- El Departament de Cultura torna a comptar amb un estand a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara per oferir una imatge conjunta del sector editorial català
- La consellera de Cultura hi ha ofert un còctel de benvinguda per a professionals i institucions que ha comptat amb la presència de la directora de la FIL
- Enguany 42 editorials catalanes participen a la fira, la trobada anual més important del sector editorial a Llatinoamèrica
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha visitat avui la 37ena Fira Internacional del Llibre de Guadalajara - FIL (Mèxic), on Catalunya torna a comptar amb un estand institucional organitzat pel Departament de Cultura per acollir els professionals del sector i oferir una imatge conjunta del sector editorial català. La consellera de Cultura ha afirmat que la presència del Govern de Catalunya a la FIL vol donar, com sempre, suport al sector editorial del país, i “enfortir les relacions culturals de Catalunya amb Mèxic a diversos nivells”.
La consellera Garriga ha assenyalat que “per sort” Catalunya i Mèxic “encara tenen molt de camí per recórrer junts” i ha apuntat la literatura com a exemple de sector amb futur: “Encara hi ha moltes veus i obres de la literatura catalana, clàssiques i actuals, que hem de donar a conèixer. Volem traduir-les i portar-les a les llibreries mexicanes”. “La FIL sempre és sinònim d’intercanvi cultural i amplitud de mires”, ha afegit Garriga.
L’estand institucional té com a objectiu principal impulsar l'activitat professional de les empreses i els diferents agents del món del llibre de Catalunya on els professionals poden desenvolupar les seves activitats durant la fira, exposar la varietat i vitalitat de la producció editorial catalana oferint alhora una imatge conjunta del sector als professionals llatinoamericans. L’espai està organitzat per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) sota la seva marca d’internacionalització Catalan Arts.
La consellera Garriga ha ofert un còctel de benvinguda a l’estand català que ha comptat amb la presència de la directora de la FIL, Marisol Schulz, així com d’editors i representants de diverses institucions. També hi han participat el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Edgar Garcia; del delegat del Govern a Mèxic i l’Amèrica Central, Lleïr Daban, i del president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, entre d’altres.
Enguany participaran a la fira 42 editorials catalanes: A Buen Paso, Acali, Blume Editorial, Cinco Tintas, Cometa Roja Books, Coco Books, Ediciones El Transbordador, Ediciones LU, Ediciones Obelisco, Edigol Ediciones, Editorial Casals, Editorial Flamboyant, Editorial GG, Editorial Juventud, Editorial Reverté , RM Editorial, Editorial Sentir, Ediciones Ekaré , GalaBooks Ediciones, Grupo Edebé, Hoaki Books, Librería de Libros, Libros de Cabecera, Libros del Zorro Rojo, Loft Publications, Manolito Books, Marcombo, Navona Editorial, Ned Ediciones, Olmak Trada, Open Books, Profit Editorial, / Amat Editorial, Pujol & Amadó, Redbook Ediciones, Roisib Ediciones, Takatuka, Tibidabo Ediciones, Urano World Spain, Vicens Vives i Zahorí Books.Per a més informació podeu consultar el tríptic realitzat en motiu de la Fira.
D’altra banda, enguany participen a la FIL els següents il·lustradors i autors de Catalunya i Balears: Gusti, Anna Llenas, Albert Asensio, Petra Pericàs, Jordi Sierra i Fabra i Care Santos. Tots ells són protagonistes de diverses activitats programades per la Fira com conferències, tallers i presentacions.
A més, el convidat d’honor d’aquesta edició de la FIL és la Unió Europea. En aquest marc, l’Institut Ramon Llull participarà en la programació oficial de la Fira a través de La Xarxa europea de suport a la traducció - ENLIT (European Network for LiteraryTranslation), que ha organitzat un seguit de sessions destinades a difondre els programes d’ajuts a la traducció de diferents països de la UE, com és el cas dels que s’impulsen des de l’IRL. Es tracta de donar a conèixer la tasca dels traductors i la seva importància en la difusió de les diferents veus literàries del món. D’aquesta manera, dilluns 27 i dimecres 29 de novembre, l’IRL, al costat de representants d’altres institucions com FlandersLiterature, PolishBookInstitute o LiteratureIreland, participarà en quatre sessions centrades en els programes i les polítiques públiques de suport a la traducció, i en la promoció d’obres literàries dels països europeus menys coneguts.
La presència de grups editorials de Catalunya a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara és una constant i molt nombrosa des de la primera edició, i recull els fruits del treball desenvolupat durant molts anys per escriptors, agents literaris i editors en territori mexicà. Cal recordar que Mèxic és un dels països amb més presència de professionals del sector editorial provinents de Catalunya —moltes editorials catalanes tenen seu al país—, així com un centre important de distribució de les col·leccions i llibres editats per segells catalans a la resta del continent.
La FIL és la trobada anual més important del sector editorial a Llatinoamèrica i la més gran del món editorial en espanyol. És la principal porta d'entrada al mercat llatinoamericà i uns dels focus més importants per a la difusió dels autors catalans i de les novetats editorials dels segells amb vocació internacional. Á la FIL hi conflueixen el comerç de drets d’explotació editorial, els principals agents distribuïdors del sector del llibre del continent americà i un ampli festival cultural obert al públic, on el llibre i els autors són el protagonistes. L’any 2025 Barcelona serà la ciutat convidada d’honor a la Fira.
Internacionalització de les empreses editorials catalanes
La participació del Departament de Cultura a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara s’emmarca en la política de suport a la internacionalització de les empreses editorials catalanes amb la presència del sector a les grans cites professionals del calendari internacional. S’ofereixen materials i recursos tant als professionals amb seu a Catalunya que volen desenvolupar els seus projectes internacionalment com als professionals d'altres països que busquen establir contacte amb les empreses catalanes.