1. Es tracta del primer acord de transferència entre el Govern i la Comissió Europea
  2. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament treballarà amb la Delegació de la Unió Europea a Moçambic per dur a terme aquest projecte

El Govern ha aprovat l’acord a través del qual l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) aportarà 1,5 milions d’euros a un projecte europeu per erradicar la violència de gènere a Moçambic.

Aquest acord de transferència és el primer entre l’ACCD i la Comissió Europea, i permetrà que l'Agència sigui part integrant del comitè tècnic de seguiment del projecte, amb la delegació de la Unió Europea a Moçambic, i participi en les visites sobre el terreny, els actes institucionals i les accions conjuntes de comunicació.

El programa també permetrà valorar la tasca de la cooperació catalana a Moçambic, on té una trajectòria consolidada en la promoció de la igualtat i els drets humans de les dones. En el marc de l’actuació es treballarà per trobar sinergies i col·laboracions amb les entitats catalanes sobre el terreny.

El projecte ‘Tolerància zero amb la violència de gènere’ (Tolêrancia Zero! à violencia baseada no género, en portuguès) assistirà les estratègies del govern de Moçambic per la prevenció i la resposta a la violència de gènere a les províncies de Manica, Gaza i Maputo, al centre i al sud del país. També inclou l’assistència tècnica al Ministeri de Gènere, Infància i Acció Social del govern moçambiquès.

La intervenció té quatre objectius específics:

  1. Prevenir la violència sexual i de gènere a través de la promoció de normes socials, actituds i comportaments que afavoreixin l’equitat.
  2. Proveir serveis accessibles i de qualitat a les dones i nenes que pateixen violència i pràctiques perjudicials.
  3. Facilitar la participació de moviments de dones i societat civil en la lluita contra les violències masclistes.
  4. Enfortir les capacitats del Ministeri de Gènere, Infància i Acció Social per avançar cap a una resposta integrada a les violències de gènere.

Un acord de transferència és un instrument de col·laboració entre un país donant i la Comissió Europea per treballar conjuntament en la implementació de programes concrets i interessos compartits. En aquest cas, el projecte es materialitzarà a través d’un acord amb el Govern de Moçambic, i serà implementat pel Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA).

L’actuació s’alinea amb el Pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea 2023-2026, aprovat pel Govern el juny de 2023, i amb el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026. En l’àmbit comunitari, la intervenció és una continuïtat del programa “Spotlight”, una iniciativa global de la UE i les Nacions Unides implementada a 30 països, entre ells Moçambic entre 2018 i 2022.