El congrés està coorganitzat pel Departament de Recerca i Universitats i el Departament d’Empresa i Treball a través d’ACCIÓ

Catalunya compta amb 320 startups ‘deeptech’, un 10% més que l’any passat, segons un estudi d’ACCIÓ

La principal trobada de l’ecosistema deep tech del sud d’Europa busca solucions avançades a reptes globals com ara el canvi climàtic, la transició energètica o la connectivitat

Reunirà més de 1.500 participants entre start-ups, experts de transferència d’universitats i centres de recerca, emprenedors, inversors, empreses tecnològiques, institucions i experts

BDTS23{"name":"2023/11/27/10/37/9c59b844-2f94-4649-8117-ab19c140e478.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":299756}

El Govern presenta les iniciatives d’impuls de la transferència de coneixement i la innovació en el marc de la segona edició del Barcelona Deep Tech Summit (BDTS), el congrés més rellevant del sud d’Europa en l’àmbit de la innovació i el canvi tecnològic que obre les portes demà dimarts al Palau de Congressos de Fira de Barcelona. La trobada de l’ecosistema deep tech enguany està coorganitzada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Recerca i Universitats i el Departament d’Empresa i Treball per mitjà de l’Agència per la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ), juntament amb cinc universitats catalanes (UB, UAB, UPC, UPF i UOC) i l’Ajuntament de Barcelona.

El BDTS concentrarà durant dos dies més de 1.500 agents del sistema d’R+D+I entre empreses derivades, universitats, centres de recerca, centres tecnològics i altres agents del sistema d’R+D+I de Catalunya, inversors institucions i experts, que es trobaran per exposar i accelerar l’accés de les iniciatives tecnològiques al mercat. Un punt de confluència que es vol consolidar com la trobada anual de referència en transferència, innovació i emprenedoria en deep tech del conjunt del sistema d’R+D+I de Catalunya, amb una vocació de projecció i atracció a resta estat, internacional.

En el marc de l’esdeveniment, el Govern ha organitzat diverses accions per connectar empreses emergents i grups de recerca amb fons d’inversió especialitzats i grans corporacions tecnològiques. Així, en el marc de l’Open Innovation Challange organitzat per ACCIÓ, una cinquantena de startups i centres tecnològics es reuniran amb 10 multinacionals com Cisco, Intel, HP, T-Systems o ABB per donar resposta als seus reptes tecnològics en àmbits com la intel·ligència artificial, el big data, l’Internet de les Coses (IoT), la quàntica o la robòtica, entre d’altres. En paral·lel, sota el títol ‘Startup2Funding’, ACCIÓ ha organitzat un centenar de reunions entre inversors i una vintena de startups deeptech.

El Govern disposarà d’un estand on es posarà a disposició de les empreses deep tech que assisteixin a l’esdeveniment els instruments de suport per garantir-ne el seu creixement. En aquest sentit, destaca la línia Startup Capital d’ACCIÓ, amb ajuts de fins a 100.000 per empresa, que des de fa set anys ha donat suport a 152 startups deep tech -és a dir, la meitat de l’ecosistema-, amb un pressupost total de 12,4 milions d’euros. Aquest 2023, a més, s’ha posat en marxa una nova línia de coinversió amb un pressupost de 2,5 milions d’euros de la mà de l’experiència de fons de capital risc i business angels.

Des del Departament de Recerca i Universitats, a més, es presentaran les 11 Xarxes d’R+D+I existents en l’actualitat, que promouen la transferència, la innovació i l’emprenedoria en àmbits estratègics, i es farà lliurament de la segona edició dels Premis a la Transferència Joan Roget. La directora general de Transferència i Societat del Coneixement, Laia Arnal, prendrà part també a la taula rodona sobre la transferència tecnològica com a motor de transformació i impacte social.


L’ecosistema ‘deeptech’ a Catalunya

Segons un estudi recent del Govern per mitjà d’ACCIÓ, Catalunya compta actualment amb 320 startups ‘deeptech’, un 10% més que l’any passat, que generen 2.340 llocs de treball (un 35% més que l’any passat) i una facturació de 161 milions d’euros (un 30% més).

Segons l’estudi d’ACCIÓ, les deep tech representen el 15,8% de l’ecosistema de startups català. Es dediquen principalment a la biotecnologia (40%), la IA (25%), els materials sostenibles i de frontera (11%) -és a dir, aquells materials dissenyats o sintetitzats que ofereixen millores en la funcionalitat o noves propietats davant d’altres matèries convencionals-, la robòtica (8%) i la fotònica (5%). També destaquen àmbits com les bateries i l’energia neta, la supercomputació, el blockchain, els semiconductors i la quàntica.

D’altra banda, el 43% d’aquestes startups deep tech són spin-offs, és a dir, han sorgit de l’àmbit universitari o de la recerca, i el 46% de les empreses tenen alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. L’informe també analitza el perfil dels professionals d’aquestes empreses. En aquest sentit, conclou que el 33% de les startups deep tech compta amb almenys un fundador estranger; un 42% en el cas dels treballadors. L’ecosistema deep tech català el conformen altres agents a banda de startups, com ara 44 centres generadors de spin-offs (universitats, grups de recerca, hospitals...), 12 incubadores i acceleradores; i 37 fons de capital risc, entre d’altres.


Solucions tecnològiques a reptes global

L’atenció del congrés se centra en aquesta edició en la recerca de solucions avançades als reptes socials i econòmics més transcendentals, com ara el canvi climàtic, la transició energètica, la connectivitat, la nova era industrial o la biomedicina. L’eix central de l’esdeveniment és el de connectar la tecnologia de més valor amb inversors especialitzats, que puguin comprendre la importància del sector i aportar-hi fons per accelerar l’arribada de les solucions al mercat.

Per tal d’afavorir aquesta sinergia, el BDTS organitza diverses plataformes d’interacció, entre les quals un fòrum d’inversos que reunirà empreses start-up d’alt potencial amb inversors especialitzats. A més, durant els dos dies de congrés hi haurà una àrea d’exhibició on una selecció d’empreses tecnològiques emergents exposaran les seves innovacions en estands propis.

A banda d’això, el BDTS també desplega un ampli ventall d’activitats entre ponències, panells, entrevistes, debats, tallers i distincions, amb la participació de més d’una cinquantena de ponents d’arreu de tot el món.

La ponència principal del congrés se centrarà en l’aplicació de la Intel·ligència Artificial a les empreses i anirà a càrrec de l’enginyera catalana Ariadna Font, amb més de 20 anys d’experiència en el desenvolupament de projectes tecnològics als Estats Units. També intervindran a l’esdeveniment experts internacionals en innovació i transferència de coneixement, com ara l’expert en robòtica Limor Schwitzer; la biòloga i professora de la UB, Gemma Marfany; el cofundador i CEO de Quside Technologies, Carlos Abellán; l’enginyer aeronàutic i creador d’Open Cosmos, Rafel Jordà, o el filòsof i professor de la Universitat de Twente, Nolen Gertz.