatura, l’any vinent, del conveni per un període de quatre anys. “Catalunya i Gyeonggi són dos territoris líders en l'àmbit industrial i de recerca i tenim molts interessos en comú”, ha assegurat el president en una atenció als mitjans de comunicació després de la trobada. En aquest sentit, Aragonès ha destacat l’evolució de Corea en àmbits com “la indústria de semiconductors o d'intel·ligència artificial, que són molt atractius pels projectes d’autonomia estratègica europea”, de la mateixa manera que ho és el treball que està fent Catalunya en “biomedicina o desenvolupament de tecnologies quàntiques”.

Corea{"name":"2023/11/27/08/16/732a6356-1b57-40d8-9dba-d7b80328fc64.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":165628}

“Des de Catalunya, clarament alineats amb els interessos de la Unió Europea, aprofundim aquest agermanament amb la República de Corea del Sud, que té tot el sentit a nivell econòmic, però també polític i cultural”, ha declarat el cap de l’Executiu.

En els propers mesos es preveu la celebració d’un comitè format per diversos departaments de la Generalitat per establir noves vies de col·laboració amb la regió coreana, especialment en el sector dels videojocs, les indústries culturals i creatives, o l’intercanvi de bones pràctiques en l’àmbit pressupostari, incorporant la perspectiva de gènere i la transformació verda.

Aliança DETA sobre tecnologies disruptives

La trobada també ha servit per impulsar la implicació de Gyeonggi en l’Aliança DETA sobre tecnologies disruptives, que en forma part des del juny d’aquest any. Aquesta aliança, que impulsa i lidera el Govern de Catalunya, busca agrupar governs nacionals i regionals de tot el món per afrontar conjuntament el debat sobre com les institucions han d'actuar i legislar davant l'aparició de tecnologies com la Intel·ligència Artificial i les tecnologies quàntiques.

Corea{"name":"2023/11/27/08/24/10ab61a8-7d18-4afd-b5a1-41aa5881f911.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":193765}

En aquest sentit, el president ha remarcat que l'aliança treballa perquè “el desenvolupament de tecnologies emergents i disruptives, com l’intel·ligència artificial, les tecnologies quàntiques o el big data, es faci per generar prosperitat i noves oportunitats”, i ha destacat la importància que en formi part un territori com Corea, “un dels estats que, a nivell mundial, concentra les tecnologies més avançades en el seu desenvolupament industrial”.

L’Aliança inclou participants de les regions de Flandes (Bèlgica), Hessen (Alemanya), Escòcia (Regne Unit), el Quebec (Canadà), la província de Buenos Aires (Argentina) i s’espera que properament el govern de Gyeonggi (Corea del Sud) formalitzi la seva entrada a la iniciativa internacional.


Exposició d’artistes catalanes de grafitis

El president ha atès els mitjans de comunicació des del Museu Provincial de Gyeonggi, on ha visitat l’exposició d’artistes catalanes de grafitis ‘Catalonia Women Graffiti Writers’ organitzada entre el Govern de Gyeonggi i la delegació de la Generalitat a Corea. En la visita, Aragonès ha saludat les artistes Laia, Musa71 i Harrybones, i s’ha trobat amb el director del museu.


Sobre Gyeonggi

Corea{"name":"2023/11/27/08/39/52109ae8-4978-411e-b7ca-a3b96051e85f.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":203888}

Gyeonggi, amb gairebé 14 milions d’habitants, és la regió més poblada de Corea del Sud i és considerada el centre econòmic i industrial del país. De fet, la seva economia representa una cinquena part del total del PIB nacional i de les exportacions del país. La província compta amb una gran varietat d’indústries, com la química, la siderúrgica, la tèxtil, l’electrònica, la informàtica, i la dels semiconductors, que és la segona més rellevant del món.

La relació entre el Govern de Catalunya i el de Gyeonngi es remunta al 1999, quan es va signar l’acord de col·laboració que es va renovar el 2021. Catalunya ha rebut en nombroses ocasions visites de delegacions de Gyeonggi per tractar aliances en matèries de funció pública, afers socials, planificació urbana, universitats i recerca, planificació pressupostària i financera, territori i infraestructures, autogovern, turisme i cultura.

Així mateix, el governador de la regió, Kim Dong-yeon, té una llarga trajectòria dins de l’Executiu coreà, atès que va ser ministre de Coordinació i Polítiques del Govern de Corea del Sud entre 2013 i 2014, i entre 2017 i 2018 viceprimer ministre i ministre d’Economia i Finances.